Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την έλλειψη βιταμίνης D που έφερε ο κορονοϊός

15:22 3/5/2021 - Πηγή: iPop

Η πανδημία και τα απανωτά lockdown εκτός από τις δραστικές αλλαγές που έφερε στην καθημερινότητα μας και την ψυχολογία μας, έφερε στην πλειονότητα του πληθυσμού και έλλειψη βιταμίνης D η οποία ευθύνεται κυρίως στο γεγονός ότι δεν υπήρχε η ίδια έκθεση στον ήλιο από τους πολίτες. Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς μπορείς να ελέγξεις αν έχεις κι εσύ έλλειψη;

Η βιταμίνη D είναι μια εξαιρετικά σημαντική βιταμίνη που έχει ισχυρά αποτελέσματα σε πολλά συστήματα σε όλο το σώμα. Σε αντίθεση με άλλες βιταμίνες, η βιταμίνη D λειτουργεί

όπως μια ορμόνη και κάθε κύτταρο στο σώμα έχει έναν υποδοχέα για αυτήν. Το σώμα παράγει τη βιταμίνη D από χοληστερόλη όταν το δέρμα εκτίθεται στο φως του ήλιου. Επίσης, βρίσκεται σε ορισμένα τρόφιμα όπως τα λιπαρά ψάρια και τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, αν και είναι πολύ δύσκολο να παίρνεις αρκετή δόση βιταμίνης D μόνο από τη διατροφή. Για να εντοπίσεις μία πιθανή έλλειψη το μόνο που έχεις να κάνεις είναι μία αιματολογική εξέταση!

Zach Vessels/Unsplash4 συμπτώματα για την έλλειψη βιταμίνης D που πρέπει να γνωρίζεις Αρρωσταίνεις συχνά

Ένας από τους σημαντικότερους ρόλους της βιταμίνης D είναι να διατηρεί το ανοσοποιητικό σου σύστημα ισχυρό, ώστε να μπορεί να καταπολεμήσει ιούς και βακτήρια που προκαλούν ασθένειες. Επίσης, αλληλεπιδρά άμεσα με τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Εάν αρρωσταίνεις συχνά, ειδικά με κρυολογήματα ή γρίπη, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να συμβάλλουν σε αυτό.

Αισθάνεσαι κόπωση

Το αίσθημα κόπωσης μπορεί να έχει πολλές αιτίες και η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να είναι μία από αυτές. Περιπτωσιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι πολύ χαμηλά επίπεδα στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν κόπωση που έχει σοβαρή αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής. Συνεπώς αν και εσύ νιώθεις συχνά κόπωση καλό θα ήταν να κάνεις μία εξέταση καθώς η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να διορθωθεί άμεσα με ένα συμπλήρωμα!

Pexels Πόνος στα οστά και στην πλάτη

Η βιταμίνη D βοηθά στη διατήρηση της υγείας των οστών με διάφορους τρόπους. Αρχικά, βελτιώνει την απορρόφηση ασβεστίου από το σώμα σου. Ένας πόνος στα οστά ή πόνος στην πλάτη μπορεί να είναι σημάδια ανεπαρκών επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα. Μεγάλες μελέτες παρατήρησης έχουν βρει μια σχέση μεταξύ ανεπάρκειας και χρόνιου πόνου στην κάτω πλάτη.

Κατάθλιψη

Μια καταθλιπτική διάθεση μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη ανεπάρκειας βιταμίνης D. Ορισμένες ελεγχόμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η χορήγηση βιταμίνης D σε άτομα με ανεπάρκεια βοηθά στη βελτίωση της κατάθλιψης, συμπεριλαμβανομένης της εποχιακής κατάθλιψης που εμφανίζεται κατά τους ψυχρότερους μήνες. Η κατάθλιψη σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η συμπλήρωση βελτιώνει τη διάθεση.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την έλλειψη βιταμίνης D που έφερε ο κορονοϊός εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα