Οδηγός επιβίωσης για τις γιορτές: Πώς να θέσω τα όριά μου και να μην πιεστώ;

19:57 14/12/2021 - Πηγή: iPop

Είναι μια μεγάλη αλήθεια ότι η περίοδος των γιορτών και κυρίως των Χριστουγέννων δεν είναι για όλους ευχάριστη. Κάποιοι μπορεί να έχουμε τους λόγους μας και είναι πολύ οκ να μην έχουμε όρεξη να γιορτάσουμε με τον ίδιο ρυθμό. Να μην θέλουμε να πάμε ή να κάνουμε τραπεζώματα, να μην θέλουμε να βγούμε στα μαγαζιά, ή να ακούμε όλη μέρα στο ράδιο χαρούμενα τραγούδια. Πώς να μην πιεστώ τις γιορτές και με όλη αυτήν την χαρά των Χριστουγέννων και να θέσω υγιή όρια και προτεραιότητα εμένα.

Τι θες
εσύ;

Δεν θες να φτιάξεις μελομακάρονα και βασιλόπιτα. Δεν θες να αγοράσεις δώρα ή δεν αντέχει οικονομικά η τσέπη σου να το κάνεις. Δε θες να περάσεις τη νύχτα στο σπίτι κάποιου συγγενή ή δε θες να έρθει κανείς σπίτι σου. Θες να φύγεις από την πόλη και να μην δεις κανένα. Η περίοδος των γιορτών θα μπορούσε να είναι πολύ αγχωτική για πολλούς, αγχωτική με όλα αυτά αλλά και να μην ξεχάσω και τα γιορτινά πάρτι που είναι συχνά εστίες για ενοχλητικές προσωπικές ερωτήσεις, παρεμβατικά σχόλια για την εμφάνιση και έντονες συζητήσεις για την επικαιρότητα.

Εσύ όμως τι θες; Επικεντρώσου σε αυτά που θες και όχι σε όσα δε θες. Θες να αγοράσεις μελομακάρονα; Να μην αγοράσεις δώρα, να μην πας σε πάρτι; Θες να κάτσεις σπίτι σου και να χουχουλιάσεις στον καναπέ με την κουβερτούλα σου και την ταινία σου; Κάνε το και πες όχι σε όλα αυτά που δε θέλεις και σε πιέζουν. Θέσε τα όριά σου.

Γενικά όταν θέτουμε όρια δεν έχει να κάνει με τους άλλους, αλλά το πώς εμείς καθορίζουμε τις γραμμές που μας κάνουν να νιώθουμε καλά, δε σημαίνει ότι φταίνε οι άλλοι αποκλειστικά.

Σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Συμμαχίας Ψυχικής Υγείας, διαπιστώθηκε ότι το 64% των ατόμων με ψυχικές ασθένειες αναφέρουν ότι οι διακοπές επιδεινώνουν την κατάστασή τους. Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι 3 στους 5 Αμερικανούς αισθάνονται ότι η ψυχική τους υγεία επηρεάζεται αρνητικά από τα Χριστούγεννα με το 60% να αναφέρει αύξηση του άγχους και το 52% να έχει αύξηση της κατάθλιψης σε σύγκριση με την περίοδο των διακοπών του 2020.

Τα λεπτά όρια μεταξύ πειθούς και χειραγώγησης

Θέσε όρια

Βάλε τα όρια σε όλα αυτά που δεν θες να κάνεις ή να δεις ή να περάσεις χρόνο. Νιώσε ελεύθερος στο ότι μπορείς να είσαι όπως θες και όχι καλουπωμένος μέσα σε τέτοιες καταστάσεις που σε πιέζουν. Αφού ξεκαθαρίσεις ποια είναι τα όριά σου και τι ακριβώς θες να κάνεις. Πώς θέλεις να είσαι όταν τελειώσουν οι γιορτές, τι θες να μαγειρέψεις, να αγοράσεις, να ταξιδέψεις. Κάνε ένα σχεδιάγραμμα γι’αυτό.

Για τα ταξίδια

Φέτος η κατάσταση με τα ταξίδια είναι λίγο περίπλοκη. Βάλε μάσκα, βγάλε πιστοποιητικό, εμβολιάσου, κάνε τεστ. Αυτή είναι μια ευκαιρία ώστε να τεθεί αυτό το όριο εκ των προτέρων. Πολύ απλά ενημερώνουμε ότι δε νιώθω ασφαλής να ταξιδέψω αυτή τη στιγμή και τελειώνει και αυτό.

Πού θα πω ναι;

Θα πω ναι μόνο όπου θέλει κάθε κύτταρό μου να πάω. Αυτό είναι για όλες τις περιόδους ανεξαρτήτως γιορτών ή όχι. Θέλω με όλη μου την καρδιά να πάω ή όχι; Αν η απάντηση είναι όχι τότε δεν χρειάζεται να το αναλύσεις περισσότερο.

Πώς να κάνεις το στόλισμα του δέντρου με τα παιδιά αξέχαστο για όλους!

Σχετικά με τον Covid-19

O Covid-19 είναι ακόμα εδώ. Μπορεί να έχεις κάνει το εμβόλιο και να φοβάσαι να είσαι στον ίδιο χώρο με άτομα που δεν το έχουν κάνει ή το αντίθετο. Κάτι που θα μπορούσες να πεις και να είναι σεβαστό από τους άλλους είναι: «Για να κρατήσω όλους όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς και υγιείς αυτή την περίοδο, νιώθω άνετα να προγραμματίσω να γιορτάσω με φίλους και γείτονες που συνήθως περνάμε μαζί τις γιορτές».
Για να μην οξυνθούν τα πνεύματα μπορείς να κρατήσεις τη συζήτηση εστιασμένη σε εσένα και τις ανησυχίες σου, για παράδειγμα: «Θα ένιωθα άβολα να σας έχω σπίτι και να σας θέσω σε κίνδυνο γνωρίζοντας ότι δεν είστε εμβολιασμένοι» ή «από σεβασμό για όλους όσους θα παρευρεθούν φέτος, θα εκτιμούσα και θα προτιμούσα να έρθετε με PCR».

Κάνε το budget σου

Τώρα που ακόμα δεν έχουμε μπει στη βαβούρα των γιορτών, θέσε εξ αρχής τον προϋπολογισμό σου για να μην ξεφύγεις και κάνεις περιττές αγορές. Μην μπεις στον κόπο να κάνεις ένα δώρο που είναι πολύ μικρό, ή αδιάφορο και ο άλλος δεν θα εκτιμήσει, απλώς για να κρατάς κάτι στα χέρια. Αν δε θες ή δεν έχεις χρήματα πήγαινε και αγόρασε κάτι από ένα μαγαζί που του αρέσει να ψωνίζει, το ελάχιστο ποσό που μπορείς να δώσεις. Ας πάει να το αλλάξει και ας αγοράσει εκείνος ότι θέλει, μην τον δεσμεύεις όμως με ένα δώρο που γίνεται εντελώς τυπικά.

Αν ρωτάς πώς να μην πιεστώ τις γιορτές σε καταλαβαίνω πολύ να ξέρεις, είναι κάποιες φορές που αισθάνομαι παρόμοια συναισθήματα και ψάχνω να βρω νόημα σε όλη αυτήν την υπερβολή. Ωστόσο το να θέσουμε τα όριά μας σε όλες τις διαστάσεις της ζωής μας είναι ο νούμερο ένα παράγοντας αυτοφροντίδας και ο λόγος για τον οποίο αφού τα θέσεις θα σε ευχαριστείς γιατί η προτεραιότητα της ζωής σου είσαι και πρέπει να είσαι εσύ. Να θυμάσαι πάντα ότι η αεροσυνοδός μας λέει να φορέσουμε εμείς πρώτα τη μάσκα και μετά όσοι συνοδεύουμε.

Πότε επιτέλους το σκοτεινό παιδί που κρύβεις μέσα σου θα δώσει τη σκυτάλη στον ενήλικο εαυτό σου;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Οδηγός επιβίωσης για τις γιορτές: Πώς να θέσω τα όριά μου και να μην πιεστώ; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα