Smartphone decade, Μια δεκαετία γεμάτη smartphones!

Goodbyte

Τα smartphones αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας για τα καλά. Ξεκίνησαν ως εργαλεία και απευθύνονταν κυρίως σε επαγγελματίες που ήθελαν να κάνουν τη δουλειά τους εκτός του γραφείου τους. Μια δεκαετία πέρασε από το πρώτο smartphone που ήρθε στα χέρια μου (Nokia 3650), και κοιτώντας το iPhone 5 στην άκρη του γραφείου μου αναρωτιέμαι τί άλλαξε πραγματικά και τί μπορούμε να δούμε ακόμα.

Στο hardware η διαφορά είναι χαώδης. Η κάμερα

σε ένα smartphone σήμερα ξεπερνάει σε ποιότητα entry level compact μηχανές. Οι οθόνες είναι ανώτερες απ’ οτιδήποτε είχαμε στο μυαλό μας εκείνη την εποχή. Το μόνο μελανό σημείο της τεχνολογίας του σήμερα είναι ότι οι μπαταρίες προσφέρουν σχεδόν την ίδια διάρκεια ζώνης με τότε. Θα μου πει κάποιος « μα τα smartphones σήμερα κάνουν περισσότερα πράγματα από τότε..» κάνουν ? ή μήπως όχι? Το 3650 ήταν το πρώτο τηλέφωνο που μπορούσε να τραβήξει βίντεο με την ενσωματωμένη κάμερα του στην έγχρωμη οθόνη του… για 12 δευτερόλεπτα και χωρίς ήχο αυτό το ξεπερνούσες εύκολα με μια εφαρμογή που την κατέβαζες στον υπολογιστή και στη συνέχεια τη περνούσες στο κινητό με καλώδιο Bluetooth η με υπέρυθρες.

Τα smartphones σήμερα κάνουν όλα τα παραπάνω με τη διαφορά ότι, δίνουν βάση στη χρήση internet και το gaming πάει δειλά να χτυπήσει φορητές κονσόλες. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι τότε δεν ήταν στη καθημερινότητα κανενός ούτε το Facebook που ήρθε δύο χρόνια μετά ή το Youtube που ήρθε μετά από ένα χρόνο ούτε τα Angry birds Infinity blade κλπ.

Στο software τώρα. Tο μονοπώλιο τότε το είχε η Nokia με το symbian, υπερβολικά μπροστά για την εποχή του, πολύ ανοιχτό και ευέλικτο, με μια εφαρμογή μπορούσες να γράψεις κώδικα σε python και να φτιάξεις τη δική σου εφαρμογή ή να πειράξεις το κινητό σου όσο δεν φαντάζεσαι. Σου έδιναν update για χρόνια προσθέτοντας πράγματα και χωρίς να κάνουν το κινητό να κολλάει για να αγανακτήσεις και να αγοράσεις άλλο. Σήμερα μονοπώλιο δεν υπάρχει, υπάρχει ανταγωνισμός σε σημείο η μία εταιρεία να στέλνει μηνύσεις στην άλλη και να εισπράττει εκατομμύρια, όλοι όμως κινούνται στον ίδιο ρυθμό.

Η Apple εκμεταλλεύεται καλυτέρα το hardware που έχει, προσφέρει όμως μια πιο συντηρητική εμφάνιση και ελάχιστη παραμετροποίηση. Η Google έχει χάσει τη μπάλα από θέμα hardware προσπαθώντας να κερδίσει μερίδιο αγοράς βάζει android σε οτιδήποτε, πάσχει όμως σε υποστήριξη. Η Microsoft προσπαθεί να κερδίσει το μερίδιο που είχε κάποτε. Καμία όμως δεν μπορεί να προσφέρει την πρωτοτυπία την ευελιξία ή τη τρομερή διαφορά που είχε το symbian στην εποχή του. Ίσως να μην έχουμε γνωρίσει ακόμα το λειτουργικό σύστημα που θα κάνει τη ‘’διαφορά’’ και θα κερδίσει την αγορά.

Συντάκτης: Γιάννης Μαυρίδης

Keywords
Τυχαία Θέματα