Πόσο αλλάζει η ανατροφή των παιδιών ανάλογα με τα ηλικιακά στάδια. Πότε γίνεται ευκολότερο;

17:53 8/3/2022 - Πηγή: iPop

Τα στάδια στην ανατροφή των παιδιών είναι πολλά και ο καθένας μας τα βιώνει διαφορετικά. Αν θυμηθείς τη μέρα που πήρες το παιδί σου στο καλαθάκι και έφυγες εντελώς ψαρωμένος από το μαιευτήριο με ένα πλάσμα τόσο εύθραυστο που δεν ήξερες πώς να το βοηθήσεις και να το στηρίξεις να ζήσει και να ανθίσει καταλαβαίνεις τι εννοώ. Δεν είμαστε ποτέ έτοιμοι για όλο αυτό που φέρνει η ανατροφή των παιδιών, όσο και αν έχουμε διαβάσει, όσα σεμινάρια και αν έχουμε παρακολουθήσει. Δεν είμαστε ποτέ έτοιμοι να κάνουμε πέρα τις δικές μας ανάγκες για έναν άλλο άνθρωπο τόσο ανίσχυρο για επιβίωση όσο είναι το παιδί

μας όταν γεννήθηκε. Και κάπου εκεί έρχονται όλοι να πουν! «Κάνε αυτό», «μην κάνεις το άλλο», «μην πάρεις αγκαλιά», «μην δώσεις μήλο», «μην του κάνεις τα χατίρια», «βάλε όρια», θαρρώντας πώς εκείνοι ξέρουν καλύτερα.

Στάδια στην ανατροφή των παιδιών

Είναι δύσκολα τα πράγματα δεν είπε κανείς το αντίθετο. Εκεί που σε νοιάζει μόνο γι΄ εσένα ξαφνικά οι προτεραιότητές σου αλλάζουν . Οι άνθρωποι είμαστε εντελώς ανίσχυροι να μεγαλώσουμε αν κάποιος άλλος δεν φροντίσει για εμάς, ειδικά στα πρώτα στάδια της ζωής.

Η βόλτα έξω από το σπίτι με ένα βρέφος, ακόμα και μέχρι το πάρκο συνεπάγεται με μετακόμιση. Καρότσια, σαλιάρες, πάνες, φαγητά, αποστειρωμένα πιπίλες, μπιμπερό και νερά. Σε κουράζει όλο αυτό το «να είσαι πάντα οργανωμένος και προετοιμασμένος και να τα έχεις σκεφτεί όλα από πριν, just in case».

Η βόλτα έξω από το σπίτι σταδιακά γίνεται πιο ανέμελη. Η τσάντα της μαμάς είναι σχεδόν πάντα γεμάτη και συνήθως είναι backpack για να έχεις ελεύθερα τα χέρια να κάνεις τις κινήσεις σου. Όμως το απίστευτο είναι ότι καθώς μεγαλώνει το παιδί, αδειάζει η τσάντα της μαμάς. Δεν θα κουβαλήσεις, πάνα, μωρομάντηλα, μια αλλαξιά, ένα παιχνίδι. Σιγά σιγά το παιδί αρχίζει να μη σε χρειάζεται τόσο και ανοίγει τα φτερά του.

Unsplash / Jonathan BorbaΤο επόμενο βήμα: Όταν καταλαβαινόμαστε

Εκεί γύρω στα 3+ ανάλογα το παιδί, τη σχέση σας και τη δουλειά που έχει γίνει στο σχολείο, αρχίζει και γίνεται σταδιακά λίγο πιο εύκολο όλο αυτό. Εκπαίδευση τουαλέτας, εκπαίδευση ύπνου, διατροφή και όλα αυτά που μας απασχολούν μέχρι αυτή περίπου την ηλικία μπαίνουν σε μια σειρά. Γίνονται τεράστια βήματα σε αυτήν τη φάση. Είναι η εποχή που αρχίζουμε να καταλαβαινόμαστε. Λέμε κάτι οι γονείς και καταλαβαίνει το παιδί το αίτιο-αιτιατό.

Αρχίζει η αμοιβαία εμπιστοσύνη. Αρχίζει να γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο εύκολο. Σαφώς υπάρχει έννοια και ανησυχία σε όλες τις ηλικίες, άλλα όταν αρχίζουμε και καταλαβαίνουμε τα δεδομένα είναι μια νίκη.

Και ξαφνικά φοράει την τσάντα του δημοτικού

Είναι απίστευτη η εμπειρία του να είσαι έξω από τα κάγκελα και να ακούς το χτύπημα του κουδουνιού στο δημοτικό σχολείο και το παιδί σου να είναι μέσα από τα κάγκελα. Μεγάλωσες έναν άνθρωπο, από μικρό βλασταράκι που χώραγε ολόκληρο μέσα στην αγκαλιά σου και τώρα είναι σε ένα περιβάλλον που συναναστρέφεται μικρούς και μεγάλους ανθρώπους, εκφράζει τα θέλω και τις απόψεις του, παίζει, γελάει, θυμώνει, τσακώνεται, διεκδικεί και όλα αυτά τα κάνει χωρίς εσένα. Και αυτό είναι το πιο υπέροχο κομμάτι της γονεϊκότητας.

Και όταν φτάσουν στο δημοτικό ξαφνικά μοιάζει να περνά ακόμα πιο γρήγορα ο καιρός με τους φρενήρεις ρυθμούς που τρέχουμε μικροί μεγάλοι.

Τα 18 καλοκαίρια με τα παιδιά μας: Πώς η ανατροφή τους μπορεί να δείξει πώς θα εξελιχθεί η σχέση σας

Ρίζες και φτερά

Ρίζες για να ξέρουν από πού ξεκίνησαν και για να ξέρουν πού να επιστρέφουν όταν πετάξουν μακριά. Αυτό που σήμερα μοιάζει αδύνατο, αυτό που σήμερα ρίχνει τα επίπεδα των αντοχών μας στα τάρταρα αύριο θα το βλέπουμε παιχνιδάκι, αύριο θα είναι παρελθόν γιατί πια δεν θα μας απασχολεί, θα έχουμε περάσει στην επόμενη φάση. Τόσο γρήγορα και τόσο απλά.

Δύο πράγματα πρέπει να παίρνουν τα παιδιά από τους γονείς τους: ρίζες και φτερά.

Βόλφγκανγκ Γκαίτε

Ποια ήταν η Μαρία Μοντεσσόρι; Οι βασικές αρχές της μοντεσσοριανής προσέγγισης για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών που μπορούμε να εφαρμόσουμε όλοι

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πόσο αλλάζει η ανατροφή των παιδιών ανάλογα με τα ηλικιακά στάδια. Πότε γίνεται ευκολότερο; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα