Ξέρεις ποιες είναι οι σωστές ερωτήσεις για μία remote θέση;

20:21 19/2/2022 - Πηγή: iPop

Πρόκειται να αλλάξεις δουλειά και περιμένεις την πρώτη συνέντευξη; Αυτές είναι οι 5 ερωτήσεις για μία remote θέση!

Μπορεί 2 χρόνια τώρα το work from home να έχει γίνει συνήθεια, τι γίνεται, όμως, όταν θέλεις να αλλάξεις δουλειά και στο πλαίσιο της συνέντευξης θέλεις να θέσεις τις ερωτήσεις σου; Ξέρεις ποιες είναι οι σωστές ερωτήσεις για μία remote θέση;

Το να θέσεις συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με την remote θέση που έχει ανοίξει θα σε βοηθήσει να καταλάβεις καλύτερα αν θα ταιριάξεις με τους πιθανώς νέους εργοδότες

σου και την υπόλοιπη ομάδα!

Αντίθετα με την πεποίθηση, η απομακρυσμένη εργασία δεν είναι μόνο πιτζάμες και καφές. Η εργασία εξ αποστάσεως σημαίνει εργασία, πράγμα που σημαίνει ότι γίνεται η δουλειά και πρέπει να είσαι παραγωγική όλη την ημέρα, κάθε εργάσιμη ημέρα.

Ως remote friendly υπάλληλος πλέον το ξέρεις αυτό! Αλλά δεν είναι όλοι το ίδιο προετοιμασμένοι, δεν θα ήθελες, λοιπόν, να βρεθείς ξαφνικά σε μία εταιρεία η οποία θα σου δυσκολέψει την καθημερινότητα. Έτσι, εδώ θα βρεις τις ερωτήσεις που πρέπει να θέσεις στο πλαίσιο της συνέντευξης!

Οι σωστές ερωτήσεις για μία remote θέση!Οι πιο γενικές ερωτήσεις για μία remote θέση!

Έχετε ξανα δουλέψει με την υπόλοιπη ομάδα remotely; Ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε; Πώς τις λύσατε;

Αρκετοί είναι εκείνοι που άργησαν να μπουν στη λογική του work from home ή που θεώρησαν μία καλή ευκαιρία για να μειωθούν στην επιχείρηση τα πάγια έξοδα και γι αυτό επέλεξαν να δουλεύουν απομακρυσμένα. Ο μελλοντικός εργοδότης θα πρέπει να είναι σε θέση να σου δώσει τις απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα. Μ’ αυτό τον τρόπο θα αντιληφθείς αν υπάρχει στρατηγική από την πλευρά της επιχείρησης και πόσο ψύχραιμοι ήταν στα προβλήματα που αντιμετώπισαν εξ αρχής. Ο τρόπος που αντιμετώπισαν στο παρελθόν τις δυσκολίες που μπορεί να είχε μία πρωτόγνωρη κατάσταση θα σου δώσει την δυνατότητα να καταλάβεις και πώς λειτουργεί ο ίδιος ο εργοδότης σε αντίξοες συνθήκες!

Τι είναι η προσαρμοστικότητα στον εργασιακό χώρο και γιατί είναι η νούμερο ένα δεξιότητα που χρειάζεσαι για την επαγγελματική σου επιτυχία!

Για ποιο λόγο επιλέξατε αυτό το μοντέλο εργασίας για την επιχείρησή σας;

Μπορεί η απάντηση να φαντάζει εύκολη «λόγω της πανδημίας» αλλά δεν είναι και δεδομένα ότι θα είναι αυτή που θα ακούσεις! Είναι πολύ σημαντικό να ακούσεις τους λόγους και την εξήγησή τους ώστε να έχεις ολοκληρωμένη εικόνα του συλλογιστικού τρόπου σκέψης του μελλοντικού εργοδότη σου. Οι απαντήσεις που θα λάβεις σου δίνουν επίσης πληροφορίες για το ποιοι είναι ως εργοδότες. Για παράδειγμα, εάν κάποιος μιλάει για το πώς πιστεύει ότι και ο ίδιος είναι πιο παραγωγικός δουλεύοντας από το σπίτι ή του αρέσει η ιδέα να εργάζεται χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, πλαισιώνει την απάντησή του με τρόπο που μιλάει για τα επαγγελματικά πλεονεκτήματα της απομακρυσμένης εργασίας. Αυτό βοηθά να καταδειχθεί ότι είναι προσανατολισμένος στην καριέρα και (ελπίζουμε) ένας πιστός και βοηθητικός εργοδότης.

Από την άλλη πλευρά, αν ο εργοδότης επιχειρηματολογήσει για την εργασία με τις πιτζάμες και την δυνατότητα να έχουν οι υπάλληλοι του περισσότερη προσωπική ελευθερία έχει πλαισιώσει την απάντηση με πιο προσωπικό τρόπο. Δεν υπάρχει τίποτα κακό με τους προσωπικούς λόγους για την επιδίωξη της απομακρυσμένης εργασίας. Ωστόσο, απαντήσεις όπως αυτές δείχνουν ότι ένας εργοδότης παρακινείται περισσότερο από το προσωπικό κέρδος παρά από την επαγγελματική ανάπτυξη. Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι αυτός ο εργοδότης δεν θα είναι υποστηρικτής ενός πιο ομαδικού τρόπου εργασίας.

Οι πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις για μία remote θέση!

Με ποιον τρόπο επικοινωνεί η ομάδα μεταξύ της;

Το θέμα με την εργασία εξ αποστάσεως είναι ότι ποτέ δεν συναντάς τους συναδέλφους για μια τυχαία συνομιλία στο διάδρομο. Όσο είσαι στο γραφείο θα έχεις επαφές και λίγο πιο προσωπικές με τους συναδέλφους σου, γεγονός που βοηθάει στην συνεργασία μεταξύ σας. Όταν μάλιστα προκύπτουν απορίες έχεις την δυνατότητα να πας στο γραφείο του συναδέλφου και να ζητήσεις άμεσα την βοήθεια του. Τι γίνεται, όμως, όταν σας χωρίζουν μερικές δεκάδες -αν όχι εκατοντάδες- χιλιόμετρα; Μία από τις πιο σημαντικές ερωτήσεις για μία remote θέση, λοιπόν, είναι τα μέσα επικοινωνίας. Θα ήθελες να δουλεύεις κάπου όπου θα επικοινωνούσες μόνο μέσω email με τους συναδέλφους σου ή μόνο μέσω του τηλεφώνου; Ή θα ήθελες να χρησιμοποιούν virtual meeting spaces ώστε να είναι η επικοινωνία σε real-time;

Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν απομακρυσμένα θα πρέπει να είναι άνετοι χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα πλατφορμών επικοινωνίας. Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι ιδανικό για ορισμένους τύπους επικοινωνίας, αλλά όχι για άλλους. Τα chat rooms είναι ιδανικά για συνεργατικά έργα, αλλά ίσως όχι τόσο για προσωπικά. Ρωτώντας ποιες πλατφόρμες επικοινωνίας χρησιμοποιούν και γιατί τις χρησιμοποιούν θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα πώς επικοινωνούν και συνεργάζονται μέσα στην ομάδα που ήδη υπάρχει και να δεις αν ταιριάζει σε σένα αυτό το μοντέλο.

Αξίζει να θυσιάσω τη Dream job μου για χάρη της ομάδας;

Ποιες είναι οι ώρες εργασίας; Είναι flexible;

Μία από τις αγαπημένες μας ερωτήσεις για μία remote θέση είναι αυτή! Γιατί λατρεύουμε τα ταξίδια και είναι υπέροχο όταν μπορούμε να τα συνδυάσουμε με την δουλειά μας, που επίσης αγαπάμε! Έτσι, αν θέλεις να δουλέψεις από άλλα μέρη του πλανήτη, θα πρέπει να γνωρίζεις αν υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο πχ 10-6 ώρα Ελλάδας ή αν μπορείς να δουλέψεις όποτε θέλεις εσύ επειδή έχετε άλλα time zones.  

Παράλληλα, ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις όταν εργάζεσαι από το σπίτι είναι οι υπερωρίες. Επειδή είσαι από την άνεση του σπιτιού σου, δεν έχεις να κάνεις την διαδρομή με το αυτοκίνητο ή τα Μέσα, μπορεί να δουλέψεις παραπάνω. Είναι βασικό, λοιπόν, να ρωτήσεις για το πλαίσιο εργασίας και τις ώρες. Αν παρατηρούν ότι χρειάζεται να δουλέψεις εκτός ωραρίου αρκετά συχνά. Με λίγα λόγια να γνωρίζεις από πριν τις σκέψεις τους πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα!

Θα παρέχεται εξοπλισμός από την επιχείρηση ή θα χρειάζεται να έχω τον δικό μου;

Ενώ ορισμένες εταιρείες θα παρέχουν εξοπλισμό και εργαλεία στους απομακρυσμένους εργαζομένους τους, πολλές είναι εκείνες που ζητάνε από τους υπαλλήλους να εργαστούν με τα δικά τους εργαλεία. Σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είσαι κατάλληλα προετοιμασμένη.

Το να θέτεις τις σωστές ερωτήσεις για μία remote θέση σε μία συνέντευξη θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τι είδους εργοδότης είναι ο συνομιλητής σου, να δεις το πώς δουλεύει αυτή η επιχείρηση και να σκεφτείς αν μπορείς να σε φανταστείς να γίνεσαι κομμάτι αυτής της ομάδας.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ξέρεις ποιες είναι οι σωστές ερωτήσεις για μία remote θέση; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ξέρεις,xereis