Επηρέασαν οι πυρηνικές δοκιμές την Γη;

Η πυρηνική τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί, ουσιαστικά, από τα μέσα της δεκαετίας του ΄40, ναι μεν μας έχει “προσφέρει” σκηνές απόλυτης καταστροφής, από την άλλη όμως μας έχει δημιουργήσει και την ελπίδα για ένα πιο βέβαιο ενεργειακά μέλλον.

Όπως όμως σε όλες οι νέες τεχνολογίες, έτσι και στην πυρηνική, η ανάγκη για πειραματικές διαδικασίες είναι μεγάλη. Τι ζημιά όμως μπορεί να προκαλέσει μια ελεγχόμενη πυρηνική έκρηξη στην ίδια την Γη;

Από το 1948 μέχρι το 1998 έγιναν, σύμφωνα με έρευνες,

περισσότερες από 2.000 πυρηνικές δοκιμές, κυρίως όπλων, όμως εξαιτίας της έκλυσης μεγάλης ποσότητας ραδιενέργειας έπειτα από κοινή συμφωνία, τα “πειράματα” πλέον γίνονται υπόγεια (συνήθως στα 200-300 μέτρα). Αυτή η “νέα” και πιο “υγιεινή” μέθοδος παρόλα αυτά δεν θα μπορούσε να μην επιφέρει “δυσμενείς” συνέπειες στο περιβάλλον που γίνονται αυτές οι δοκιμές.

Κατάρρευση πετρωμάτων εκατομμυρίων τόνων, εξαφάνιση της τριγύρω χλωρίδας και πανίδας, μέχρι και τσουνάμι είναι μερικά μόνο από τα εκείνα που έχουν καταγραφεί ως “ζημιές” μετά από πυρηνικές δοκιμές. Και παρόλο που η μείωση της διάχυσης ραδιενέργειας έχει επιτευχθεί, τα στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο δείχνουν πως περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι (μόνο Αμερικανοί!) πρόκειται να εκδηλώσουν νεοπλασματικές νόσους που θα οφείλονται σε αυτές τις “έρευνες”!

Όπως φαίνεται, η τεχνολογική μας “εμμονή” προκαλεί προβλήματα (λιγότερα από το παρελθόν αλλά υπαρκτά) όχι μόνο σε εμάς, αλλά και στον ίδιο μας το σπίτι, την Γη.

Η επιστήμη για τον άνθρωπο ή η επιστήμη για την επιστήμη;

Keywords
Τυχαία Θέματα