Β. Κορέα: Έχουμε δώσει άδεια για πυρηνική επίθεση κατά των ΗΠΑ

14:00 8/4/2013 - Πηγή: ThessNea

Λίγεςώρες πριν την ανακοίνωση της Πιόνγκ Γιάνγκ, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πως θατοποθετήσει πυραυλικό αμυντικό σύστημα τύπου THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) στο νησί του Γκουάμ. Εν τω μεταξύ, η Βόρεια Κορέαφαίνεται πως μετέφερε την Πέμπτη πυραύλους μέσου βεληνεκούς τύπου Musudan στα ανατολικά της παράλια..
Σε αχαρτογράφητανερά φαίνεται πως βρίσκεται η κρίση στην κορεατική χερσόνησο, αφότου την Πέμπτηη Βόρεια Κορέα διαμήνυσε πως έχει αδειοδοτήσει τις δυνάμεις της να επιτεθούνστις Ηνωμένες Πολιτείες
χρησιμοποιώντας «μικρότερα, ελαφρύτερα» πυρηνικά όπλα.
Λίγες ώρεςνωρίτερα, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πως προτίθεται να ενισχύσει τις αμυντικές τηςδυνατότητες στην περιοχή του δυτικού Ειρηνικού τοποθετώντας ένα πυραυλικόαμυντικό σύστημα τύπου THAAD(Terminal High Altitude Area Defense) στο νησί του Γκουάμ εντός των επόμενωνεβδομάδων.
Εν τω μεταξύ,όπως μεταδίδει το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap, η Βόρεια Κορέα φαίνεται πως μετέφερε την Πέμπτηπυραύλους μέσου βεληνεκούς τύπου Musudan στα ανατολικά της παράλια.
Οι Musudan πιστεύεται πως έχουν βεληνεκές περίπου3.000 χιλιόμετρα, θέτοντας στο πεδίο δράσης τους ολόκληρη τη Νότια Κορέα καιτην Ιαπωνία αλλά και το νησί του Γκουάμ. Δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν οι πύραυλοιφέρουν κεφαλές ή εάν πρόκειται για μία κίνηση εκφοβισμού ή για μία πραγματικήαπειλή από την πλευρά του Βορρά.
Το Γκουάμφιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στηνευρύτερη περιοχή, όντας η βάση όπου εδρεύουν περίπου 6.000 στρατιώτες,υποβρύχια και αεροπορικές δυνάμεις. Το Πεντάγωνο έχει ήδη αποστείλει στηνπεριοχή δύο αντιτορπιλικά εξοπλισμένα με το αντιπυραυλικό βαλλιστικό σύστημα AEGIS.
Οι ΗΠΑ έχουνδηλώσει επανειλημμένα ότι εκλαμβάνουν με μεγάλη σοβαρότητα τις βορειοκορεατικέςαπειλές, με τον υπουργό Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, να επισημαίνει την Τετάρτη τον«πραγματικό και ξεκάθαρο κίνδυνο» που απορρέει από την Πιόνγκ Γιάνγκ. ΤηνΤρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ θαυπερασπιστούν τη Νότια Κορέα έναντι της απειλής που προτάσσει ο Βορράς.
Το Σάββατο ηΒόρεια Κορέα προειδοποίησε πως η κορεατική χερσόνησος βρίσκεται εκ νέου σεκατάσταση πόλεμου, ενώ την Τρίτη ανακοίνωσε πως θέτει σε λειτουργία έναναπενεργοποιημένο πυρηνικό αντιδραστήρα, ο οποίος μπορεί να παράγει πλουτώνιο ωςκαύσιμο για όπλα μαζικής καταστροφής.
Πηγή: skai.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα