Ο απόλυτος δολοφόνος την προϊστορικής εποχής!

Goodbyte

Η πρώτος αφανισμός του μεγαλύτερου ποσοστού ζωής στον πλανήτη δεν συνέβη την εποχή των δεινοσαύρων αλλά πολύ πιο πριν, περίπου 251 εκατομμύρια χρόνια πριν το σήμερα!

Την εποχή εκείνη, η οποία ονομάζεται Permian period, για κάποιο λόγο αφανίστηκε περίπου το 90% όλων των ειδών ζωής που υπήρχαν στον πλανήτη! Αυτός ο λόγος, σύμφωνα με τους ειδικούς, ήταν η απότομη αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα.

Μέχρι σήμερα, οι ειδικοί υπέθεταν πως μια σύγκρουση με μετεωρίτη ή, πιο πιθανά, μια έκρηξη

ενός γιγάντιου ηφαιστείου ήταν εκείνη που προκάλεσε τούτη την αύξηση. Η έρευνα όμως του Daniel Rothman υποδεικνύει άλλον ένοχο για την καταστροφή!

Ποιος είναι αυτός; Ένα τόσο δα μικρό και ταπεινό βακτήριο, το οποίο είναι συγγενές με το βακτήριο που γνωρίζουμε σήμερα και ονομάζεται Methanosarcina! Όπως φάνηκε από την μελέτη, το βακτήριο αυτό μπορεί και “μεταβολίζεται” κατά κάποιο τρόπο έτσι ώστε να “παράγει” διοξείδιο του άνθρακα!

Μάλιστα, από έρευνα που έκανε ο Rothman σε ιζήματα της Permian περιόδου, προκύπτει πως η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα ήταν τόσο ραγδαία που δεν μπορεί να οφείλεται σε ένα γεωλογικό γεγονός, όσο έντονο και να ήταν αυτό. Πέραν τούτου, φαίνεται πως την δυνατότητα αυτή να παράγει διοξείδιο του άνθρακα το βακτήριο-δολοφόνος την απέκτησε εκείνη περίπου την εποχή. Οπότε όλα ταιριάζουν!

Ένα τόσο δα πραγματάκι έφερε όλον αυτόν τον χαμό… λέτε να ζήσουμε κάτι ανάλογο;

Keywords
Τυχαία Θέματα