Σπουδαία νίκη για το ποδόσφαιρο – H Eθνική γυναικών θα έχει ίση αμοιβή με τους άνδρες!

11:40 23/2/2022 - Πηγή: iPop


Μία ιστορική νίκη για το ποδόσφαιρο γυναικών καταγράφηκε αυτές τις μέρες, με τις γυναίκες να παίρνουν επιτέλους μία σημαντική ανάσα και να βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην ισότητα. Μία νίκη που είναι η αρχή για πολλές ακόμα και σίγουρα παρακινεί ακόμα περισσότερες γυναίκες ανά τον κόσμο να κάνουν το χόμπι τους επάγγελμα και να είναι πραγματικά χαρούμενες. Φυσικά και μιλάω για την πιο ευχάριστη είδηση της ημέρας, η εθνική ομάδα γυναικών των ΗΠΑ κατέληξε σε συμφωνία με το αμερικανικό ποδόσφαιρο για την ίση αμοιβή!

Η forward

των Ηνωμένων Πολιτειών Άλεξ Μόργκαν λέει ότι έγινε ένα «μνημειώδες βήμα προς τα εμπρός» αφού η εθνική ομάδα των γυναικών (USWNT) κατέληξε σε συμφωνία με την Ομοσπονδία ποδοσφαίρου των ΗΠΑ για ίση αμοιβή με την αντίστοιχη εθνική ομάδα των ανδρών.

Ίση αμοιβή στο ποδόσφαιρο! Η ουσιαστική αλλαγή στον αθλητισμό μόλις έγινε!

Οι παίκτες θα λάβουν 24 εκατομμύρια δολάρια (17,7 εκατομμύρια £) και το US Soccer έχει δεσμευτεί για ίση αμοιβή για τις ομάδες ανδρών και γυναικών σε όλες τις διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η Ευρυδίκη Ναλμπάντη χρειάστηκε μόνο 58 δευτερόλεπτα για να αποδείξει πως το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο ανδρική υπόθεση – Ο σεξισμός δεν χωράει πουθενά

Και τα 28 μέλη της ομάδας υπέβαλαν μήνυση για διακρίσεις τον Μάρτιο του 2019.

«Είναι μια απίστευτη μέρα», δήλωσε η Morgan στο Good Morning America.

Η δύο φορές νικήτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου πρόσθεσε: «Αυτό είναι ένα τόσο μνημειώδες βήμα προς τα εμπρός στο να νιώθουμε αξία, να νιώθουμε σεβασμό και απλώς να βελτιώσουμε τη σχέση μας με το αμερικανικό ποδόσφαιρο που ήταν πραγματικά γεμάτη ένταση. Είναι υπέροχο να κάνουμε αυτό το βήμα προς τα εμπρός. Δεν το βλέπω μόνο ως νίκη για την ομάδα μας ή τις γυναίκες στον αθλητισμό αλλά για τις γυναίκες γενικότερα.»

Η συμπαίκτριά της στις ΗΠΑ, Megan Rapinoe, είπε: «Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ ξανά και μπορούμε να κάνουμε το ποδόσφαιρο το καλύτερο άθλημα που υπάρχει ενδεχομένως σε αυτή τη χώρα και να δημιουργήσουμε ένα άθλημα για την επόμενη γενιά πολύ καλύτερο από ό,τι είχαμε εμείς».

Πέντε ανώτερα στελέχη της ομάδας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Morgan και Rapinoe, υπέβαλαν αρχικά καταγγελία κατά της εθνικής ομοσπονδίας για μισθολογικές διακρίσεις το 2016 και έτσι ξεκίνησαν όλα, πάλεψαν για τα δικαιώματά τους.

Τι άλλο περιμένουμε για να υπάρχει ισότητα και στο ποδόσφαιρο; Το πιο “ανδρικό” άθλημα έχει κι αυτό τις άγνωστες πτυχές του

Η προσφορά για ίση αμοιβή – στην οποία ζήτησαν αποζημίωση 66 εκατομμυρίων δολαρίων (52,8 εκατομμύρια £) – απορρίφθηκε από δικαστήριο τον Μάιο του 2020, οδηγώντας σε έφεση.

Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου των ΗΠΑ πρόσφερε πανομοιότυπα συμβόλαια στις εθνικές της ομάδες ανδρών και γυναικών σε μια προσπάθεια να επιλύσει τη διαφορά σχετικά με τις αμοιβές φύλου τον Σεπτέμβριο.

Unsplash / Jeffrey F Lin

Σε κοινή δήλωση την Τρίτη, το US Soccer και το USWNT ανέφεραν: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι, ανάλογα με τη διαπραγμάτευση μιας νέας συλλογικής σύμβασης, θα έχουμε επιλύσει τη μακροχρόνια διαφωνία μας για την ίση αμοιβή και θα είμαστε περήφανα μαζί σε μια κοινή δέσμευση για την προώθηση της ισότητας στο ποδόσφαιρο».

Πρόσθεσε: «Το να φτάσουμε μέχρι εδώ δεν ήταν εύκολο. Οι παίκτες του USWNT σημείωσαν άνευ προηγουμένου επιτυχία ενώ εργάζονταν για να επιτύχουν ίση αμοιβή για τους εαυτούς τους και τους μελλοντικούς αθλητές. Σήμερα, αναγνωρίζουμε την κληρονομιά των προηγούμενων αθλητών του USWNT που βοήθησαν να γίνει αυτή η ημέρα δυνατή, καθώς και όλων των γυναικών και των κοριτσιών που θα ακολουθήσουν».

Και κάπως έτσι, αυτή η είδηση γίνεται η έμπνευση της ημέρας και σου υπενθυμίζει πως δεν πρέπει να σταματήσεις ποτέ να παλεύεις για ό,τι αγαπάς, για τα δικαιώματά σου και το δίκιο. Επιπλέον, γεννά ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον, καθώς μετά από αυτό το βήμα ίσως δούμε ουσιαστική αλλαγή και σε άλλα αθλήματα ή κλάδους!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Σπουδαία νίκη για το ποδόσφαιρο – H Eθνική γυναικών θα έχει ίση αμοιβή με τους άνδρες! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα