Τι επίδραση έχει στην ψυχολογία η φυσική παρουσία στα βιβλιοπωλεία

17:18 11/4/2021 - Πηγή: iPop

Με την πανδημία οι περισσότερες συνήθειες μας (αν όχι όλες) έχουν αλλάξει δραματικά και μαζί με αυτές έχουμε αφήσει πίσω μας διάφορες εμπειρίες που μας παρείχαν ψυχολογική ικανοποίηση και ευχαρίστηση. Μία από αυτές τις εμπειρίες είναι και η φυσική παρουσία στα βιβλιοπωλεία χωρίς να αγχώνεσαι να αγγίξεις τα βιβλία ή να κοιτάς το ρολόι για να δεις πότε πρέπει να γυρίσεις στο σπίτι σου. Η εμπειρία του βιβλιοπωλείου αφορά την απόλαυση της αγάπης των βιβλίων και των ιδεών.

Η επίδραση που έχει στην ψυχολογία η φυσική
παρουσία στα βιβλιοπωλεία

Έχεις αγοράσει ποτέ βιβλίο από ένα φυσικό κατάστημα; Και αν ναι, θυμάσαι το συναίσθημα τη στιγμή που το αγόρασες; Υπάρχουν μικρές στιγμές ευτυχίας, ευχαρίστησης και ανυπομονησίας από την πρώτη στιγμή που το κράτησες στα χέρια σου. Είναι κάτι παραπάνω από την απλή χρησιμότητα ενός βιβλίου, είναι μια ψυχολογική κατάσταση.

Pexels

Οι λάτρεις των βιβλιοπωλείων θα είναι άμεσα εξοικειωμένοι με αυτό το συναίσθημα. Η ψυχολογία της εμπειρίας του βιβλιοπωλείου ήταν το επίκεντρο της καινοτομίας για αυτές τις επιχειρήσεις. Οι βιωματικές προσεγγίσεις, είτε στρατηγικά είτε διαισθητικά, θέτουν αυτό το συναίσθημα στον πυρήνα της εμπειρίας των πελατών.

Στην πραγματικότητα, μία απλή επίσκεψη σε ένα βιβλιοπωλείο μπορεί να σου φτιάξει τη μέρα. Βρίσκεσαι σε έναν χώρο οικείο -ακόμα και αν το συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο το επισκέπτεσαι για πρώτη φορά-, γεμάτο από τόσους πολλούς τίτλους που δε ξέρεις που να πρωτοστραφείς. Η αίσθηση του καινούριου βιβλίου στα χέρια σου, σου προσφέρει ένα αίσθημα ευτυχίας, όπως η μυρωδιά του και το ξεφύλλισμα των σελίδων του.

FreePik

Καμία από αυτές τις αισθήσεις δεν μπορεί να αντικατασταθεί από μία κρύα οθόνη και μερικά κλικ. Μπορεί η τεχνολογία να έχει κάνει άλματα και να μας παρέχει ένα παράθυρο στον κόσμο την εποχή της πανδημίας -πιο πολύ από κάθε άλλη φορά- όμως είναι κάποια πράγματα που δε μπορεί να τα αντικαταστήσει.

Φαντάσου να χαλαρώνεις σε μια βροχερή μέρα και να βυθίζεσαι σε ένα καλό βιβλίο – το βιβλιοπωλείο παρέχει τόσο το βιβλίο όσο και όλα τα συστατικά για να δημιουργήσεις αυτήν την ατμόσφαιρα. Για όλους αυτούς τους λόγους και πολλούς περισσότερους η φυσική παρουσία στα βιβλιοπωλεία κρίνεται αναγκαία για την ψυχική σου υγεία. Αν αγοράζεις ένα καλό βιβλίο το μήνα, σου δίνω το λόγο μου ότι θα είσαι ένα βήμα πιο κοντά στην ευτυχία!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Τι επίδραση έχει στην ψυχολογία η φυσική παρουσία στα βιβλιοπωλεία εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα