Παράλυτος άνδρας περπατά ξανά με ρομποτικό εξωσκελετό (Video)

10:03 4/10/2019 - Πηγή: iPop

O παράλυτος άνδρας απ’ τη Γαλλία, που τον αποκαλούν Thibault, κατάφερε να περπατήσει ξανά με τη βοήθεια ενός ολόσωμου ρομποτικού εξωσκελετού, τον οποίο ελέγχει με το μυαλό του!

Ο παράλυτος άνδρας είχε σπάσει τον λαιμό του τέσσερα χρόνια πριν, όταν έπεσε από ύψος 14 μέτρων σε νυχτερινό κλαμπ.

Η επιστήμη κάνει θαύματα, όμως, και ο Thibault κατάφερε να περπατήσει ξανά για 10 μέτρα! Μπορεί να μην μπορεί να κινηθεί τελείως ανεξάρτητα, διότι ο εξωσκελετός με την ονομασία «Ours» είναι

συνδεμένος από ψηλά με έναν ιμάντα προσαρτημένο στο ταβάνι, αλλά πρόκειται για ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα προόδου.

Στον εγκέφαλο του τετραπληγικού ασθενούς είναι εμφυτευμένοι αισθητήρες και όχι ηλεκτρόδια, όπως σε άλλες περιπτώσεις, οι οποίοι του επιτρέπουν να κινεί με τη σκέψη του και τα τέσσερα άκρα του και όχι μόνο ένα όπως στο παρελθόν.

Οι Γάλλοι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή νευροχειρουργικής Αλίμ Λουίς Μπεναμπίντ του Πανεπιστημίου της Γκρενόμπλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευρολογίας «The Lancet Neurology», μελέτησαν τον εγκέφαλο του άνδρα και εντόπισαν τις περιοχές που ενεργοποιούνται, όταν σκέφτεται να περπατήσει ή να κινήσει τα άνω άκρα του. Στη συνέχεια, εισήγαγαν αισθητήρες στα συγκεκριμένα σημεία και στις δύο πλευρές του κρανίου του.

Ο Thibault, ο οποίος είχε μείνει δύο χρόνια σε νοσοκομείο μετά το ατύχημα του, εκπαιδεύτηκε αρχικά να κινεί με το μυαλό του ένα ψηφιακό ομοίωμα του που έβλεπε σε οθόνη υπολογιστή. Στη συνέχεια, ήρθε η ώρα να φορέσει τον εξωσκελετό και να μάθει να κινείται μ’ αυτόν, χρησιμοποιώντας το μυαλό του.

Ένιωσα σαν τον πρώτο άνθρωπο στο φεγγάρι. Δεν είχα περπατήσει εδώ και χρόνια. Είχα ξεχάσει πως κάποτε ήμουν ο ψηλότερος από τους περισσότερους ανθρώπους σε ένα δωμάτιο. Ήταν κάτι πολύ εντυπωσιακό

Ο Γάλλος ασθενής είχε μείνει σχεδόν πλήρως παράλυτος από τους ώμους και κάτω, εκτός από τον καρπό του αριστερού χεριού του, κάτι που του επέτρεπε να κινεί ένα αναπηρικό αμαξίδιο με ένα χειριστήριο.

Κάθε ένα από τα δύο εγκεφαλικά εμφυτεύματα στον ασθενή περιείχαν 64 ηλεκτρόδια που συνέλεγαν τα εγκεφαλικά σήματα του και τα μετέδιδαν σε έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης για να κάνει αποκωδικοποίηση. Το σύστημα του υπολογιστή μεταφράζει τα σήματα του εγκεφάλου (σκέψεις του ασθενούς για κινήσεις που θέλει να κάνει) στις ανάλογες εντολές, τις οποίες στέλνει στον εξωσκελετό για να τις εκτελέσει (με ποσοστό επιτυχίας 71% μέχρι στιγμής). Ο εξωσκελετός προς το παρόν μπορεί να κινηθεί με 14 διαφορετικούς τρόπους.

Και ποιο είναι το επόμενο βήμα;

Να γίνει ο βάρους 65 κιλών εξωσκελετός πλήρως αυτόνομος και αυτο-ισορροπούμενος, για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί κι εκτός εργαστηρίου. Αυτό θα είναι ένα ακόμα τεράστιο βήμα που μπορεί να δώσει ελπίδα σ’ όλους όσους αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα σοβαρής αναπηρίας.

Παρόλα αυτά, ο καθηγητής Τομ Σέξπιρ της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου σχολίασε ότι «υπάρχει πάντα ένας κίνδυνος υπερβολής σε αυτό το πεδίο. Ακόμη κι αν μια λύση αποδειχθεί πράγματι λειτουργική, το αυξημένο κόστος της σημαίνει ότι τέτοιες επιλογές υψηλής τεχνολογίας ποτέ δεν πρόκειται να καταστούν διαθέσιμες για τους περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο που έχουν μείνει παράλυτοι. Άλλωστε, σύμφωνα με μια μελέτη, μόνο το 15% των αναπήρων παγκοσμίως έχουν πρόσβαση σε αναπηρικά αμαξίδια ή άλλες τεχνολογίες υποβοήθησης, τις οποίες έχουν ανάγκη».

Δες ακόμα:

Αν θέλεις, βρίσκεις τρόπους: Παράλυτος άνδρας κάνει καθημερινά προπόνηση με τη σύντροφό του | Video

Το άρθρο Παράλυτος άνδρας περπατά ξανά με ρομποτικό εξωσκελετό (Video) εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα