Πώς το κρύο ντους μπορεί να κάνει καλό στην υγεία σου

19:12 13/7/2021 - Πηγή: iPop

Το κρύο ντους είναι μια ιδανική λύση για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού όταν δεν αντέχεις τον καύσωνα. Ήξερες όμως ότι τα οφέλη του κρύου ντους δεν σταματούν εκεί; Υπάρχουν πολλοί τομείς της υγεία σου στους οποίους το κρύο μπάνιο κάνει καλό και αξίζει να το δοκιμάσεις.

Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Εσύ ήξερες ότι το κρύο ντους βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος; Συγκεκριμένα, μελέτες έχουν δείξει ότι το καθημερινό ντους με κρύο νερό βοηθά στην αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων στο σώμα τα οποία είναι

υπεύθυνα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων και των ασθενειών. Επιπλέον, ένα κρύο ντους είναι σε θέση να ενισχύσει το μεταβολισμό με την αύξηση της παραγωγής “καλού” λίπους, το οποίο τελικά μετατρέπεται σε ενέργεια. Εάν λοιπόν, το συνδυάσεις με διατροφή και άσκηση μπορείς να το εντάξεις στην καθημερινή σου ρουτίνα για την διατήρηση της καλύτερης φυσικής σου κατάστασης.

pexels/Pixabay

Βοηθά στον έλεγχο του άγχους

Το κρύο ντους μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να καταπολεμήσεις το καθημερινό άγχος. Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα κρύο μπάνιο για πέντε έως δέκα λεπτά μερικές φορές την εβδομάδα είναι ευεργετικό για την ψυχική υγεία. Έχει αποδειχθεί ότι η συγκεκριμένη πρακτική αυξάνει τις ενδορφίνες, την ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε καλά και μειώνει το επίπεδο κορτιζόλης, την ορμόνη που προκαλεί άγχος. Σύμφωνα με τον Δρ Amber O’Brien, “οι ενδορφίνες απελευθερώνονται όταν κάνουμε ένα κρύο ντους, οι οποίες στη συνέχεια προάγουν τα συναισθήματα της ευτυχίας και της θετικότητας.”

Βοηθά στην παραγωγικότητα και την συγκέντρωση

Ταυτόχρονα, το κρύο μπάνιο βοηθά στην αύξηση των επιπέδων της εγρήγορσης και της ενέργειας. Ένα παγωμένο ντους το πρωί είναι σε θέση να ενισχύσει την παραγωγικότητά σου και να σε κάνει περισσότερο δραστήριο στην διάρκεια της ημέρας. Αυτό συμβαίνει γιατί το σοκ του κρύου νερού μας οδηγεί να πάρουμε βαθύτερες αναπνοές με αποτέλεσμα το διοξείδιο του άνθρακα να μειώνεται σε όλο το σώμα, κάτι που με τη σειρά του μας βοηθά να συγκεντρωνόμαστε περισσότερο, όπως συμβαίνει και στον διαλογισμό.

Κάνει καλό στο δέρμα και στα μαλλιά μας

Ίσως η πιο γνωστή ευεργετική ιδιότητα του κρύου νερού είναι στα μαλλιά και το δέρμα μας. Σύμφωνα με την Debra Jaliman, πιστοποιημένη δερματολόγο με έδρα τη Νέα Υόρκη, το κρύο ντους διατηρεί τα φυσικά έλαια στο δέρμα, ενώ αντίθετα το ζεστό νερό τα απομακρύνει κάνοντάς το πιο στεγνό. Ταυτόχρονα, σφραγίζει την επιδερμίδα στο τριχωτό της κεφαλής κάνοντας τα μαλλιά πιο λαμπερά.

3 απλοί τρόποι που θα κάνουν το δέρμα σου να είναι πάντα βαθιά ενυδατωμένο

Εάν, ωστόσο, δυσκολεύεσαι να κάνεις ντους με κρύο νερό μπορείς να ξεκινήσεις σταδιακά. Αλλάζοντας την θερμοκρασία στο τέλος του μπάνιου σου για λίγα δευτερόλεπτα θα μπορέσεις να μεταβείς πιο ομαλά στην νέα σου συνήθεια. Δέκα με είκοσι δευτερόλεπτα είναι αρκετά στην αρχή για να αποκομίσεις τα οφέλη του κρύου ντους.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πώς το κρύο ντους μπορεί να κάνει καλό στην υγεία σου εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα