Σύμβουλοι γάμων μας λένε τα 4 στοιχεία που μαρτυρούν έναν επιτυχημένο γάμο

16:51 25/11/2019 - Πηγή: iPop

Τα διαζύγια διαρκώς αυξάνονται και πληθαίνουν και οι περισσότεροι γάμοι αντιμετωπίζουν προβλήματα. Είναι ένα σύνηθες φαινόμενο και γι΄αυτό σύμβουλοι γάμων αναφέρουν ποια είναι αυτά τα τέσσερα σημεία που μπορούν να προβλέψουν έναν επιτυχημένο γάμο.

Σύμβουλοι γάμων και ειδικοί ερευνητές έχουν παρατηρήσει τα ζευγάρια που είναι ευτυχισμένα στον γάμο κι αυτά που δεν είναι, προσπαθώντας να επισημάνουν τις διαφορές. Και μέσα από τις μελέτες, εντοπίζουν τα συστατικά για έναν επιτυχημένο γάμο, ενώ μπορούν να προβλέψουν αν ένας γάμος θα εξελιχθεί ωραία ή όχι.

Οι δείκτες συμπεριφοράς

που μπορούν να χαλάσουν τις σχέσεις: κριτική, περιφρόνηση, αμυντική στάση και παραγκωνισμός. Κι ευτυχώς, υπάρχει το αντίδοτο για όλα.

Πότε μιλάμε για έναν επιτυχημένο γάμο;Κριτική

Οι ειδικοί επισημαίνουν τον τρόπο που αντιδρούμε στην κριτική που δεχόμαστε απ’ τον σύντροφό μας.

Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να την επεξεργαστούμε, να επικεντρωθούμε στη μετατροπή της κριτικής σε μια συγκεκριμένη παρατήρηση, που είναι και ο λόγος που είμαστε αναστατωμένοι και τελικά να οδηγηθούμε σε μια θετική και παραγωγική συζήτηση.

Η συζήτηση, ακόμα και αν είναι πιο έντονη, αντί να περιλαμβάνει μια μονόπλευρη κριτική βοηθά επίσης, στο να μην κρατά ο ένας αμυντική στάση. Είναι αλληλένδετα.

Όταν έχετε μια αμφίδρομη συζήτηση, αυτό σημαίνει ότι και οι δύο αναλαμβάνετε την ευθύνη για τις δικές σας ενέργειες και είστε έτοιμη για να προχωρήσετε μπροστά, να κάνετε κάτι για αυτό. Μια επιτυχημένη σχέση απαιτεί από δύο άτομα να δουλεύουν για αυτήν.

unsplash/Izabelle AchesonΠεριφρόνηση

Κοροϊδεύει μπροστά στους φίλους σου. Γουρλώνεις τα μάτια. Αδιαφορείς για την άποψή τους.Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει στη ρήξη της σχέσης καθώς γίνεται αδύνατο να δεις το θετικό στοιχείο στον σύντροφό σου.

Ο καλύτερος τρόπος για να το αποφύγεις; Ευγνωμοσύνη και εκτίμηση όχι μόνο στις μεγάλες χειρονομίες που κάνει αλλά και στα μικρά πράγματα. Πες «ευχαριστώ» και πάτε λίγο χρόνο να αναγνωρίζεις τα μικρά πράγματα που κάνει για σένα και εργάζεται για αυτά, για το καλό της σχέσης σας.

5 πράγματα που μπορείς να κάνεις εάν νιώθεις ότι ο γάμος σας ρουτινιάζει

Άμυνα

Και τι είναι η άμυνα; Είναι μια προσπάθεια που κάνεις να προστατέψεις τον εαυτό σου όταν αγανακτείς ή όταν νιώθεις πως είσαι το θύμα.

Συχνά λειτουργεί ως αντεπίθεση. Όταν συνηθίζεις να κρατάς μια αμυντική στάση, τότε καταλήγεις να επιτίθεσαι διαρκώς στον σύντροφό σου και να επιρρίπτεις τις ευθύνες σε εκείνον και όχι σε σένα.

Παραγκωνισμός

Δεν το συζητάς, δεν το φέρνεις στην επιφάνεια, δεν σε ενδιαφέρει να τσακωθείς για αυτό. Απλά αποφεύγεις ένα συγκεκριμένο θέμα με τον σύντροφό σου ή και τον ίδιο τον σύντροφό σου ακόμη κι αν βρίσκεστε στον ίδιο χώρο.

Τι μπορείς να κάνεις; Να συνειδητοποιήσεις πως χρειάζεσαι χρόνο μόνος σου για να το επεξεργαστείς και να ενημερώσεις τον σύντροφό σου ότι χρειάζεσαι λίγο χρόνο, να περπατήσεις, να μαζέψεις τα συναισθήματά σου και να επιστρέψεις σε μια παραγωγική συζήτηση.

Μην θάβεις θέματα που σε ενοχλούν!

Διαβάστε επίσης:

Ένας γάμος μπορεί να καταστρέψει την υγεία σου όπως κάνει το κάπνισμα!

Photo: Pexels

Το άρθρο Σύμβουλοι γάμων μας λένε τα 4 στοιχεία που μαρτυρούν έναν επιτυχημένο γάμο εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα