Οι νέοι αποκτούν φωνή και ενεργούν κατά της κλιματικής αλλαγής – Οι δράσεις που μπορείς να κάνεις κι εσύ για να αλλάξεις τον κόσμο

17:12 29/6/2022 - Πηγή: iPop

Το πιο συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα, οι νέες και οι νέοι που διαφωνούν με τις πολιτικές που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι ότι όσο κι αν φωνάξουν, δεν ακούγονται. Παρά το ότι χρησιμοποιούν όλα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των εθνικών αρχών για το κλίμα, όπως πορείες, πολιτιστικά δρώμενα, εκστρατείες ενημέρωσης και δράσεις, φαίνεται ότι δεν είναι αρκετό. Ως αποτέλεσμα αναζητούν πρόσθετες μορφές υποστήριξης.  

Όπως το Κέντρο της ActionAid

στη Θεσσαλονίκη, που όχι μόνο συμμετέχει αλλά σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα ευαισθητοποίησης, εργαστήρια και συμμετοχικές δραστηριότητες για όλες και όλους που επιθυμούν να δράσουν για το κλίμα και την κλιματική αλλαγή. Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι και το «YOU.th RO.und TRIP. for climate action (YOUROTRIP), μέσω του οποίου τοπικά συμβούλια νεών από 8 ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα ένωσαν τις δυνάμεις τους και διεκδίκησαν τη συμμετοχή τους σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων.    

Νέοι και κλιματική αλλαγή: Η δράση της ActionAid

Έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο, οι νέες και οι νέοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα επισκέφθηκαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες για να καταθέσουν τις προτάσεις που δημιούργησαν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Μεταξύ εκείνων ο Παναγιώτης Καλαϊτζής, φοιτητής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος (19 ετών) και η Ραφαέλα Νικολαΐδου, 22 ετών, φοιτήτρια και ακτιβίστρια από τη Θεσσαλονίκη. Μαζί με άλλους 16 ενεργούς πολίτες από τις υπόλοιπες χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα παρουσίασαν τις προτάσεις τους στους ευρωβουλευτές Στέλιο Κυμπουρόπουλο από την Ελλάδα και Μαρία Ντα Γκαρσία Καρβάλιο από την Πορτογαλία.   

Άστεγος λόγω κλιματικής αλλαγής – Το κοινωνικό πείραμα και οι αντιδράσεις των περαστικών

Μιλώντας για την εμπειρία του ο Παναγιώτης αναφέρει: «Όλη η δουλειά που κάναμε κατά τη διάρκεια του προγράμματος, της οποίας το αποτέλεσμα δεν το γνωρίζαμε, ήταν πλέον στα χέρια μου να την παρουσιάσω και να δω αν θα αποδώσει καρπούς. Ήταν η ώρα να μπούμε στην αίθουσα και να καθίσουμε στη στρογγυλή τραπέζη. Εγώ εκπροσώπησα την Ελλάδα και ανέλυσα το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν κοινά χρώματα στους κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και να είναι αυτοί προσβάσιμοι σε όλους τους πολίτες. Τα σχόλια κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ήταν τόσο ενθαρρυντικά. Θυμάμαι να λένε “θέλουμε τους νέους να έχουν φωνή, να ενεργούν στα κοινά και να έχουν προτάσεις, να τις παρουσιάζουν στις επιτροπές και στην Ε.Ε”.

Η Ραφαέλα από την πλευρά της, παρουσίασε λύσεις για την αντιμετώπιση της αποψίλωσης και καταστροφής των δασών. Εκείνη και η ομάδα της ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με τα προβλήματα που προκύπτουν από τις μονοκαλλιέργειες. «Η πρότασή μας για τον μετριασμό αυτού του προβλήματος περιλάμβανε την προσαρμογή του τρόπου διαχείρισης των καλλιεργειών μέσω της εφαρμογής μεικτών καλλιεργειών. Με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί η βιοποικιλότητα, θα βελτιωθεί η ποιότητα του εδάφους, θα δεσμεύεται μεγαλύτερη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα και οι καλλιέργειες θα είναι πιο παραγωγικές», λέει.

ActionAid

Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου υποδέχτηκαν και άκουσαν τα παιδιά με ενδιαφέρον. Τις συστάσεις που παρέθεσαν ακολούθησε συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και ιδέες για επόμενα βήματα. Ανεξαρτήτως του ποιες και πόσες από αυτές τις προτάσεις θα μπορούσαν να υιοθετηθούν μελλοντικά, το πιο σημαντικό κομμάτι του Υοurotrip και άλλων αντίστοιχων προγραμμάτων, είναι η ευαισθητοποίηση των νέων για τα κοινά και η προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων σε θέματα που απασχολούν όλες και όλους.Το Κέντρο της ActionAid στη Θεσσαλονίκη, προωθεί την απασχολησιμότητα και την ενεργό συμμετοχή των νέων στη ζωή της πόλης, μέσω της τέχνης και του εθελοντισμού. Στόχος είναι μέσα από τις δράσεις του να ενισχυθούν οι δεξιότητες των νέων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης τους, δημιουργώντας το πλαίσιο για να γίνουν οι ίδιοι πρωταγωνιστές σε μία βιώσιμη πόλη.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Οι νέοι αποκτούν φωνή και ενεργούν κατά της κλιματικής αλλαγής – Οι δράσεις που μπορείς να κάνεις κι εσύ για να αλλάξεις τον κόσμο εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα