Πυροβολισμός 16χρονου: «Δεν επιτρέπονται πυροβολισμοί στις καταδιώξεις» – Τι αναφέρει η εγκύκλιος της αστυνομίας;

11:22 9/12/2022 - Πηγή: iPop

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά τον πυροβολισμό του 16χρονου Ρομά σε βενζινάδικο της Θεσσαλονίκης, ο οποίος δεν πλήρωσε το ποσό που του αναλογούσε. Από το περιστατικό και μετά, επεισόδια έχουν ξεσπάσει σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρα μας, ενώ ο 16χρονος νοσηλεύεται ΜΕΘ του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Παράλληλα, εγκύκλιος, που αναφέρεται σε περιπτώσεις καταδιώξεις είχε

σταλεί στις 20 Δεκεμβρίου 2021 σε όλα τα αστυνομικά τμήματα που ξεκαθαρίζει την κατάσταση.

«Τον πυροβόλησαν γιατί ήταν τσιγγάνος»: Κακουργηματική δίωξη στον αστυνομικό για τον πυροβολισμό του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη – Εντάσεις σημειώθηκαν έξω από τα δικαστήρια

Eγκύκλιος για περιπτώσεις καταδίωξης: Τι αναφέρει;

Σύμφωνα με την εγκύκλιο των 223 σελίδων, απαγορεύονται ρητά οι πυροβολισμοί στις καταδιώξεις.

Η εν λόγω εγκύκλιος, η οποία περιλαμβάνει επικαιροποιημένα στοιχεία σε περίπτωση καταδίωξης και εστάλη σε όλα τα αστυνομικά τμήματα, αναφέρει ρητά τα εξής: «Να θυμάσαι πάντα ότι κατά την καταδίωξη ΔΕΝ επιτρέπονται: πυροβολισμοί για ακινητοποίηση του οχήματος (π.χ. στα λάστιχα ή στον αέρα για εκφοβισμό) και επικίνδυνοι χειρισμοί και ελιγμοί για την εκτροπή του οχήματος (εμβολισμός του, «κλείσιμο» εν κινήσει, κλπ)».

Ακόμη αναφέρεται και για την «πιθανότητα διακοπής της καταδίωξης όταν αυτή καθίσταται επικίνδυνη για τη σωματική ακεραιότητα και ζωή των συμμετεχόντων και των λοιπών χρηστών της οδού, λαμβανόμενου πάντα υπόψη και της βαρύτητας του αδικήματος για το οποίο έγινε η καταδίωξη».

Να υπενθυμίσουμε πως, σύμφωνα με το grtimes, ο αστυνομικός κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και εκτέλεση παράνομου πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωση.

Όπως αναφέρει το thesstoday, από το αρχηγείο της ελληνικής αστυνομίας διατάχθηκε διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ).

Να σημειώσουμε πως ο αστυνομικός πήρε προθεσμία για να απολογηθεί στον εισαγγελέα και μέχρι την απολογία του θα βρίσκεται υπό κράτηση, ενώ το 16χρονο αγόρι νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πυροβολισμός 16χρονου: «Δεν επιτρέπονται πυροβολισμοί στις καταδιώξεις» – Τι αναφέρει η εγκύκλιος της αστυνομίας; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα