Νέα έρευνα: Οι γάτες αναγκάστηκαν να μικρύνουν τον εγκέφαλό τους για να συμβιώσουν με τους ανθρώπους

12:29 6/2/2022 - Πηγή: iPop

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 26 Ιανουαρίου στο περιοδικό Royal Society Open Science, οι ερευνητές συνέκριναν τις κρανιακές μετρήσεις (δείκτης του μεγέθους του εγκεφάλου) των σύγχρονων κατοικίδιων γατών με δύο από τους κοντινότερους άγριους προγόνους τους, τις αφρικανικές (Felis lybica) και τις ευρωπαϊκές αγριόγατες ( Felis silvestris). Η ομάδα διαπίστωσε ότι το μέγεθος του κρανίου – και επομένως το μέγεθος του εγκεφάλου – στις εξημερωμένες γάτες έχει συρρικνωθεί σημαντικά

τα τελευταία 10.000 περίπου χρόνια σε σύγκριση με τους άγριους προγόνους τους.

Απίστευτο! Βρήκαμε τον λόγο που η γάτα σου γλείφει τα μαλλιά σου!

Γιατί οι εξημερωμένες γάτες έχουν μικρότερο μέγεθος εγκεφάλου σε σχέση με τους προγόνους τους;

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το κατοικίδιό σας είναι πιο χαζό από μια αγριόγατα. Όμως, σύμφωνα με μια υπόθεση, δείχνει ότι η προτεραιότητα στην εξημερότητα στα εξημερωμένα ζώα μπορεί να άλλαξε ακούσια τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται ο εγκέφαλος αυτών των ζώων, είπαν οι ερευνητές. Αυτές οι αλλαγές πιθανότατα ξεκινούν όταν ένα ζώο είναι ακόμα έμβρυο και μόλις αρχίζει να αναπτύσσει τα νευρικά του κύτταρα – έναν ειδικό τύπο κυττάρου μοναδικό για τα σπονδυλωτά, που παίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος, μεταξύ άλλων.

«Η επιλογή για εξημέρωση των ζώων μπορεί να έχει προκαλέσει μείωση στη μετανάστευση και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων νευρικής ακρολοφίας, οδηγώντας σε μειωμένη διεγερσιμότητα και φόβο», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη τους. «Ωστόσο, αυτή η μείωση μπορεί επίσης να προκαλέσει συσχετισμένες αλλαγές στη μορφολογία, την απόκριση στο στρες και το μέγεθος του εγκεφάλου».

Στη νέα τους μελέτη, οι ερευνητές επανέλαβαν αρκετές παλαιότερες μελέτες από τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, συγκρίνοντας το μέγεθος του κρανίου κατοικίδιων και άγριων γατών. Αυτά τα παλαιότερα έργα υποστήριξαν την ιδέα ότι οι εξημερωμένες γάτες έχουν δει σημαντική μείωση στο μέγεθος του εγκεφάλου με τα χρόνια – ωστόσο, ορισμένες από αυτές τις μελέτες συνέκριναν τις σύγχρονες γάτες μόνο με την ευρωπαϊκή αγριόγατα, η οποία δεν θεωρείται πλέον ο άμεσος πρόγονός τους.

Οι συγγραφείς της νέας εργασίας ήθελαν να ενημερώσουν αυτήν την προηγούμενη έρευνα συγκρίνοντας τις κατοικίδιες γάτες με την αφρικανική αγριόγατα, η οποία από τότε η γενετική έρευνα επιβεβαίωσε ότι είναι ο πλησιέστερος ζωντανός πρόγονος των σύγχρονων οικόσιτων γατών.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι η παλιά έρευνα εξακολουθεί να ισχύει, με τις κατοικίδιες γάτες να παρουσιάζουν έως και 25% μείωση στο μέγεθος του κρανίου σε σύγκριση με τις αφρικανικές και ευρωπαϊκές αγριόγατες. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης έναν αριθμό υβριδικών ειδών άγριων/εξημερωμένων γατών και διαπίστωσαν ότι αυτές οι κρανιακές μετρήσεις ταιριάζουν σε μια τέλεια μέση λύση μεταξύ του άγριου και του οικόσιτου είδους.

Όλα αυτά δείχνουν ότι η εξημέρωση είχε σημαντική επίδραση στην εξέλιξη των γατών τα τελευταία χιλιάδες χρόνια – ένα φαινόμενο που παρατηρείται και σε πολλά άλλα είδη εξημερωμένων ζώων.

«Οι αλλαγές στον όγκο του κρανίου έχουν τεκμηριωθεί σε εξημερωμένα είδη, συμπεριλαμβανομένων των προβάτων, των κουνελιών, των σκύλων και πολλών άλλων», έγραψαν οι ερευνητές. Η κατανόηση αυτού όχι μόνο ρίχνει φως σε ορισμένες από τις αναπτυξιακές αλλαγές που επιφέρει η εξημέρωση στα άγρια ​​ζώα, αλλά εγείρει επίσης ανησυχίες για άγρια ​​είδη που «απειλούνται από υβριδισμό με οικόσιτα ζώα», κατέληξαν οι ερευνητές.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Νέα έρευνα: Οι γάτες αναγκάστηκαν να μικρύνουν τον εγκέφαλό τους για να συμβιώσουν με τους ανθρώπους εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα