Στη ζωή και στις επιχειρήσεις δεν υπάρχει πρόβα generale, βγαίνουμε όλοι απευθείας πάνω στη σκηνή. It’s showtime!

17:51 13/12/2022 - Πηγή: iPop

Το γνώριζες ότι στο coaching έχουμε δανειστεί πολλά τιπς και μυστικά από τις επιχειρήσεις στη ζωή; Με λίγη φαντασία θα μπορούσαμε να κάνουμε μια συσχέτιση της ζωής μας με μια επιχείρηση. Επιχειρήσεις υπάρχουν πολλές βέβαια, άλλες πετυχημένες και άλλες λιγότερο. Η αλήθεια είναι ότι το 90% των επιχειρήσεων θα κλείσει στα 5 πρώτα χρόνια λειτουργίας τους, σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει.

Μυστικά από τις επιχειρήσεις στη ζωή

Στο παρελθόν έχω γράψει επιχειρηματικά μοντέλα που χρησιμοποιούμε στη ζωή και τα έχουμε δανειστεί από τις επιχειρήσεις: «SWOT analysis», «Ο τροχός της ζωής» και άλλα.

Ας υποθέσουμε ότι είσαι μια επιχείρηση. Οι επιχειρήσεις έχουν τα λογιστήριά τους που κάθε 3μηνο κάνουν απολογισμό. Ακόμα και εντελώς άσχετος να είσαι από την οικονομική επιστήμη, αυτό το κεφάλαιο μπορεί με βεβαιότητα μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη και την ευημερία σου.

Ας ονομάσουμε λοιπόν για τη ζωή τον απολογισμό Αυτοαξιολόγηση! Θέτεις τους στόχους σου κάθε πρωτοχρονιά, όπως και η επιχείρηση μηδενίζει το κοντέρ κάθε πρωτοχρονιά και δημιουργεί ένα νέο οικονομικό έτος. Κάνοντας λοιπόν κάθε Μάρτη απολογισμό του τριμήνου, ελέγχει τα νούμερα, βλέπει τα αποτελέσματα, τα μετρά, κοιτά αν είναι μέσα στο business plan και αν πηγαίνει by the book.Freepik

Αλλάζει τη στρατηγική ή συνεχίζει με τον ίδιο τρόπο αν πηγαίνουν όλα όπως έχει σχεδιαστεί. Φαντάσου να μην υπήρχε αυτό το τρίμηνο και ο απολογισμός. Φαντάσου να φτάναμε στον Δεκέμβρη και να βλέπαμε μόνο αποτελέσματα.

Κάπως έτσι μπορείς να κάνεις και εσύ την αυτοαξιολόγησή σου ώστε να δεις πώς πάνε οι δράσεις σου και όλα αυτά που προσπάθησες αυτές τις 90 ημέρες που πέρασαν.

Οι επιχειρήσεις δεν αφήνουν τις μέρες να περνούν άσκοπα. Οι επιχειρήσεις δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα και οι πετυχημένες στοχεύουν στην ευημερία τους και αν κάτι δεν λειτουργεί σωστά βρίσκουν τον κατάλληλο σύμβουλο που μπορεί να τους βοηθήσει να λύσουν το πρόβλημά που έχουν μπροστά τους.Μαζί θα πάμε πιο μακριά

Οι επιχειρήσεις που πετυχαίνουν έχουν πίσω τους μια δυνατή ομάδα που όλοι έχουν ένα κοινό στόχο, δηλαδή την ευημερία της επιχείρησης. Αν θες να πας μακριά πρέπει να έχεις και μια ομάδα να σε υποστηρίζει. Φαντάσου να έχεις ένα αντικειμενικό και πραγματικό πρόβλημα μπροστά σου. Αν έχεις ένα πρόβλημα, το μόνο που θες είναι να λύσεις το πρόβλημα αυτό.

Η αλήθεια είναι ότι κάποιες φορές πελαγώνουμε μέσα σε απίστευτες λούπες στις οποίες δεν μπορούμε να βρούμε την έξοδο διαφυγής. Η απάντηση είναι μπροστά στα μάτια μας όμως εμείς επιμένουμε να βλέπουμε μόνο τα αδιέξοδα. Και στις επιχειρήσεις συμβαίνει αυτό συχνά όμως οι επιχειρηματίες ξέρουν ότι δεν είναι ούτε σούπερμαν ούτε ήρωες και ότι οι δυνατότητές τους φτάνουν μέχρι ένα σημείο. Τότε ζητούν βοήθεια, βελτιώνουν τις διαδιακασίες, αλλάζουν δυσλειτουργικές συνήθειες και μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό αποτέλεσμα λαμβάνουν πίσω τα αποτελέσματα που έχουν θέσει ως στόχο.

Οι επιχειρήσεις ξέρουν ότι κάποιες φορές χρειάζεται να μπει μέσα στην επιχείρησή τους μια φρέσκια ματιά και να τους βοηθήσει να κόψουν δρόμο, να τους βοηθήσει να βγουν από το αδιέξοδο που έχουν μπει.

Μικρά Tips Προσθέτουν αξία με αυτό που κάνουν στους ανθρώπους εκεί έξω. Δεν το κάνουν για τα χρήματα, για την επιτυχία, για τη δόξα. Αυτά έρχονται μετά.Οι επιχειρηματίες ξεκινούν τώρα. Δεν κολλάνε σε λεπτομέρειες και ξεκινούν πριν να είναι έτοιμοι ό,τι κάνουν. Παίρνουν ρίσκα και περιμένουν να λάβουν πίσω αποτελέσματα. Δεν λένε απέτυχα ακόμα και αν κάτι δεν πάει όπως το σχεδιάζουν, λένε τι έμαθα από αυτό. Έχουν μέντορες που τους βοηθούν στην πορεία τους. Μετρούν τα αποτελέσματα, απολογίζουν και αλλάζουν τη στρατηγική αν κάτι δεν λειτουργεί. Είναι ευέλικτοι και εξελίσσονται βάσει αυτού που έρχεται κάθε φορά μπροστά τους.Ξέρουν γιατί το κάνουν!Ξέρουν πού βρίσκονται οικονομικά χωρίς να χρειάζεται να ρωτήσουν τον λογιστή τους. Σε γενικές γραμμές ξέρουν τι γίνεται στην εταιρεία τους. Γνωρίζουν άριστα τις πωλήσεις. Είναι ένα τεράστιο skill αυτό, από το να πουλήσεις ένα προϊόν μέχρι να πουλήσεις εσένα εκεί έξω και να πείσεις τον άλλον ότι όντως εσύ ξέρεις και μπορείς να προσφέρεις αξία.

Δίνουν τεράστια μαθήματα οι επιχειρήσεις κυρίως γιατί είναι κάτι που δεν σπουδάζεται αν εξαιρέσεις κάποια μέρη τους ειδικά τα οικονομικά. Μαθαίνεις άπειρα πράγματα μελετώντας τον ανταγωνισμό, χτίζοντας μια ομάδα, δημιουργώντας κάτι από το μηδέν. Και αν σήμερα είσαι σε ένα αδιέξοδο σχετικά με τη ζωή σου μπορείς να λάβεις άπειρη έμπνευση από επιχειρηματικά μοντέλα και να τα εντάξεις στη ζωή σου και να πάρεις αποτελέσματα.

Δεν υπάρχει πρόβα generale όλοι βγαίνουμε στη σκηνή δίχως πρόβα. Καλή επιτυχία στο μονοπάτι της ζωής σου!

«Να είσαι τόσο καλός που να μην μπορούν να σε αγνοήσουν». Να γιατί θέλουμε να αγοράζουμε προϊόντα και υπηρεσίες που είναι πολύ ακριβά

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Στη ζωή και στις επιχειρήσεις δεν υπάρχει πρόβα generale, βγαίνουμε όλοι απευθείας πάνω στη σκηνή. It’s showtime!  εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα