Τηλεόραση και παιδί: Πόση μπορεί να βλέπει και ποια προγράμματα να προτιμάει;

17:15 16/5/2020 - Πηγή: iPop

Τηλεόραση και παιδί: Μπορεί να βλέπει όση ώρα θέλει; Σίγουρα όχι. Όμως, πόση είναι αρκετή; Και ποια προγράμματα να προτιμάει; 

Φυσικά και όλα τα πράγματα χρειάζονται μέτρο. Γι’ αυτό είναι καλό να μην καθηλώνεται το παιδί σου με τις ώρες μπροστά από την τηλεόραση. Είναι προτιμότερο να βλέπει λίγες ώρες και καλές.

Πρέπει να ορίσεις πόση ώρα θα κάθεται μπροστά από την τηλεόραση χωρίς να κάνει κάτι άλλο. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα του επιβάλεις

μια τελεσίδικη απόφαση, αλλά θα συζητήσεις μαζί του, θα του εξηγήσεις γιατί δεν μπορεί να βλέπει τηλεόραση όλη μέρα και θα συμφωνήσετε ποιες ώρες θα βλέπει, επιλέγοντας το ίδιο το παιδί το αγαπημένο του πρόγραμμα στην τηλεόραση που δεν θέλει να σταματήσει να παρακολουθεί και επιτρέποντας εσύ συγκεκριμένες ώρες τηλεθέασης την ημέρα.

Όσο μικρότερο είναι το παιδί, τόσο καλύτερο είναι να μην ξεφεύγει από τις ώρες που έχετε συμφωνήσει. Αν το παιδί σου είναι κάτω των 2 ετών, καλύτερα να την αποφεύγει.

Τηλεόραση και παιδί: Τι μπορεί να βλέπει;

Pixabay

Φυσικά και τα προγράμματα που θα παρακολουθεί το παιδί σου στην τηλεόραση εξαρτώνται από την ηλικία του. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει να αποφεύγονται σκηνές βίας και τα θρίλερ, που μπορεί να επηρεάσουν την ψυχολογία του παιδιού.

Επιπλέον, στα προγράμματα που θα βλέπει είναι απαραίτητο να προβάλλονται θετικά πρότυπα. Για παράδειγμα, αν το παιδί βλέπει σειρές στις οποίες προβάλλονται παιδιά με κακή συμπεριφορά να μιλούν άσχημα στους γονείς τους και να χρησιμοποιούν το κινητό συχνά, τότε μην σου φανεί περίεργο αν το παιδί επηρεαστεί από αυτά.

Μία καλή επιλογή, πέρα από τα παιδικά προγράμματα, είναι οι εκπομπές υγιεινής μαγειρικής. Σύμφωνα με μια μελέτη, όταν τα παιδιά βλέπουν αυτού του είδους τις εκπομπές, τότε επιλέγουν να ακολουθήσουν μια πιο υγιεινή διατροφή. Πιο συγκεκριμένα, οι τηλεοπτικές εκπομπές που χρησιμοποιούν υγιεινές τροφές επηρεάζουν θετικά τα νέα παιδιά σχετικά με τη διατροφή τους, τόσο όταν είναι ακόμα σε μικρή ηλικία, όσο και κατά την ενηλικίωση.

Γιατί είναι καλό τα παιδιά να βλέπουν εκπομπές υγιεινής μαγειρικής;

Πώς θα την περιορίσει;

Μην ξεχνάς πως είναι πολύ σημαντικό να δίνεις εσύ το σωστό παράδειγμα στο παιδί σου και να μην καθηλώνεσαι όλη μέρα μπροστά από την τηλεόραση.

Φυσικά και το να υπάρχει τηλεόραση στο δωμάτιο του παιδιού σου δεν είναι και πολύ καλή ιδέα, γιατί τότε σίγουρα θα τη χρησιμοποιήσει. Γι’ αυτό και ειδικά στα μικρά παιδιά δεν πρέπει να υπάρχει τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο γιατί έτσι είναι δεδομένο ότι θα βλέπουν όσο το δυνατόν περισσότερο και θα αποσπάται η προσοχή τους.

Καλή η τηλεόραση, αλλά όχι και για πολύ. Υπάρχουν τόσες δημιουργικές δραστηριότητες για το παιδί στο σπίτι που είναι πολύ πιο ωφέλιμες από το να βλέπει τηλεόραση. Για παράδειγμα, μπορεί να διαβάσει ένα λογοτεχνικό βιβλίο, ανάλογα και με την ηλικία του, να ακούσει μουσική, να φτιάξει ένα παζλ, να ζωγραφίσει και να φτιάξει μια κατασκευή. Φυσικά και μπορείτε να κάνετε και μαζί όμορφα και δημιουργικά πράγματα, όπως να μαγειρέψετε, να παίξετε επιτραπέζια παιχνίδια, να ασχοληθείτε με τον κήπο ή τις γλάστρες σας και να κάνετε ανακύκλωση.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Διάβασε ακόμα:

Παιδί και εθισμός στο κινητό: Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

Photo: Freepik

Το άρθρο Τηλεόραση και παιδί: Πόση μπορεί να βλέπει και ποια προγράμματα να προτιμάει; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα