Στη ζωή δεν παίρνουμε αυτά που αξίζουμε, αλλά αυτά που διεκδικούμε

16:22 9/3/2021 - Πηγή: iPop

Είμαστε αρκετά διεκδικητικοί; Με ένα δωρεάν σεμινάριο με τον τίτλο «Μαθαίνω να διεκδικώ» γιόρτασε το Believe In You τα 8 χρόνια από την αρχή της δράσης του, το Μάρτιο του 2013. Επιλέγοντας συμβολικά την επέτειο διεκδίκησης των δικαιωμάτων των γυναικών, η εμνεύστρια της δράσης, Ευη Ξυραφά κάλεσε άνδρες και γυναίκες σε ένα σεμινάριο με στόχο να μας δώσει κίνητρο και γνώσεις για να διεκδικούμε: τα δικαιώματά μας, τα θέλω μας και την ταυτότητά μας.

Γιατί, όμως, διεκδικητικότητα και ποιος ο ρόλος της στη ζωή μας; 

Σύμφωνα με την εισηγήτρια,

η διεκδικητικότητα είναι πρώτα από όλα μια ικανότητα που μαθαίνεται και καλλιεργείται στην πράξη. Δεν είναι, επομένως, κάτι που το έχεις ή δεν το έχεις, αλλά κάτι που μπορείς να αποκτήσεις.

Την απάντηση στην ερώτηση «Γιατί διεκδικητικότητα;» κληθήκαμε να δώσουμε οι ίδιοι οι συμμετέχοντες. Πού θα μας χρησιμεύσει στη ζωή μας;

Όπως αποκαλύφθηκε, είτε πρόκειται για εργασιακές σχέσεις, είτε για προσωπικές, είτε για την ικανότητά μας να επικοινωνούμε, είτε για να μάθουμε να λέμε όχι χωρίς τύψεις, η διεκδικητικότητα είναι η ικανότητα-κλειδί που έχει τη δύναμη να κάνει τη ζωή μας καλύτερη! Το να ξέρεις να διεκδικείς σημαίνει: να είσαι ξεκάθαρος, να ζητάς αυτά που θες, να θέτεις όρια, να λες ελεύθερα τη γνώμη σου, να ζητάς βοήθεια όταν τη χρειάζεσαι. Αντιθέτως, η έλλειψη διεκδικητικότητας οδηγεί σε συσσώρευση αρνητικών συναισθημάτων και πολύ συχνά σε συγκρούσεις.

Εμπόδια στη διεκδικητικότητα και πώς μπορούμε να τα ξεπεράσουμε

Ένα από τα εμπόδια στη διεκδικητικότητα είναι η κουλτούρα που έχει καλλιεργηθεί στην ελληνική κοινωνία. Για παράδειγμα, το να ζητάς βοήθεια δεν ενθαρρύνεται, καθώς επικρατεί ως πεποίθηση το γνωστό «Τα εν οίκω μη εν δήμω». Έχουμε μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον που η γνώμη του κόσμου είναι εξαιρετικά σημαντική. Αυτό που μάθαμε, όμως, μέσα από το χθεσινό σεμινάριο είναι ότι οφείλουμε στον εαυτό μας να βάζουμε όρια στο σε ποιους και σε πόσους θα είμαστε αρεστοί γιατί το να “κάνουμε” σε όλους είναι μια μάχη εξαρχής χαμένη! Παράλληλα, η υπερβολική σημασία που δίνουμε στη γνώμη των άλλων καλλιεργεί μέσα μας φόβους κόντρα στη διεκδίκηση: φόβο της απόρριψης, φόβο της επίκρισης, φόβο της έκθεσης.

Ως αποτέλεσμα πολλών τέτοιων πεποιθήσεων, ζούμε σε μια χώρα όπου τα παραδείγματα υγιούς διεκδικητικότητας είναι λίγα. Στην πλειοψηφία της καθημερινότητάς μας γινόμαστε μάρτυρες παθητικής ή επιθετικής συμπεριφοράς. Είναι σημαντικό, επομένως, να μάθουμε να διεκδικούμε προκειμένου όχι μόνο να προστατέψουμε την ψυχική μας υγεία αλλά και να χτίσουμε μία καλύτερη κοινωνία για εμάς και για τους γύρω μας. Πώς; Αναγνωρίζοντας τα σημάδια καταπάτησης των δικαιωμάτων μας και των δικαιωμάτων των άλλων και δρώντας εγκαίρως ώστε να τα προλαβαίνουμε.

Διεκδικητικότητα στην πράξη

Σε πιο πρακτικά μονοπάτια, μιλήσαμε για τη γλώσσα που χρησιμοποιεί ο διεκδικητικός άνθρωπος. Οι λέξεις που χρησιμοποιούμε έχουν δύναμη και επηρεάζουν τον τρόπο που μας βλέπουν οι άλλοι. Πρώτος ενικός, ανάληψη της ευθύνης και επιχειρήματα στο λόγο μας είναι βάσεις για τη διεκδικητικότητα. Παράλληλα, για να διατηρήσουμε συναισθηματική ουδετερότητα, είναι σημαντικό να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τις απόψεις από τα γεγονότα, τόσο όταν μιλάμε εμείς όσο και όταν μας μιλούν οι άλλοι.

Ακόμα, ξεκαθαρίσαμε πως η διεκδικητικότητα δε χτίζεται στον αέρα, αλλά με πράξεις. Σε πρώτη φάση η αυτογνωσία είναι το 50% του δρόμου! Για να διεκδικήσουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε πρέπει να το γνωρίζουμε και αυτό είναι σε πολλές περιπτώσεις το πιο δύσκολο κομμάτι. Επιπλέον, υπάρχουν δεξιότητες που προηγούνται της διεκδικητικότητας και μπορούν να κάνουν το δρόμο προς αυτήν πιο εύκολο όπως η θετική σκέψη, η αυτοπεποίθηση, η συναισθηματική νοημοσύνη,η  γλώσσα σώματος, η επικοινωνία. Για το σκοπό αυτό, μάλιστα, το Believe In You διοργανώνει για 9η φορά αυτό το Μάρτιο, ένα πλήρες πρόγραμμα σε δεξιότητες ζωής, το Life Skills Bootcamp.

Σε κάθε περίπτωση μπορούμε να χτίσουμε τη διεκδικητικότητα γνωρίζοντας τα δικαιώματά μας και εξασκώντας τη σε κάθε ευκαιρία. Με άλλα λόγια, κάθε φορά που τολμάμε βάζουμε ένα λιθαράκι στο να γίνουμε πιο διεκδικητικοί!

Τι αποκομίσαμε τελικά;

Ένα σεμινάριο όπως το «Μαθαίνω να διεκδικώ» ίσως να μη φτάνει για να κάνουμε πλήρως κτήμα μας τη διεκδικητικότητα.

Ωστόσο, μερικές από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων δείχνουν ότι πέτυχε στο να μας δώσει και κίνητρα και τρόπο για να ξεκινήσουμε να διεκδικούμε από σήμερα κιόλας:

Στο εξής θα είμαι ξεκάθαρη με τον εαυτό μου και τους άλλουςΘα ψάξω τα θέλω μουΚατάλαβα ότι η διεκδικητικότητα δεν αποκλείει την ευγένειαΘυμήθηκα πόσο σημαντική είναι η αλληλεγγύηΘα χτίσω πάνω στα θέλω μου και όχι στα δε θέλω μουΣυνειδητοποιώ ότι κάποιες φορές χρησιμοποιώ επιθετική γλώσσα. Θα το αλλάξω αυτό.

Εν τέλει, το άρθρο αυτό κλείνει από εκεί που ξεκίνησε. Η διεκδικητικότητα είναι μία ικανότητα. Κάποτε δε μπορούσαμε αυτά που σήμερα μπορούμε εύκολα. Είναι στο χέρι μας, λοιπόν, να την καλλιεργήσουμε για μια ομορφότερη ζωή και μία ομορφότερη κοινωνία. Γιατί στη ζωή δεν παίρνουμε αυτά που αξίζουμε, αλλά αυτά που διεκδικούμε!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News 

Το άρθρο Στη ζωή δεν παίρνουμε αυτά που αξίζουμε, αλλά αυτά που διεκδικούμε εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα