Βοηθώντας το παιδί μου να διαλέξει το κατάλληλο άθλημα σύμφωνα με τον χαρακτήρα του

19:13 5/9/2022 - Πηγή: iPop

Μήπως είσαι στη φάση που ψάχνεις τι δραστηριότητα να διαλέξει το παιδί για τη νέα χρονιά; Είναι κάτι που όλοι οι γονείς ασχολούμαστε κάθε Σεπτέμβριο. Εξετάζουμε τι αρέσει στο παιδί μας, πότε ξεκινούν οι εγγραφές και γράφουμε το παιδί μας. Το θέμα είναι να βρείτε τι είναι αυτό που αρέσει στο παιδί σου και θα πηγαίνει με χαρά και να ανυπομονεί να έρθει η μέρα για να πάει. Από τότε που έκανα παιδιά άρχισα να κάνω διάφορα χόμπι και μου άρεσε πολύ αυτή η διαδικασία του να ξεκινάω κάθε Σεπτέμβρη και κάτι νέο. Έψαχνα να βρω τι είναι

αυτό που μου αρέσει να κάνω και ανυπομονώ να έρθει η μέρα για να πάω στη δραστηριότητά μου. Καταλαβαίνω ότι κάπως έτσι νιώθουν και τα παιδιά μας. Δεν το βρήκα αμέσως, άλλαξα πολλές δραστηριότητες μέχρι να το βρω αυτό, αλλά όταν το βρήκα ένιωσα πραγματική ευτυχία.

Τι δραστηριότητα να διαλέξει το παιδί; Βρίσκοντας αυτό που αγαπά περισσότεροPexels

Θα εξετάσω το θέμα από την μεριά της αθλητικής δραστηριότητας, αν και αυτό είναι μόνο μια εκδοχή. Στον ελεύθερο χρόνο που έχουν τα παιδιά μετά το σχολείο τους, θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι από κάποια ηλικία και μετά ξεκινά η ξένη γλώσσα, σε κάποια παιδιά αρέσουν πιο καλλιτεχνικά χόμπι όπως ζωγραφική, χορός ή κάποιο μουσικό όργανο. Σε άλλα αρέσουν δραστηριότητες στρατηγικής και μυαλού, όπως σκάκι ή ρομποτική και σε άλλα αθλήματα.

Ως ένα παιδί που σχεδόν ποτέ δεν έκανα άθλημα, θεωρώ ότι τα αθλήματα είναι καθοριστικής σημασίας για την ανατροφή των παιδιών μας. Το να υπάρχει ένα άθλημα μέσα στην εβδομάδα του θεωρώ ότι το βοηθά σε πολλά επίπεδα και κυρίως προσφέρει την πολυπόθητη έκρηξη ενδορφινών που προσφέρουν χαρά κάθε φορά που αθλούμαστε. Μου έλειψε στα παιδικά μου χρόνια το να έχω ένα στόχο αθλητικό, να έχω στην ρουτίνα μου να πάω σε ένα αθλητικό στίβο και να συμμετέχω σε κάποια ομάδα.

Πώς μπορεί το παιδί μου να αγαπήσει τον αθλητισμό και τι μπορώ να κάνω εγώ για να το βοηθήσω

Ποια δραστηριότητα του ταιριάζει ανάλογα με τον χαρακτήρα του:Υπάρχουν κάποια παιδιά που έχουν θέμα με την ομαδικότητα. Δεν θέλουν να μοιράζονται, θέλουν να ξεχωρίζουν, δεν μπορούν να συνεργαστούν με άλλα παιδιά. Σε αυτή την περίπτωση ίσως είναι καλύτερο να το βάλεις σε ένα άθλημα ατομικό. Κολύμπι, τένις, στίβο, κάποια πολεμική τέχνη. Να έχει να ανταγωνιστεί μόνο τον εαυτό του. Βέβαια η συνύπαρξή του μέσα σε μια ομάδα μπορεί να του κάνει καλό. Το να παλέψει λίγο με τον χαρακτήρα του.

Οι προπονητές ξέρουν και έχουν τεράστια εμπειρία και μπορούν να βοηθήσουν κάθε παιδί να αναδείξει τα καλά σημεία του και να δουλέψει για εκείνα που έχουν θέματα προς επίλυση. Είναι ένα είδος στρατηγικής που μέσα από challenging καταστάσεις μπορείς να εξελιχθείς.

Αν είναι ένα παιδί σχετικά κλειστός χαρακτήρας, ένα ομαδικό άθλημα ίσως του δώσει τα απαραίτητα στοιχεία για να έχει σταδιακά περισσότερη αυτοπεποίθηση, να γίνει μέλος της ομάδας και να νιώθει χαρά και το αίσθημα του ανήκειν, που είναι από τα βασικά συστατικά που θέλουν όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτου ηλικίας στη ζωή τους.Τα παιδιά που τα παρατάνε γρήγορα: Υπάρχουν παιδιά που βαριούνται και τα παρατούν γρήγορα. Κανείς δεν θα κάνει οτιδήποτε αν δεν θέλει πρώτα να το κάνει. Είναι μια βασική προϋπόθεση για να κάνουμε τα πράγματα στη ζωή μας να γίνονται. Για τα παιδιά που τα παρατούν γρήγορα, πρέπει να τους βρεις κάτι που του αρέσει πάρα πολύ. Μπορεί να έχει δει δηλαδή κάποιο άθλημα στην τηλεόραση και να αγαπά κάποιον αθλητή και να τον θαυμάζει. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί ίσως ταυτιστεί με τον αθλητή και να θέλει να του μοιάσει. Καθώς θα κάνει το άθλημα και θα γίνεται κάθε φορά καλύτερο θα διαπιστώσει ότι τελικά αυτά ήταν τα βήματα τα πρώτα για να γίνεις ένας αθλητής. Να το ρωτάς αν θέλει και τι θέλει

Η επικοινωνία σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας με τα παιδιά, και γενικά με την οικογένεια, είναι πολύ βασική. Κάποιοι αρχίζουν νωρίς τις δραστηριότητες, στο δείχνει το παιδί όταν είναι έτοιμο γι’αυτό. Υπάρχουν παιδιά που έχουν αστείρευτη ενέργεια και είναι εξαιρετικά σε κάποιο άθλημα και μάλιστα ο σωματότυπός τους τα βοηθά πολύ γι’ αυτό. Αυτό μπορεί να το δεις από τα 4 του χρόνια ή και πιο μεγάλο.

Προσοχή μεγάλη στο πόσες φορές είναι το άθλημα την εβδομάδα, οι ειδικοί λένε ότι μέχρι 3 είναι πολύ καλά ανάλογα με το επίπεδο και το στόχο. Αλλά και δύο φορές είναι εξαιρετικές αφού τα παιδιά είναι μονίμως σε ενέργεια.

Να θυμάστε γιατί το κάνετε και γιατί το ξεκινήσατε, είναι ωραίο να είναι τα παιδιά δεσμευμένα με ένα στόχο, αλλά με ένα μέτρο.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Βοηθώντας το παιδί μου να διαλέξει το κατάλληλο άθλημα σύμφωνα με τον χαρακτήρα του εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα