«Ο κοροναϊός θα έρθει και στην Ελλάδα» | Κολλάει στα 2 μέτρα ο ιός

19:41 28/1/2020 - Πηγή: iPop

Η Ευρώπη έχει ξεκινήσει να θωρακίζεται για να αντιμετωπίσει ή να αποτρέψει τα κρούσματα του κοροναϊού και ανάμεσα στις χώρες που έχουν λάβει τα μέτρα τους είναι και η Ελλάδα. Θα φτάσει και στην Ελλάδα | Κολλάειο κοροναϊός σύμφωνα με τον Πρόεδρο της εταιρίας Λοιμώξεων, Παναγιώτη Γαργαλιάνο. 

106 νεκροί και 1.291 νέα κρούσματα είναι ο τραγικός απολογισμός, όπως ανακοίνωσαν οι Κινεζικές αρχές. Συνολικά απ’ τον ιό έχουν μολυνθεί

περισσότερα από 4.000 άτομα σε όλη την κινεζική επικράτεια, ενώ έχουν εντοπιστεί κρούσματα και σε ευρωπαϊκά εδάφη κάτι που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Σύμφωνα με τον κ. Γαργαλιάνο, θα φτάσει και στην Ελλάδα ο κοροναϊός. Όπως είπε χαρακτηριστικά δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση, εκτιμώντας όμως πως κάποια στιγμή θα έρθει και στη χώρα μας, χωρίς προς το παρόν να έχουμε δεδομένα.

Τα συμπτώματα του κοροναϊού είναι αρχικά τα ίδια μ’αυτά του κοινού κρυολογήματος με τη διαφορά ότι σε χρονικό διάστημα 4-5 ημερών ο βήχας δεν υποχωρεί, αρχίζει η δύσπνοια και οδηγούνται στο νοσοκομείο και στη μονάδα εντατικής θεραπείας. «Κάποια στιγμή θα έρθει κάποιο περιστατικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γαργαλιάνος.

Τα ελληνικά νοσοκομεία που θα τον αντιμετωπίσουν

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, όρισε τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα για να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα του ιού στην Ελλάδα.

Σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς και τα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και Υγειονομικών Περιφερειών σημείωσε πως έχει καταγράφει επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές. Επίσης έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Τα νοσοκομεία της χώρας που ορίζονται ως νοσοκομεία αναφοράς είναι ανά Υγειονομική Περιφέρεια τα εξής:

1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια»,Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου οι συναρμόδιοι φορείς (Υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, Γ.Γ Δημόσιας Υγείας, Υγειονομικές Περιφέρειες, ΕΚΑΒ) βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα και θα επικαιροποιούν το σχέδιο δράσης σε τακτική βάση.

Τι είναι ο κοροναϊός; Όσα πρέπει να ξέρεις!

Κολλάει στα 2 μέτρα ο ιός

Σύμφωνα με ειδικό της κινεζικής Εθνικής Επιτροπής Υγείας, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και από απόσταση δύο μέτρων, δίνοντας μερικές γενικές συμβουλές προς τους πολίτες.

Όπως αναφέρει ο ειδικός στα κινεζικά Μέσα Ενημέρωσης είναι σημαντικό να φορούν οι πολίτες μάσκες και να μειώνουν τις στενές επαφές.

Όλοι πρέπει να φορούν προστατευτικές μάσκες και να μειώνουν τον αριθμό των στενών επαφών όσο το δυνατόν περισσότερο. Λέγοντας ‘στενές’ εννοούμε αυτή τη στιγμή μια απόσταση ενός έως δύο μέτρων -η μόλυνση μπορεί να συμβεί σ’ αυτή την απόσταση

Ο ειδικός επισήμανε επίσης πως ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με την επαφή, αν φθάσει στα μάτια ή σε βλεννώδεις μεμβράνες του ανθρώπου.

Να σημειώσουμε πως οι επιδημιολόγοι δεν είναι και τόσο αισιόδοξοι καθώς εκτιμούν πως ο ιός μπορεί να διαρκέσει για μήνες και δεν θα εξαφανιστεί απλώς την επόμενη εβδομάδα ή τον επόμενο μήνα.

Οι επιστήμονες θεωρούσαν πως οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί απ’ τον νέο κοροναϊό δεν τον μεταδίδουν αν δεν εμφανίσουν τα συμπτώματα αλλά αυτό δεν το επιβεβαιώνει ο ΠΟΥ.

Τι είχε δείξει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για τον ιό στην Ελλάδα:

Υπάρχει πιθανότητα να έφτασε ο κοροναϊός στην Ελλάδα;

Photo: Eurokinissi

Το άρθρο «Ο κοροναϊός θα έρθει και στην Ελλάδα» | Κολλάει στα 2 μέτρα ο ιός εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα