Οι πιθανοί λόγοι που μια γυναίκα δεν μένει έγκυος

12:40 6/3/2020 - Πηγή: iPop

Το να προσπαθείς να μείνεις έγκυος ορισμένες φορές είναι εξουθενωτικό. Και το ζήτημα είναι πως υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τις προσπάθειές σου στο να μείνεις έγκυος: όπως ωορρηξία, η γονιμότητα του συντρόφου, ιατρικές παθήσεις όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, αυτοάνοσες ασθένειες ή ακόμα και η λήψη φαρμάκων. Γιατί δεν μένω έγκυος, αναρωτιέσαι, το συζητάς με τον γυναικολόγο σου, κάνεις τις εξετάσεις σου.

Είτε προσπαθείς εδώ και πολύ καιρό, είτε τώρα έχεις ξεκινήσει την προσπάθεια πάντα υπάρχει η ανησυχία ότι ίσως δεν μπορείς να μείνεις έγκυος. Αναρωτιέσαι “γιατί δεν

μένω έγκυος” και αγχώνεσαι και το άγχος σου επίσης επηρεάζει τη διαδικασία.

Γιατί δεν μένω έγκυος; Πιθανοί λόγοιΟ κύκλος και η ωορρηξία σου μπορεί να είναι ακανόνιστα

Η εγκυμοσύνη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό απ’ την ύπαρξη ενός κανονικού εμμηνορροϊκού κύκλου, περίπου κάθε 21 έως 35 ημέρες. Κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας του μηνιαίου σας κύκλου, η ωοθήκη απελευθερώνει ένα ωάριο το οποίο μπορεί ενδεχομένως να γονιμοποιηθεί. Αλλά το “παράθυρο” είναι σύντομο για γονιμοποίηση, και πρέπει πραγματικά να έχεις ωορρηξία για να μπορέσεις να μείνεις έγκυος. Αυτό το ωάριο θα επιβιώσει μέχρι και 24 ώρες μέχρι τον επόμενο κύκλο.

Μπορεί η ωορρηξία σου να είναι ακανόνιστη και σε αυτό μπορεί να συντελούν παράγοντες όπως προβλήματα με τον θυρεοειδή, πολυκυστικές ωοθήκες, άγχος, υπερβολικό ή χαμηλό βάρος.

PexelsΗ ηλικία

Αυτό το γνωρίζουν οι περισσότερες γυναίκες. Όσο πιο νέα είσαι, τόσο πιο εύκολο είναι να μείνεις έγκυος. Ενώ δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη ηλικία όπου όλες οι γυναίκες θα αρχίσουν να βιώνουν προβλήματα γονιμότητας, ειδικά μετά τα 35 οι πιθανότητες μειώνονται σημαντικά.

Δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να το αλλάξεις αυτό ωστόσο, καθώς η ιατρική έχει προχωρήσει σημαντικά, επομένως μαζί με τον γιατρό ίσως να μπορείτε να βρείτε μια λύση.

Δεν έχεις ένα υγιές βάρος

Είτε έχεις υπερβολικό βάρος, είτε είσαι λιποβαρής, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα της σύλληψης και να αλλάξει και την ωορρηξία.

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών συνδέεται συνήθως με την παχυσαρκία επειδή επηρεάζει την ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίζει την ινσουλίνη. Συμβάλλει επίσης, στην ακανόνιστη ωορρηξία. Το χαμηλό σωματικό βάρος μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στον κύκλο.

Είναι σημαντικό να έχεις ένα υγιές βάρος για να μπορείς να μείνεις έγκυος.

Pexels

Εγκυμοσύνη: Ακόμα κι ένα τσιγάρο μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο θάνατο του μωρού

Θέματα γονιμότητας του συντρόφου

Οι άνδρες μπορεί επίσης, να αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας λόγω ορμονικών ή γενετικών ή περιβαλλοντικών παραγόντων.

Και ο πιο εύκολος τρόπος για να φτάσετε στη ρίζα του προβλήματος είναι να επισκεφτεί ο σύντροφός σου τον γιατρό και να πραγματοποιήσει μια ανάλυση σπέρματος ώστε να μπορεί να μελετήσει τα πάντα, όπως και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Πάντως, οι ειδικοί αναφέρουν πως και ο τρόπος ζωής επηρεάζει σημαντικά και συνιστούν σωστή διατροφή και άσκηση, χαλάρωση, πολυβιταμίνες και φυσικά να σταματήσουν τον κάπνισμα.

Κλειστές σάλπιγγες

Οι βουλωμένες σάλπιγγες είναι ακόμη ένας πιθανός λόγος. Μπορεί να συντρέχουν πολλοί λόγοι για αυτό όπως η ενδομητρίωση. Σε αυτήν την περίπτωση, το ωάριο δεν μπορεί να κινηθεί προς τα κάτω στη μήτρα ώστε να γονιμοποιηθεί.

Αλλά και πάλι μαζί με τον γυναικολόγο μπορεί να βρεθεί η λύση.

Άγχος

Οι αγχώδεις άνθρωποι, τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες, έχουν μικρότερα ποσοστά γονιμότητας, γι’ αυτό και οι ειδικοί προτείνουν να υιοθετήσουν χαλαρωτικές συνήθειες, όπως είναι μια ήπιας μορφής άσκηση, το μασάζ και ο διαλογισμός.

Οι παραπάνω αποτελούν μόνο ορισμένους από τους λόγους, και κάθε γυναίκα θα πρέπει να κάνει τακτικά τις εξετάσεις της στον γυναικολόγο, να ακολουθεί έναν καλό και υγιεινό τρόπο ζωής και να μην αγχώνεται! Καθώς και η ψυχολογία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, όσο κι αν δεν το αντιλαμβάνεσαι.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα καταλάβεις ότι είσαι έγκυος

Photo: unsplash/Molly Belle

Το άρθρο Οι πιθανοί λόγοι που μια γυναίκα δεν μένει έγκυος εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα