Αλ. Τσίπρας: Προϋπόθεση λύσης του Κυπριακού η κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων

11:40 11/7/2017 - Πηγή: iPop

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε την Ολομέλεια της Βουλής για τα τελευταία νέα απ’ τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως από την ελληνική πλευρά αναδείχθηκε με απόλυτη σαφήνεια το γεγονός ότι κανένα κράτος στο 21ο αιώνα δεν μπορεί να θεωρείται κυρίαρχο και ανεξάρτητο αν εις βάρος του υφίστανται

εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα.

Γιατί η ελληνική πλευρά ανέδειξε με σαφήνεια ότι κανένα κράτος της ΕΕ δεν θα μπορούσε να συνυπογράψει και να αποδεχθεί αίτημα επέμβασης σε μια χώρα κράτος μέλος της ΕΕ.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως μία επανενωμένη Κύπρος υπό το καθεστώς εγγυήσεων δεν θα μπορούσε να εκφραστεί με ανεξάρτητη φωνή σε κοινοτικό επίπεδο με όλες τις συνέπειες στην ΕΕ.

Θεωρώ ότι σε μεγάλο βαθμό γα πρώτη φορά αυτές οι θέσεις μπορέσαμε να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα να γίνουν και δικές τις θέσεις και θεωρώ ότι είναι εξίσου σημαντικό ότι πείσαμε και για τις προθέσεις μας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως δεν «βρεθήκαμε στη διαπραγμάτευση και στις συνομιλίες προκειμένου να ροκανίσουμε τον χρόνο των διαπραγματεύσεων για να παίξουμε το παιχνίδι επίρρηψης των ευθυνών».

Τόνισε όμως πως «αγωνιστήκαμε ειλικρινά υπέρ μίας λύσης που θα μπορούσε να ωφελήσει το σύνολο του κυπριακού λαού εξασφαλίζοντας ότι τα λάθη δεν θα επαναληφθούν και εξασφαλίζοντας ότι η ασφάλεια της μίας κοινότητας δεν θα καταπατηθεί από την άλλη πλευρά».

Επανηλλειμένως καλέσαμε και στη 1η φάση στην Ελβετία τον περασμένο Γενάρη και τώρα την Τουρκία σε προπαρασκευαστικές διαβουλεύσεις. δυστυχώς δεν βρήκαμε ανταπόκριση.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως «δυστυχώς αν είχαμε σημειώσει εκ των προτέρων ουσιαστική πρόοδο η προοπτική για λύση στην Ελβετία θα ήταν πολύ καλύτερη».

Κατά τον πρωθυπουργό αυτό που διαφάνηκε ήταν ότι η Τουρκία δεν είχε πρόθεση τελικά να δεσμευτεί σε μία λύση που θα επέτρεπε στην επανενωμένη Κύπρο να είναι πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη. σε μία λύση χωρίς επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών και τη σταδιακή υποχώρηση του κατοχικού στρατού.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως επιτάσσεται αποφασιστικότητα και ψυχραιμία σε μία σειρά ζητημάτων:

Πρώτον η συνεργασία Ελλάδας κυπριακής δημοκρατίας αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί τον κρίσιμο άξονα της ελληνικής εξωτερική πολιτικής αυτό το γεγονός δεν περιορίζεται μόνο στις συνομιλίες για το κυπριακό η συνεργασία έχει ευρύτερες διαστάσεις αφορά γενικότερα τη διεθνή διπλωματική συνεργασία στην ΕΕ, στη σύνοδο των ευρωπαϊκών χωρών του νότου, στις ιδιαίτερης στρατηγικής συνεργασίες τριμερής με χώρε της Ασίας και της Μ. Ανατολής. Αφορά ασφαλώς και τη στήριξη της κυπριακής δημοκρατίας στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη

Το δεύτερο ζήτημα που τόνισε ο πρωθυπουργός είναι πως ο τερματισμός των συνομιλιών στην Ελβετία δεν αποτελεί το τέλος των προσπαθειών.

Η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού αποτελεί και θα αποτελεί κεντρικό άξονα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, κεντρικό διακύβευμα για μία χώρα που αποτελεί πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Είμαστε πάντοτε ανοικτοί στην επανέναρξη των συνομιλιών στον βαθμό που θα εκφραστεί ενδιαφέρον από όλες τις πλευρές

Το τρίτο ζήτημα που υπογράμμισε ο πρωθυπουργός είναι ότι η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού είναι και πρέπει να είναι όχι το κεντρικό πρόταγμα για την Ελλάδα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά για την ίδια την ΕΕ και το μέλλον της.

«Αυτό είχα την ευκαιρία να τονίσω στην Σύνοδο Κορυφής
όχι γιατί αφορά την άρση της παράνομης κατοχής ενός μέρους κράτους μέλους της ΕΕ αλλά γιατί συμβάλλοντας στην επίλυση του κυπριακού η ΕΕ ανοίγει τον δρόμο να ενισχύσει τον δικό της ρόλο».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε το μήνυμα της Ελλάδας προς την Τουρκία, το οποίο αναδείχθηκε και κατά τις συνομιλίες για το Κυπριακό πρέπει να παραμείνει σταθερό ιδιαίτερα σ ‘αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Μένει να δούμε κατά πόσο και η Τουρκία θα αναγνωρίσει τη σημασία που έχει για την ίδια και για τις σχέσεις μας η λύση του Κυπριακού. 29 χρόνια μετά την εξεταστική και 43 μετά την εισβολή η ελληνική Βουλή θα δώσει πλήρη σειρά των ντοκουμέντων στην κυπριακή βουλή για να ανοίξει ένα θέμα που αφορά κυρίως τον κυπριακό λαό ο οποίος δικαιούται να έχει γνώση

Ο κ. Τσίρπας έκλεισε τον λόγο του λέγοντας πως «αυτή η απόφαση των δύο εθνικών αντιπροσωπειών έχει ληφθεί εδώ και πολύ καιρό οπότε ουδόλως σχετίζεται με την πορεία των συνομιλιών».

Να υπενθυμίσουμε πως για το Κυπριακό συνομίλησαν τηλεφωνικά το απόγευμα της Δευτέρας ο κ. Τσίπρας και ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης:

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό μέσα απ’ τα μάτια του Guterres | Το κάλεσμά του προς τους δύο ηγέτες

The post Αλ. Τσίπρας: Προϋπόθεση λύσης του Κυπριακού η κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα