Τουτουμάκια ή χυλοπίτες κοκκινιστές – Η παράδοση στο πιάτο σου!

14:40 22/3/2022 - Πηγή: iPop

Σήμερα σου έχουμε άλλη μία παραδοσιακή συνταγή την οποία θα αγαπήσεις και σίγουρα θα νοσταλγήσεις τα γεύματα στο χωριό κατευθείαν από τα χεράκια της γιαγιάς! Μία συνταγή για διαφορετικές χυλοπίτες, γνωστές και ως τουτουμάκια!

Οι χυλοπίτες είναι είδος παραδοσιακού ελληνικού ζυμαρικού, που παρασκευάζεται από αλεύρι, αυγά, γάλα και αλάτι. Σε κάποια μέρη της Πελοποννήσου ονομάζονται και «τουτουμάκια», ενώ στην Κύπρο «τουμάτσια». Επίσης σε περιοχές της Μακεδονίας λέγονται «γουφκάδες» ή εν συντομία «γουφκάδς».

Η ζύμη

ανοίγεται σε λεπτό φύλλο, και έπειτα κόβεται σε λωρίδες. Σε κάποιες περιοχές τεμαχίζονται σε μικρά τετράγωνα, όπως και στη σημερινή συνταγή. Η διαδικασία αυτή στο παρελθόν γινόταν στο χέρι, ενώ σήμερα χρησιμοποιούνται ειδικές μηχανές. Οι χυλοπίτες απλώνονται για ορισμένες μέρες σε καθαρά σεντόνια, μακριά από σκόνες και έντομα για να στεγνώσουν και να ξεραθούν τελείως.

Χειροποίητες χυλοπίτες της γιαγιάς: Μάθε πανεύκολα πώς να τις φτιάχνεις βήμα – βήμα

Τουτουμάκια συνταγή: Τα υλικά που θα χρειαστείς500 γρ χυλοπίτες (μικρές τετράγωνες)1,5 κιλό ντομάτες καθαρισμένες και ψιλοκομμένες½ φλιτζάνι ελαιόλαδο2 σκελίδες σκόρδο1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι1 κουταλάκι πιπέριμαϊντανός ψιλοκομμένοςτυρί τριμμένοΤα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις:Σε μια κατσαρόλα βάλε τις ντομάτες, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη και βράσε τα υλικά για 1 ώρα σε χαμηλή φωτιά. Στη συνέχεια τα απόσυρε από τη φωτιά και πρόσθεσε τον μαϊντανό.Βράσε τις χυλόπιτες σε αλατισμένο νερό που βράζει για τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία (περίπου 8 με 11 λεπτά κανονικά).Στράγγισε τις χυλοπίτες, ρίξε τη σάλτσα ντομάτας και πρόσθεσε τριμμένο τυρί ή απλά – πιπέρι, όσο θέλεις.

Φτιάξε μόνη σου χυλοπίτες με 4 υλικά χωρίς μηχανή!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Τουτουμάκια ή χυλοπίτες κοκκινιστές – Η παράδοση στο πιάτο σου! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα