Τα 7 πιο εμβληματικά κάστρα της Ελλάδας που αξίζει να επισκεφτείς

13:46 26/8/2021 - Πηγή: iPop

Η Ελλάδα διαθέτει πλήθος πύργων, φρούριων και κάστρων, απομεινάρια μιας παλαιότερης εποχής που στέκουν επιβλητικά για να μας θυμίζουν την ιστορία μας. Γύρω τους έχουν πλέον χτιστεί νέες πόλεις στις οποίες όμως προσδίδουν μια μεγαλοπρεπή γοητεία. Συνολικά υπάρχουν περισσότερα από 800 Μεσαιωνικά και Νεότερα Κάστρα, Φρούρια και Πύργοι διασκορπισμένα σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια. Εμείς διαλέξαμε τα 7 πιο επιβλητικά κάστρα της Ελλάδας

τα οποία αξίζει να επισκεφτείς.

Τα ονειρεμένα κάστρα της Γερμανίας που θα θες να επισκεφθείς από κοντά

Τα 7 πιο εμβληματικά κάστρα της Ελλάδας

Το κάστρο της Ρόδου

Ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα και ιστορικά κάστρα του κόσμου το κάστρο της Ρόδου είναι ουσιαστικά μια ολόκληρη μεσαιωνική πόλη περιτριγυρισμένη από τείχη. Η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου αποτελεί μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO από το 1988. Σύμφωνα με τη συνοπτική περιγραφή στην επίσημη σελίδα της UNESCO, οι Οσπιταλιέροι του τάγματος του Αγ. Ιωάννου της Ιερουσαλήμ κατείχαν τη Ρόδο δι’ αγοράς δύο και έτι αιώνες, από το 1309 έως το 1523, μεταμορφώνοντας την πόλη σε ισχυρό οχυρό, εξαιτίας της ιδιαίτερης ρευστότητας και των εκτεταμένων συγκρούσεων της εποχής. Αργότερα η πόλη διατέλεσε αλληλοδιάδοχα υπό Τουρκική και ιταλική κατοχή. Θεωρείται μία από τις αρχαιότερες ενεργές μεσαιωνικές πόλεις και σημείο συνάντησης πολλών πολιτισμών.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Lars (@enjoy_the_summer_of_life)

Το κάστρο της Μονεμβασιάς

Πρόκειται για μια ολόκληρη καστροπολιτεία η οποία περιβάλλεται από τα επιβλητικά τείχη. Το μεσαιωνικό φρούριο, επί του ομώνυμου “Βράχου της Μονεμβασίας”, αποτελεί στην κυριολεξία μικρή νησίδα που συνδέεται με γέφυρα σε σχηματιζόμενο λαιμό συνολικού μήκους 400 μέτρων με τη σημερινή παράλια. Ένας μοναδικός καλοκαιρινός προορισμός και όχι μόνο που θα σε συναρπάσει με την ομορφιά του.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Μονεμβασιά, Ελλάδα (@monemvasia_greece_)

Μπούρτζι

Ο Θαλασσόπυργος ή «Καστέλι» κατά τους Ενετούς και «Μπούρτζι» κατά τους Τούρκους, είναι μικρή νησίδα μπροστά στο λιμένα του Ναυπλίου, ακριβώς απέναντι από το επάκτιο πυροβολείο των «Πέντ΄ – Αδερφιών», καλυπτόμενη πλήρως από παλαιό ενετικό Φρούριο στο οποίο οφείλει και το όνομά της. Από το 1930 ο χώρος στο Μπούρτζι μετατράπηκε σε ξενοδοχείο, που λειτουργούσε έως το 1970 και φιλοξένησε πολλές προσωπικότητες στην πρώτη περίοδο της τουριστικής ανάπτυξης της Ελλάδας.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nafplio,Greece (@nafplio_view)

Κάστρο της Μεθώνης

Το Κάστρο της Μεθώνης βρίσκεται στην Πελοπόννησο και στην κωμόπολη Μεθώνη Μεσσηνίας. Από τα σημαντικότερα οχυρωματικά κτίσματα στον Ελληνικό χώρο κατά τον Μεσαίωνα όπου η Μεθώνη ήταν ενδιάμεσος σταθμός στο ταξίδι που έκαναν οι χριστιανοί στους Άγιους τόπους. Είναι άγνωστο πότε οχυρώθηκε η θέση για πρώτη φορά, το 1205 οι Φράγκοι σταυροφόροι αναφέρεται ότι την οχύρωσαν πρόχειρα και το 1206 που κατέλαβαν τη Μεθώνη οι Ενετοί γκρέμισαν την οχύρωση αυτή και το 1209 που πήραν οριστικά τη Μεθώνη έφτιαξαν το σημερινό κάστρο και το λιμάνι του τότε οικισμού. Το κάστρο είναι κτισμένο στην χερσόνησο του Αγίου Νικολάου, έχει ελλειψοειδές σχήμα, με μήκος 700 μέτρα.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Μεθώνη Μεσσηνίας (@methoni_messinia)

Παλαμήδι 

Το Παλαμήδι είναι φρούριο στο Ναύπλιο το οποίο κατασκευάστηκε το 1687 από τους Βενετούς, ύστερα από την κατάληψη του λόφου στον οποίο βρίσκεται, μετά από σφοδρή μάχη με τους Οθωμανούς κατά τον Βενετοτουρκικό Πόλεμο. Ο λόφος πάνω στον οποίο βρίσκεται έχει ύψος 216 μέτρα και η ανάβαση στο Παλαμήδι γίνεται είτε μέσω αμαξωτής οδού είτε μέσω μιας σκάλας με πολλά σκαλοπάτια γνωστά ως 999 σκαλοπάτια, ενώ στην πραγματικότητα είναι 55! Κατά την διάρκεια του τελευταίου Βενετοτουρκικού Πολέμου οι Οθωμανοί το κυρίευσαν αφού ανατίναξαν τμήμα του.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Greece • Travel • Relax (@greece_passion)

 Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας

Το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας (Ενετικά: Fortezza Vecchia) είναι χτισμένο πάνω σε μια βραχώδη χερσόνησο με δύο χαρακτηριστικούς λόφους και αποτελεί το ανατολικό άκρο της πόλης. Η θέση της χερσονήσου βρίσκεται ανατολικά από την αρχαία πόλη της “Κόρκυρας”, ανάμεσα στον κόλπο της Κέρκυρας στα βόρεια και τον όρμο της Γαρίτσας στα νότια. Η συγκεκριμένη τοποθεσία αποτελούσε ιδανική επιλογή, καθώς επέτρεπε την εύκολη πρόσβαση στο θαλάσσιο δίκτυο και τον πλήρη έλεγχο των γειτονικών ακτών, ενώ τα ψηλά οχυρώματα σε συνδυασμό με την τεχνητή τάφρο καθιστούσαν αδύνατη την πρόσβαση οποιουδήποτε επιδρομέα.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη martha eco (@marthaeco)

Κάστρο της Κορώνης

Το Κάστρο της Κορώνης είναι το λιγότερο καλά διατηρημένο. Χτίστηκε κατά τους βυζαντινούς χρόνους και στη συνέχεια, δέχθηκε διάφορες τροποποιήσεις από τους εκάστοτε κατακτητές της περιοχής. Το 1206, οι Βενετοί πέτυχαν την κατάκτηση της Κορώνης, στο πλαίσιο της αναζήτησης νέων ναυτικών εμπορικών σταθμών. Η επικύρωση της κυριαρχίας των Βενετών πραγματοποιήθηκε το 1209 ενώ το 1265 ο αυτοκράτορας Μιχαήλ Η Παλαιολόγος επικύρωσε αυτή την εξουσία. Οι Βενετοί οργάνωσαν τη ζωή και τη διοίκηση της πόλης, κατασκευάζοντας παράλληλα ισχυρή οχύρωση στο Κάστρο. 

wikimedia

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News 

Το άρθρο Τα 7 πιο εμβληματικά κάστρα της Ελλάδας που αξίζει να επισκεφτείς εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα