Το παιδί σου διαβάζει με αργούς ρυθμούς; Τι σημαίνει και πώς μπορείς να το βοηθήσεις πραγματικά ως γονιός

11:59 9/6/2021 - Πηγή: iPop

Έχεις παρατηρήσει ότι και το δικό σου παιδί διαβάζει αργά; Τι μπορεί να σημαίνει αυτό και τι μπορείς να κάνεις ως γονιός;

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι αναφερόμαστε στο να διαβάζει με αργούς ρυθμούς, δηλαδή όταν το διάβασμα του σχολείου του παίρνει πολύ περισσότερες ώρες από ό,τι ίσως πραγματικά χρειάζεται. Δεν είναι θέμα σύγκρισης με αλλά παιδιά, όμως είναι κατανοητό ότι όταν παιδί διαβάζει συνεχόμενα από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ μόνο για το σχολείο κι είναι ακόμα στο Δημοτικό, τότε λογικά δεν φταίνε οι πολλές

του υποχρεώσεις για το σχολείο αλλά ο ρυθμός με τον οποίο διαβάζει.

Το κάθε παιδί έχει τους δικούς του ρυθμούς και δεν είναι απαραίτητα κακό το να είναι λίγο αργοί αυτοί οι ρυθμοί, όμως σίγουρα είναι κουραστικό στο τέλος της ημέρας το να είναι πάνω από ένα βιβλίο συνεχώς, χάνοντας συγχρόνως την ευκαιρία να κάνει άλλες δραστηριότητες και ενδιαφέροντα πράγματα μιας και δεν έχει χρόνο λόγω του διαβάσματος.

Πριν βγάλεις, όμως, τα συμπεράσματά σου σχετικά με το τι συμβαίνει στο παιδί σου και πώς πρέπει να το αντιμετωπίσεις, διάβασε τα παρακάτω.

Γιατί μπορεί το παιδί σου να μελετά με αργούς ρυθμούς;

Ίσως να προσπαθεί να βρει μια εναλλακτική μέθοδο διαβάσματος

Αυτή η διαδικασία είναι λογικό να του παίρνει χρόνο. Μπορεί ο τρόπος που διάβαζε μέχρι τώρα να μην το βοηθάει, να μην το βολεύει ή να μην το εξυπηρετεί κι έτσι να ψάχνει μια εναλλακτική λύση. Και φυσικά μέχρι να δοκιμάσει και να βρει τον τρόπο που θα τον βολεύει ίσως το διάβασμα να του παίρνει περισσότερη ώρα.

Του αρέσει να σκέφτεται τι διαβάζει

Σε μερικά παιδιά αρέσει να διαβάζουν αργά για να κατανοούν πλήρως και να σκέφτονται σε βάθος αυτά που διαβάζουν. Σε αυτό παίζει ρόλο και η φαντασία και η περιέργεια, όμως να θυμάσαι πως μόνο κακό δεν είναι να συμβαίνει κάτι τέτοιο, αφού αυτά τα παιδιά τείνουν να καταλαβαίνουν τι διαβάζουν σε υψηλό επίπεδο.

Κάνει λάθη διαβάζοντας λέξεις

Υπάρχει η περίπτωση να διαβάζει αργά επειδή κάνει λάθη διαβάζοντας μεμονωμένες λέξεις. Όταν συνειδητοποιεί ότι αυτό που διαβάζει δεν έχει νόημα, ξαναγυρνά και διαβάζει πάλι το ίδιο. Αυτό απαιτεί χρόνο και μπορεί επίσης να επηρεάσει το πόσο καλά καταλαβαίνει τι διαβάζει.

Διαβάζει κάτι που είναι πραγματικά δύσκολο για το επίπεδό του

Μην σου φανεί περίεργο αν αυτά που έχει να κάνει για το σχολείο του φαίνονται πιο δύσκολα και είναι υψηλού επιπέδου με βάση τις γνώσεις που έχει. Ίσως απλά το παιδί σου να χρειάζεται εξωσχολική βοήθεια, έχοντας ήδη κενά και μη μπορώντας να κατανοήσει πλήρως και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σχολείου.

Freepik

Αισθάνεται άγχος και ανησυχία

Το αίσθημα ανησυχίας ή άγχους κατά τη διάρκεια του διαβάσματος μπορεί να κάνει το παιδί να αργεί να τελειώσει τα μαθήματά του. Και επιπλέον, ίσως να ελέγχει συνεχώς αυτό που διαβάζει ή γράφει για να σιγουρευτεί ότι είναι σωστό.

Αδυναμία συγκέντρωσης

Το πρόβλημα εστίασης προσοχής είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο στα παιδιά που αυξάνεται όλο και πιο πολύ. Το να αποσπάται το παιδί σου εύκολα από θορύβους, ομιλίες, ήχους, πράγματα που βρίσκονται στον χώρο, εικόνες ή ακόμα και από τις δικές του σκέψεις καθιστά δύσκολη τη συγκέντρωση στα μαθήματα και κάνει το διάβασμα πιο αργό και χρονοβόρο.

Δυσκολία συγκράτησης στη μνήμη

Υπάρχει ένας τύπος μνήμης που ονομάζεται λειτουργική μνήμη που τα παιδιά χρησιμοποιούν όταν διαβάζουν. Τους επιτρέπει να κρατήσουν στο μυαλό τους όσα διαβάζουν στο βιβλίο, ώστε να τα μάθουν. Όταν τα παιδιά έχουν πρόβλημα με αυτήν την ικανότητα, καταλήγουν να ξαναδιαβάσουν τα ίδια και τα ίδια.

Πρόβλημα με τις γλωσσικές δεξιότητες

Δεν είναι λίγα τα παιδιά που έχουν μαθησιακές δυσκολίες, όπως δυσλεξία, που καθιστούν δύσκολη τη χρήση και την κατανόηση της γλώσσας. Αυτός ο τύπος δυσκολίας κάνει τα παιδιά να διαβάζουν με πιο αργούς ρυθμούς, σταματώντας συχνά για να σκεφτούν τι διαβάζουν.

«Μαμά, θα μου γράψεις την έκθεση;»: Είναι κακό αν το παιδί διαβάζει μαζί σου; Τα όρια που πρέπει να θέσεις και όσα επιτρέπεται να κάνεις ως γονιός

Τι να κάνεις αν το παιδί διαβάζει αργά για το σχολείο;

Αν το παιδί διαβάζει αργά, το πρώτο πράγμα που έχεις να κάνεις ως γονιός είναι να παρατηρήσεις την εν γένει συμπεριφορά του. Για παράδειγμα, να δεις τι κάνει όταν διαβάζει, πχ κινείται πολύ. Αφού κάνεις αυτό, το καλύτερο είναι να απευθυνθείς σ’ έναν ειδικό, σ’ ένα κέντρο δυσλεξίας, για να εξετάσουν την περίπτωση διάσπαση προσοχής ή μαθησιακών δυσκολιών. Αν το παιδί δεν έχει κάποιο άλλο θέμα όταν διαβάζει, για παράδειγμα δεν κάνει ορθογραφικά λάθη, αλλά μόνο διαβάζει αργά, τότε είναι πιο πιθανό να έχει διάσπαση προσοχής (ΔΕΠ-Υ) από δυσλεξία και μαθησιακές δυσκολίες. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που θα το κρίνει ο ειδικός.

Pexels

Αν το παιδί έχει κάτι από τα παραπάνω, τότε θα ακολουθήσεις τις συμβουλές των ειδικών, που θα χρειαστεί να συνεχίζουν να παρακολουθούν το παιδί. Αν, όμως, δεν συμβαίνει τίποτα από τα παραπάνω κι απλά το παιδί σου διαβάζει με αργούς ρυθμούς, τι άλλο μπορείς να κάνεις;

Ενίσχυσε την αυτοπεποίθησή του και ενθάρρυνέ το, δείχνοντάς του ότι πιστεύεις σ’ αυτό. Κάνε πράξη την μέθοδο του ρολογιού και βάλε στο παιδί σου ένα ρολογάκι, ορίζοντας πόσο χρόνο θα διαβάσει το επόμενό του μάθημα και βάζοντας μαζί αυτόν τον στόχο, χωρίς άγχος. Μην ξεχνάς την αξία των εξωσχολικών βιβλίων. Στις διακοπές, ειδικά του Καλοκαιριού, που το παιδί έχει χρόνο, είναι καλό να διαβάζει εξωσχολικά, λογοτεχνικά βιβλία για να μην χάνει την επαφή μαζί τους. Μίλα με τον δάσκαλο του παιδιού σου για να μαθαίνεις τους ρυθμούς και την απόδοσή του στο σχολείο.

Μην ξεχνάς! Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και έχει τις δικές του ανάγκες και τη δική του προσωπικότητα. Από σένα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στις ανάγκες και τον ρυθμό ανάπτυξης του παιδιού σου και να μην βιάζεσαι να συμβεί από δικό σου εγωισμό ως γονιός. Άλλωστε, τα παιδιά δεν είναι μικρογραφία των μεγάλων και δεν πρέπει μέσα από αυτά να ικανοποιούμαστε εμείς.

Έτσι λοιπόν, αν το παιδί σου διαβάζει με αργούς ρυθμούς αλλά έχει καλή απόδοση στο σχολείο και κανένα άλλο θέμα, τότε απλά δεν πειράζει. Φρόντισε να το στηρίζεις και να είσαι δίπλα του σε ό,τι χρειαστεί και κάποια στιγμή θα βελτιωθούν οι χρόνοι του.

Επιπλέον, οι γονείς δεν είναι εκπαιδευτικοί, ούτε ψυχολόγοι και καλό είναι να μην προσπαθούν να αποκτήσουν αυτόν τον ρόλο, αλλά να εμπιστεύονται τους ειδικούς. Οπότε σε τέτοιες περιπτώσεις μην πράττεις αυτοβούλως αν δεν έχεις τις απαραίτητες γνώσεις, αλλά μίλα με τους ειδικούς για τι καλό του παιδιού σου.

Τέλος, να θυμάσαι κάτι επίσης πολύ σημαντικό! Είναι πιο σημαντικό τα παιδιά να αγαπήσουν το σχολείο παρά να διαβάζουν γρήγορα. Κι αυτό είναι κάτι που θα πετύχει και μέσα από την οικογένεια, όχι μόνο στο σχολείο. Αν εσύ κατηγορείς συνεχώς το εκπαιδευτικό σύστημα μπροστά του, μιλάς άσχημα για τους καθηγητές του και αδιαφορείς για την εκπαίδευση και τα βιβλία, τότε το παιδί δεν πρόκειται να αγαπήσει ούτε το σχολείο, ούτε και το διάβασμα φυσικά. Τα πρότυπα παίζουν τον ρόλο τους.

Το παιδί σου δεν ανοίγει βιβλίο για το σχολείο; Εναλλακτικοί τρόποι εκμάθησης που θα του κεντρίσουν το ενδιαφέρον

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Το παιδί σου διαβάζει με αργούς ρυθμούς; Τι σημαίνει και πώς μπορείς να το βοηθήσεις πραγματικά ως γονιός εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Το παιδί σου διαβάζει με αργούς ρυθμούς; Τι σημαίνει και πώς μπορείς να το βοηθήσεις πραγματικά ως γονιός,