Ψευδοκύηση σκύλων και όσα πρέπει να γνωρίζεις

10:05 28/3/2014 - Πηγή: iPop

Όσοι έχετε θηλυκό σκυλί καταλαβαίνετε αμέσως πόσο μεγάλο θέμα είναι το σύνδρομο της ψευδοκύησης σκύλων. Πρέπει όμως να μας ανησυχεί σε τόσο μεγάλο βαθμό; Ο κτηνίατρος Ηλίας Κορσαββίδης απαντάει σε όλες τις απορίες μας!

Τι είναι η ψευδοκύηση;Η ψευδοκύηση είναι μια κατάσταση κατά την οποία το θηλυκό εκδηλώνει κάποια κλινικά συμπτώματα όμοια με αυτά του τοκετού χωρίς να είναι έγκυος. Η ψευδοκύηση εκδηλώνεται σε μη έγκυες σκύλες περίπου 2 μήνες μετά τη περίοδο. Οφείλεται σε απότομη
μείωση συγκέντρωσης προγεστερόνης (ορμόνη) στο αίμα. Κατά μέσο όρο διαρκεί 15 μέρες.Πως καταλαβαίνει ο ιδιοκτήτης ότι έχει ψευδοκύηση το κατοικίδιο;Τα συμπτώματα που εμφανίζει μία σκυλίτσα όταν είναι σε κατάσταση ψευδοκύησης μοιάζουν με αυτά του τοκετού και της γαλουχίας. Η σκυλίτσα φτιάχνει φωλιά και υιοθετεί κουκλάκια. Αλλάζει η συμπεριφορά της και μπορεί να εμφανίσει επιθετικότητα και στρες, συμπτώματα μυϊκού τρόμου, ανορεξία, υπερδιέγερση και θα παρατηρηθεί ανάπτυξη των μαστών και παραγωγή γάλακτος, οροαιμορραγικού ή ορώδους εκκρίματος. Οι εκκρίσεις θα μπορούσαν να προέρχονται απ΄ όλους ή από μεμονωμένους μαστικούς αδένες.Είναι επικίνδυνο για την υγεία του ζώου;Για τη ζωή του ζώου δεν είναι επικίνδυνο αλλά μπορεί να χρειαστεί να χορηγηθούν ελαφριά ψυχοφάρμακα αν έχει μεγάλες αλλαγές στην συμπεριφορά. Σίγουρα όμως είναι μία κατάσταση η οποία θα επαναληφθεί.Πως την αντιμετωπίζει ο ιδιοκτήτης;Σε πολλά περιστατικά τα συμπτώματα υποχωρούν από μόνα τους μετά από 1-2 εβδομάδες. Όταν όμως υπάρχει πιθανότητα για ανάπτυξη μαστίτιδας ή ακόμη η συμπεριφορά του ζώου γίνεται ακραία προχωρούμε σε φαρμακευτική αγωγή. Μερικές φορές η μείωση της τροφής και του νερού λύνει το πρόβλημα. Για τη διακοπή της έκκρισης γάλακτος χρησιμοποιούνται διάφορες ουσίες όπως τα οιστρογόνα (μερικές φορές εμφανίζεται καινούργιος οίστρος), τεστοστερόνη, προγεσταγόνα (παρουσιάζονται συχνές υποτροπές), μετεργολίνη, καβεργολίνη.Όλα αυτά όμως γίνονται σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο! Ο ιδιοκτήτης του σκυλιού δεν πρέπει να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση σαν αν φταίει το ζώο, γιατί δεν φταίει! Δεν το μαλώνουμε ή δεν του χαλάμε τη φωλιά!

The post Ψευδοκύηση σκύλων και όσα πρέπει να γνωρίζεις appeared first on iPop - Από την Πόπη Τσαπανίδου.

Keywords
Αναζητήσεις
ανεμογκαστρι στα συλια, ανεμογκαστρη στα σκυλιά
Τυχαία Θέματα