Παλιές «τακτικές» γονέων που θα έπρεπε να ακολουθούμε και σήμερα!

10:42 27/11/2019 - Πηγή: iPop

Η συμπεριφορά των γονέων και οι τακτικές που χρησιμοποιούν για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους όσο καλύτερα μπορούν, έχουν αλλάξει δραστικά μέσα στον χρόνο.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως τα παιδιά σήμερα περνούν δύσκολα ή δεν μεγαλώνουν σωστά, ωστόσο ορισμένες τακτικές από το παρελθόν, θα έπρεπε να ισχύουν και σήμερα.

Η συμπεριφορά των γονέων είναι λεπτή κι εμείς δεν εννοούμε να σβήσουμε όλους τους κανόνες που έχουν χτίσει σήμερα. Αντιθέτως, μέσα σε αυτούς να προσθέσουν και ορισμένους παλιούς.

 Ποιες είναι,
λοιπόν, αυτές οι παλιές τακτικές;Να λες «όχι» και να το εννοείς

Μερικές φορές θα πρέπει απλά να πεις «όχι» και να μην αλλάζεις την γνώμη σου. Έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά τα καταφέρνουν περίφημα όταν οι γονείς τους έχουν μια ισορροπημένη προσέγγιση. Δηλαδή, είναι σταθεροί στις αποφάσεις τους, θέτουν όρια κι αναμένουν από τα παιδιά τους να συμπεριφέρονται με τρόπους που είναι κατάλληλοι για την ηλικία και την ανάπτυξή τους.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι κακός αλλά μπορείς να είσαι ζεστός, ενθουσιώδης, ευέλικτος.

Δες είσαι ο καλύτερος φίλος του παιδιού σου

Το να είσαι η cool μαμά δεν είναι πάντα καλό για το παιδί σου. Οι γονείς δεν είναι οι καλύτεροι φίλοι των παιδιών. Φυσικά και ενδιαφέρονται περισσότερο από κάθε άλλον για το παιδί τους, αλλά πρέπει να θέτουν κανόνες.

Ωστόσο, μην τσακώνεσαι με το παιδί σου γιατί αυτό είναι αντιπαραγωγικό. Τα όρια και η τήρηση κανόνων θα βοηθήσουν το παιδί να μάθει τον αμοιβαίο σεβασμό και την ευθύνη.

Επικά fails γονιών που θα σου φτιάξουν τη μέρα !

Να τρώτε όλοι μαζί

Θυμάσαι παλαιότερα που μαζευόσασταν κάθε μεσημέρι όλοι μαζί και απολαμβάνατε το φαγητό; Αυτό δεν συμβαίνει τακτικά στις μέρες μας, δυστυχώς.

Οι έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά που τρώνε μαζί με τους γονείς έχουν χαμηλότερα ποσοστά διαταραχών ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και άγχος. Πρέπει στο πρόγραμμά σας να ενταχθεί κι αυτή η κίνηση: Να τρώτε όλοι μαζί!

Άφησε τα παιδιά να παίξουν έξω

Θα μου πεις πως όλα έχουν γίνει πιο επικίνδυνα και δεν μπορείς να αφήσεις το παιδί σου έξω γιατί φοβάσαι.

Το παιχνίδι, όμως, σε εξωτερικούς χώρους δεν σημαίνει ότι θα είναι χωρίς την επίβλεψή σου. Πρέπει να ενθαρρύνεις το παιδί να βγαίνει έξω για παιχνίδι και όχι να περνά όλες τις ώρες του μπροστά από μια οθόνη.

Φτιάξε ένα γεύμα τη φορά

Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν πως όταν έχει έρθει η ώρα του βραδινού, υπάρχει μια επιλογή που θα έχουν κι αυτή δεν θα είναι πίτσα.

Μπορεί το παιδί σου να είναι ιδιαίτερο στο φαγητό αλλά δεν θα φτιάχνεις ένα διαφορετικό πιάτο για όλο το σπίτι. Μπορείς να του βάλεις μια μικρότερη ποσότητα στο πιάτο και να σε βλέπει να τρως υγιεινά φαγητά. Τελικά θα γίνει πιο ευέλικτο με τις επιλογές του στο φαγητό και θα ξεκινήσει να τρώει αυτά που δεν πίστευες ποτέ ότι θα έτρωγε!

Δουλειές του σπιτιού

Δεν είπαμε να σου κάνει γενική! Αλλά ανέθεσε μικρές δουλειές, όπως να φτιάχνει το κρεβάτι του κάθε πρωί.

Έτσι θα αναπτύξεις στο παιδί την αίσθηση της ευθύνης, μεγαλώνοντας. Μικρές καθημερινές δουλειές που εσύ θα έχεις ορίσει και θα πρέπει να τις κάνει!

Μην το «μπουχτίζεις»

Μερικές φορές οι γονείς το παρακάνουν με το πρόγραμμα του παιδιού. Ρίξε μια ματιά στο calendar; Μήπως το έχεις υπερφορτώσει με δραστηριότητες και έχει εξουθενωθεί;

Αξιολόγησε ποιες δραστηριότητες είναι αναγκαίες και ποιες όχι κι άφησέ του λίγο ελεύθερο χρόνο, χρόνο με τον εαυτό του.

Διαβάστε επίσης:

Λάθη που κάνουν οι γονείς μετά από ένα διαζύγιο και επηρεάζουν τα παιδιά

Το άρθρο Παλιές «τακτικές» γονέων που θα έπρεπε να ακολουθούμε και σήμερα! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα