Πότε αλλάζει η ώρα και για πόσο ακόμα θα συνεχίσει να συμβαίνει αυτό;

11:31 21/10/2020 - Πηγή: iPop

Ο Οκτώβρης οδεύει προς το τέλος του, όμως όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος γυρνάμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω. Βέβαια, πότε αλλάζει η ώρα και για πόσο ακόμα θα συμβαίνει αυτό;

Έχουμε συνηθίσει η αλλαγή της ώρας να γίνεται δύο φορές τον χρόνο, μία τον Μάρτιο και μία τον Οκτώβριο. Φέτος, όμως, πότε αλλάζει η ώρα

και τι ακόμα πρέπει να γνωρίζεις;

Η αλλαγή ώρας για το 2020 θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Οκτωβρίου και συγκεκριμένα στις 25 Οκτωβρίου. Έτσι λοιπόν, τα ξημερώματα της Κυριακής θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μας μία ώρα πίσω.

Πότε καταργείται η αλλαγή ώρας;

Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έχει αποφασίσει ότι η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε από τα μέλη του ΕΚ με 410 ψήφους υπέρ, έναντι 192 κατά και 51 αποχών.

Η ολομέλεια υποστήριξε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τερματισμό της εποχιακής αλλαγής ώρας, αλλά ψήφισε την αναβολή της ημερομηνίας ισχύος του τερματισμού από το 2019 στο 2021. Επίσης, τα μέλη του ΕΚ επιθυμούν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντονίσουν τις αποφάσεις τους, ώστε να εξασφαλίσουν ότι η μόνιμη υιοθέτηση της θερινής ώρας από κάποιες χώρες και της χειμερινής από άλλες δεν θα διαταράξει την εσωτερική αγορά. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο εγκριθέν κείμενο, αν διαπιστωθεί πως οι προβλεπόμενες αλλαγές στο ζήτημα της ώρας θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν σημαντικά και μόνιμα την εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει πρόταση αναβολής της ημερομηνίας εφαρμογής της οδηγίας κατά 12 μήνες κατ’ ανώτατο όριο.

Πώς η αλλαγή ώρας επηρεάζει τον οργανισμό μας;

Γιατί αλλάζει η ώρα;

Η αλλαγή της ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας, αφού συνολικά κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούνται 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας, εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.

Πώς ξεκίνησε η αλλαγή της ώρας;

Τη δεκαετία του 1970 ξέσπασε στην Ευρώπη μία μεγάλη ενεργειακή κρίση, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών κρατών να υιοθετήσουν το μέτρο της θερινής ώρας. Το 1973, λοιπόν, ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης γύρισε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά.

Η Ελλάδα δεν άργησε να ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα και, έτσι, το 1975 ξεκίνησε με τη σειρά της να εφαρμόζει την θερινή ώρα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πότε αλλάζει η ώρα και για πόσο ακόμα θα συνεχίσει να συμβαίνει αυτό; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα