Mobile επεξεργαστής στα 28nm ξεπερνά τα 3GHz!

20:20 4/5/2012 - Πηγή: GoodByte

Στον κόσμο των υπολογιστών, ο επεξεργαστής, ή αλλιώς CPU, αποτελούσε, και θα αποτελεί, ένα σημαντικότατο τεχνικό χαρακτηριστικό, με μεγάλη σημασία και όχι άδικα. Τα τελευταία χρόνια, αυτή η λογική έχει περάσει και στις mobile συσκευές, αφού οι ανάγκες για επεξεργαστική ισχύ αυξάνονται εκθετικά!

Ακολουθώντας αυτή την φιλοσοφία, η TSMC, εταιρεία

παραγωγή mobile επεξεργαστών ανακοίνωσε πως κατάφερε να ρυθμίσει έναν ARM Cortex-A9 επεξεργαστή, κατασκευασμένο με την μέθοδο των 28nm, να τρέχει απροβλημάτιστα στα 3.1GHz! Αυτή είναι μία εξωπραγματική τιμή, την οποία μόλις στις αρχές τις προηγούμενης δεκαετίας οι επεξεργαστές των υπολογιστών κατάφεραν να πιάσουν και μάλιστα με ένα μόνο πυρήνα.

Το επίτευγμα αυτό μας οδηγεί σε δύο συμπεράσματα. Αφενός, η mobile βιομηχανία είναι στα “high” της, με τους κατασκευαστές να βελτιώνουν συνέχεια τα τεχνικά χαρακτηριστικά των CPU, πολύ πιο γρήγορα από ότι γινόταν με τα desktop ξαδελφάκια τους και αφετέρου προβάλλει τα οφέλη που έχει η συνεχής μείωση του μεγέθους των chip. Θυμηθείτε την αυξημένη απόδοση του Snapdragon S4, που είναι διπύρηνος, αλλά και την μειωμένη κατανάλωση της βελτιωμένης έκδοσης του iPad 2 που φορά την 32nm έκδοση του A5 επεξεργαστή!

Ποιος ξέρει τι θα δούμε στο μέλλον, όταν οι κατασκευαστές πέσουν κάτω από τα 20nm σε μέγεθος. 4-5GHz και Water-Cooling;

Keywords
Τυχαία Θέματα