Η μάχη κατά του AIDS

Goodbyte

Η μάχη κατά του AIDS αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο δύσκολα στοιχήματα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Η εξέλιξη της προσπάθειας αυτής προσφέρει ικανοποίηση στους αισιόδοξους και χαμόγελα για τους περισσότερο ρεαλιστές…

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, τα προσβεβλημένα άτομα από το σύνδρομο-μάστιγα που ζουν με τον ιό H.I.V. ανέρχονται παγκοσμίως σε 34 εκατομμύρια! Παράλληλα, ο αριθμός των θανάτων μειώθηκε το έτος 2011 στα 1.7 εκατομμύρια τη στιγμή που το 2005 οι θάνατοι

έφτασαν τους 2.3 εκατομμύρια.Οι ειδικοί αποδίδουν την επιτυχία αυτή στο ότι η προσπάθεια εστιάστηκε στην πρόληψη μόλυνσης των μωρών εντείνοντας τους ελέγχους και επικεντρώνοντας τη θεραπεία του συνδρόμου στις ευπαθείς ομάδες, όπως τους ομοφυλόφιλους, τις ιερόδουλες και τους τοξικομανείς.

Σημαντική μείωση των κρουσμάτων παρατηρήθηκε στην Νότιο Αφρική, την Μποτσουάνα, τη Ζάμπια και τη Καραϊβική ενώ τα αποτελέσματα ήταν σχεδόν απογοητευτικά στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία όπου η η χρήση ηρωίνης έχει αυξηθεί εντυπωσιακά. Επίσης, η αποτελεσματικότητα της προσπάθειας εμφανίστηκε μειωμένη στις περιοχές όπου αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες οι φορείς του ιού και κυρίως στις μουσουλμανικές χώρες, όπως στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική.

Αν και οι προσβεβλημένοι από τον ιό H.I.V. που λαμβάνουν αντιρετροϊκά φάρμακα έχουν αυξηθεί παγκοσμίως, εντούτοις η χρηματοδότηση για τη θεραπεία των ασθενών είναι ανεπαρκής. Οι επιστήμονες εντείνουν την προσπάθειά τους με προληπτικές εκστρατείες ενημέρωσης για την χρήση προφυλακτικών και την αποχή από τις σεξουαλικές επαφές (μέθοδος ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Αφρική).

Πάντως, η φαρμακευτική αντιμετώπιση του συνδρόμου θα ήταν αρκετά αποτελεσματική αν σκεφτούμε ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα έχουν 96% μειωμένες πιθανότητες να προσβάλουν άλλους με τον ιό!

Το παρόν άρθρο Η μάχη κατά του AIDS αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Goodbyte.

Keywords
Τυχαία Θέματα