Android, Βρίσκει το δρόμο προς το..διάστημα!

Το Android είναι ένα mobile λειτουργικό σύστημα. Με άλλα λόγια προορίζεται για φορητές συσκευές. Κινητά και tablet είναι τα πρώτα που έρχονται στο μυαλό, αλλά τελευταία μπαίνουν και οι κάμερες στο παιχνίδι. Όμως το “mobile” είναι ένας ευρύς όρος. Mobile θεωρείται και ένας…δορυφόρος! Κινείται έτσι δεν είναι;

Γενικά οι δορυφόροι κοστίζουν πολλά εκατομμύρια

δολάρια. Για το λόγο αυτό, η NASA έχει ένα πρόγραμμα που σκοπό έχει να φτιάχνει όσο το δυνατό φθηνότερους δορυφόρους. Φυσικά, το Android είναι φθηνό και έχει τον πρώτο λόγο σε τέτοια εγχειρήματα! Και το όνομα αυτού, PhoneSat!Το πρόγραμμα αυτά, μετρά ήδη PhoneSat 1 και 2. Ο κάθε δορυφόρος είναι ένα τετράγωνο κουτι 1,5 περίπου κιλού φτιαγμένο από “καθημερινα” υλικά, ενώ στο εσωτερικό τους βρίσκεται ένα κινητό τηλέφωνο. Στο PhoneSat 1 υπάρχει ένα Nexus One, ενώ το 2 έχει στο εσωτερικό του το πιο γρήγορα Nexus S.

Το υπόλοιπο σύστημα περιέχει μία μπαταρία ώστε το κινητό να παραμένει φορτισμένο όταν βρίσκεται σε τροχιά ενώ το PhoneSat 2 έχει επιπλέον ηλιακούς συλλέκτες και ειδικό σύστημα περιστροφής.

Ο σκοπός τους εγχειρήματος δεν είναι ιδιαίτερα προηγμένος, μιας και το μόνο στοιχείο είναι η απόδοση του κινητού σε συνθήκες κενου, ενώ υπάρχει περίπτωση να μπορούν τα τηλέφωνα να τραβήξουν κάποιες φωτογραφίες. Μακροπρόθεσμα, ο σκοπός είναι η παρατήρηση της Γης από πολλές πλευρές, όμως για κάτι τέτοιο νομίζω θα είναι πιο χρήσιμο κάποιο μικρό τηλεσκόπιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα