Τι είναι η νέα μετάλλαξη Μποτσουάνα και που έχουν εντοπιστεί κρούσματα; – Τα νέα μέτρα και το φρένο στα ταξίδια από την ΕΕ

18:31 26/11/2021 - Πηγή: iPop

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει το νέο στέλεχος του κορονοϊού που εμφανίστηκε πρώτα στη Μποτσουάνα, ενώ βρέθηκαν κρούσματα και στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Βέλγιο. Σήμερα Παρασκευή, 26/11, ο ΠΟΥ πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση για την Β.1.1.529, όπως έχει ονομαστεί από τους επιστήμονες, προκειμένου να αναλυθεί και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσής της.

Η ΕΕ έχει παγώσει τα ταξίδια από χώρες της νότιας Αφρικής, καλώντας τα μέλη της να αναστείλουν όλα τα αεροπορικά ταξίδια, μετά την ανησυχία που έχει προκληθεί με την μετάλλαξη από

την Μποτσουάνα.

Μετάλλαξη Δέλτα: 3 αλήθειες για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους που πρέπει να ξέρεις

Τι είναι η νέα μετάλλαξη και γιατί είναι τόσο επικίνδυνη;

Οι επιστήμονες εντόπισαν νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, την οποία ονόμασαν Β.1.1.529 και προς το παρόν βρίσκονται σε στάδιο διερεύνησής της. Ήδη έχουν καταγραφεί περίπου 50 κρούσματα στη Νότιο Αφρική, το Χονγκ Κονγκ και τη Μποτσουάνα.

Η Β.1.1.529 διαθέτει έναν ιδιαίτερα ασυνήθιστο αριθμό μεταλλάξεων, οι οποίες είναι ανησυχητικές επειδή ενδέχεται να της επιτρέπουν να εισβάλλει στο ανοσοποιητικό σύστημα και να την καθιστούν πιο μεταδοτική, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Οι πρώτες ενδείξεις από τα διαγνωστικά εργαστήρια δείχνουν ότι η παραλλαγή εμφανίζεται όλο και συχνότερα στην επαρχία Γκαουτένγκ της Νότιας Αφρικής και ίσως να είναι ήδη παρούσα και στις υπόλοιπες οκτώ επαρχίες της χώρας.

Μετάλλαξη Δέλτα: Ο σοκαριστικός ρυθμός μετάδοσης και η διαφορά στα συμπτώματα

Το πρώτο κρούσμα της νέας μετάλλαξης κορονοϊού εντοπίστηκε στην Ευρώπη:

Πρόκειται για γυναίκα, νεαρής ηλικίας, η οποία εμφάνισε συμπτώματα 11 ημέρες αφότου είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο μέσω της Τουρκίας. Ήταν ανεμβολίαστη και δεν είχε διαγνωστεί με κορονοϊό.

Νωρίτερα είχε σημάνει συναγερμός στο Βέλγιο με τις υγειονομικές αρχές να καταγράφουν δύο ύποπτα κρούσματα της νέας μετάλλαξης που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη νότιο Αφρική.

In Belgium, one sample was confirmed as the novel B.1.1.529 variant (in a returning traveller from Egypt (11/11); first symptoms on 22/11).

— Marc Van Ranst (@vanranstmarc) November 26, 2021 Ποιες χώρες λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για τις αφίξεις από τη νότια Αφρική:

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι συμβούλεψε τις κυβερνήσεις της ΕΕ να βάλουν «φρένο έκτακτης ανάγκης» σταματώντας τα ταξίδια σε χώρες της νότιας Αφρικής υπό το φως της εμφάνισης της παραλλαγής B.1.1.529. «Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τα νέα σχετικά με τη νέα εξαιρετικά μεταλλαγμένη παραλλαγή του Covid. Γνωρίζουμε ότι οι μεταλλάξεις μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση και εξάπλωση ακόμη περισσότερων ανησυχητικών παραλλαγών του ιού που θα μπορούσαν να εξαπλωθούν παγκοσμίως μέσα σε λίγους μήνες», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Είναι πλέον σημαντικό όλοι εμείς στην Ευρώπη να δράσουμε πολύ γρήγορα, αποφασιστικά και ενωμένα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα στα κράτη μέλη να ενεργοποιήσουν το «φρένο έκτακτης ανάγκης» στα ταξίδια από χώρες της νότιας Αφρικής και άλλες χώρες που επηρεάζονται, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της νέας παραλλαγής. Όλα τα αεροπορικά ταξίδια προς αυτές τις χώρες θα πρέπει να ανασταλούν έως ότου κατανοήσουμε ξεκάθαρα τον κίνδυνο που ενέχει αυτή η νέα παραλλαγή. Και οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από αυτήν την περιοχή θα πρέπει να τηρούν αυστηρούς κανόνες καραντίνας», δήλωσε.

Τι ισχύει για την τρίτη δόση εμβολίου; Αναλυτικά οι οδηγίες από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Τι συμβαίνει με την Ελλάδα;

Οπως είχε προαναγγείλει και ο Θάνος Πλεύρης λίγο νωρίτερα, η Ελλάδα θα προχωρήσει σε σκληρά μέτρα για τις πτήσεις και τους ταξιδιώτες οι οποίοι έρχονται από τη νότιο Αφρική, μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης της Μποτσουάνα.

Μετά την εισήγηση των ειδικών, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της κυβέρνησης για τις χώρες της νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι, τα οποία τίθενται σε ισχύ  από αύριο Σάββατο 27 Νοεμβρίου ώρα 06:00:

Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την χώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (Rapid Antigen Test).

Επισημαίνουμε ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Τι είναι η νέα μετάλλαξη Μποτσουάνα και που έχουν εντοπιστεί κρούσματα; – Τα νέα μέτρα και το φρένο στα ταξίδια από την ΕΕ εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα