Διαστημική κρίση!

Όπως ήταν αναμενόμενο, η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του σήμερα δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο τον νούμερο ένα διαστημικό οργανισμό, την NASA, η οποία ζει τις δικές της ημέρες “κουρέματος”!

Αναμφίβολα, η διαστημική έρευνα έχει προσφέρει ανεκτίμητης αξίας πληροφορίες περί του γίγνεσθαι της Φύσης, όμως δεν είναι κρυφό μυστικό πως για όλα αυτά χρειάζονται πρώτα απ’όλα χρήματα. Πόσα; Αρκεί να σας ενημερώσουμε, ότι το τρέχον έτος

η NASA έχει χρηματοδοτηθεί από την αμερικάνικη κυβέρνηση με 17,8 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου το 0,5%, δηλαδή, του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.

Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α., Μπαράκ Ομπάμα, πρόκειται λοιπόν να κάνει ένα “κουρεματάκι” στα οικονομικά ζητούμενα της NASA της τάξης του 20% περίπου. Όπως καταλαβαίνετε, τα πράγματα αρχίζουν να “ζορίζουν”, αφού δεν φτάνουν μόνο η διάθεση και οι ιδέες, αλλά χρειάζεται και ρευστό που, όπως φαίνεται, αρχίζει και τελειώνει.

Σύμφωνα με αναλυτές, η μείωση των χρηματικών πόρων στον Οργανισμό θα έχει άμεσα αντίκτυπο στα σχέδια που είχαν κατατεθεί για έρευνα στο μέλλον. Ήδη, όπως λέγεται, η NASA αναγκάζεται να αποχωρήσει από τον διεθνές πρόγραμμα ExoMars, μια συνεργασία που “κύριοι μέτοχοι” ήταν αυτή και η ESA, ένα πρόγραμμα που για τους περισσότερους αποτελούσε την χρυσή κορωνίδα της NASA.

Η απογοήτευση όπως είναι λογικό είναι πολύ μεγάλη, όμως οι αρμόδιοι είναι βέβαιο πως θα κινήσουν Γη και Ουρανό για να κερδίσουν έστω και το ελάχιστο. Η έξοδος από το ExoMars δεν θα είναι μόνο ερευνητικά ζημιογόνα καθώς μια συνεργασία ESA-Ρωσίας αρχίζει να αχνοφαίνεται στον ορίζοντα, που μάλλον δεν αρέσει και πολύ.

Όπως και να έχει, σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που ζούμε- σ’αυτές τις κρίσιμες ώρες που διανύουμε όπως ακούμε καθημερινά στα δελτία ειδήσεων- η μείωση τον εξόδων επιβάλλεται. ΌΧΙ όμως σε βάρος της έρευνας και της επιστήμης (κατά την ταπεινή μου γνώμη)…!

Keywords
Τυχαία Θέματα