Τα κρυφά νοήματα πίσω από τις λέξεις της χρονιάς από τα μεγαλύτερα λεξικά του κόσμου

10:31 6/12/2022 - Πηγή: iPop

Πλησιάζοντας σιγά-σιγά στο τέλος της χρονιάς, ήρθε η ώρα να κάνουμε μια γενική ανακεφαλαίωση του έτους. Σ’ αυτό το κλίμα έχουν μπει και τα μεγαλύτερα λεξικά του κόσμου, ανακοινώνοντας την λέξη της χρονιάς για το 2022. Μέχρι στιγμής, 4 νέοι όροι έχουν κυριαρχήσει και είναι έτοιμοι να γίνουν το νέο μας μότο.

Cambridge, Merriam-Webster, Collins και το λεξικό της Οξφόρδης ανακοίνωσαν τις λέξεις τις χρονιάς και αμέσως το Google πήρε φωτιά. Εμείς συγκεντρώσαμε τις λέξεις αυτές και σου δίνουμε ένα πλήρη οδηγό για την ερμηνεία τους.

Τι

σημαίνει σλατίνα και dissάρω; Ένα μικρό λεξικό της εφηβικής slang για να βγάλεις άκρη!

Ποια είναι η λέξη της χρονιάς;unsplash

Homer: Η λέξη της χρονιάς για το λεξικό του Cambridge, όσο και να σου φαίνεται περίεργο καθορίστηκε από το Wordle. Το διαδικτυακό παιχνίδι κατάφερε να αναδείξει το Homer ως την λέξη της χρονιάς. Είναι μια λέξη της αμερικάνικης αργκό που σχετίζεται με το μπέιζμπολ, δηλαδή home run. Ωστόσο, το άρωμα Ελλάδας δεν λείπει, καθώς αποτελεί την αγγλική μεταφορά του ονόματος του Ομήρου.

Permacrisis: Επιλέχθηκε ως η λέξη του 2022 και δεν μας κάνει καμία εντύπωση. Το «Permacrisis», το οποίο ορίζεται ως «μια εκτεταμένη περίοδος αστάθειας και ανασφάλειας», είναι μια από τις λίγες λέξεις που σχετίζονται με τις προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή, ο πόλεμος στην Ευρώπη, η κρίση του κόστους ζωής και το πολιτικό χάος που επικρατεί σε πολλές χώρες του κόσμου. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε ακαδημαϊκά πλαίσια τη δεκαετία του 1970, σύμφωνα με τον Collins, αλλά ο ίδιος έχει αναγνωρίσει μια άνοδο στη χρήση τους τελευταίους μήνες.

Goblin mode: Το λεξικό της Οξφόρδης αποφάσισε ότι αυτή θα οριστεί ως η λέξη της χρονιάς, αφήνοντας όλους εμάς να αναρωτιόμαστε «τι ακριβώς σημαίνει;». Το «Goblin mode», λοιπόν, η λέξη που κέρδισε είναι ένας αργκό όρος που περιγράφει την ανεπιτήδευτη, ράθυμη, ατημέλητη ή άπληστη» συμπεριφορά για την οποία δε χρειάζεται κανείς να απολογηθεί. Ο συγκεκριμένος όρος άρχισε να πρωτοεμφανίζεται το 2009, αλλά έκανε το δυναμικό comeback του κατά την διάρκεια του lockdown, με αποτέλεσμα να απογειωθεί φέτος. Αποτελεί ένα είδος συμπεριφοράς που δεν απολογείται, επιδεικνύει τεμπελιά, προχειρότητα ή απληστία, συνήθως με τρόπο που απορρίπτει κοινωνικούς κανόνες ή προσδοκίες.

Gaslighting: Το Merriam-Webster διαλέγει τη λέξη της χρονιάς με βάση τις αναζητήσεις. Το gaslighting ήταν όλο το 2022 ανάμεσα στις 50 κορυφαίες λέξεις που αναζητούσαν οι χρήστες του λεξικού, με αποτέλεσμα να αναδεχθεί η λέξη της χρονιάς. Το gaslighting είναι μια μορφή ψυχολογικής κακοποίησης κατά την οποία ένα άτομο ή μια ομάδα αναγκάζει κάποιον να αμφισβητήσει τη δική του λογική, τις αναμνήσεις ή την αντίληψη της πραγματικότητας. Οι άνθρωποι που το βιώνουν μπορεί να αισθάνονται σύγχυση, άγχος ή σαν να μην μπορούν να εμπιστευτούν τον εαυτό τους.

Ο όρος gaslighting προέρχεται από το όνομα ενός θεατρικού έργου του 1938 και μιας ταινίας του 1944, το «Gaslight», στην οποία ένας σύζυγος χειραγωγεί τη γυναίκα του ώστε να πιστεύει ότι έχει ψυχική ασθένεια.

Αυτές είναι οι λέξεις της χρονιάς σύμφωνα με τα κορυφαία λεξικά του πλανήτη!

Viva Magenta! Αυτό είναι το χρώμα της Pantone για το 2023 και δεν υπάρχει περίπτωση να μη το λατρέψεις!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Τα κρυφά νοήματα πίσω από τις λέξεις της χρονιάς από τα μεγαλύτερα λεξικά του κόσμου εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα