Ο Άρης έχει τεκτονικές πλάκες!

Μέσα στον χαμό που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας τις επιτυχημένης προσεδάφισης του Curiocity στον Κόκκινο πλανήτη, μια πολύ σημαντική ανακάλυψη έχει ουσιαστικά “χαθεί”!

Ο Αν Γιν, καθηγητής Γήινων και Διαστημικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Λος Αντζελες (UCLA), μελέτησε περισσότερες από 100 φωτογραφίες που στάλθηκαν από τους δορυφόρους THEMIS και MRO, που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Άρη, και κατέληξε πως ο φλοιός του Άρη, αποτελείται από τεκτονικές πλάκες.

Η ανακάλυψη αυτή, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του συνολικού παζλ,

αφού, όπως δήλωσε και ο ίδιος, το γεγονός ότι ο φλοιός βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο εξέλιξης μπορεί να μας επιτρέψει όχι μόνο να κατανοήσουμε του μηχανισμούς δημιουργία του κόκκινου πλανήτη, αλλά πολύ περισσότερο να “δούμε” τις πιο παλιές στιγμές της Γης!

Η ανακάλυψη αυτή οφείλεται στους διάφορους γεωλογικούς σχηματισμούς που φάνηκαν στις φωτογραφίες και θυμίζουν αντίστοιχους που συναντώνται στην Γη, όπως για παράδειγμα η ορεογένεση των Ιμαλαϊων, το Γκράντ Κάνιον και το ρήγμα μετασχηματισμού της Καλιφόρνια.

Για να γίνει κατανοητή η ένταση των φαινομένων στον Κόκκινο Πλανήτη αρκεί να σας παραθέσουμε κάποια “νούμερα”. Το φαράγγι του Γκραντ Κάνιον έχει μήκος 800 χιλιομέτρων, πλάτος έως και 30 χιλιόμετρα και βάθος 1,8 χιλιομέτρων, ενώ το φαράγγι Valles Marineris έχει μήκος μεγαλύτερο των 3.000 χιλιομέτρων, πλάτος ως και 600 βάθος 8 χιλιομέτρων, και αποτελεί είναι το μεγαλύτερο σε όλο το ηλιακό μας σύστημα!

Σε συνδυασμό λοιπόν με την επιτυχία του Curiosity, αυτή η ανακάλυψη μπορεί να μας δώσει κρίσιμα στοιχεία για το πως φτάσαμε ως εδώ, αλλά και το τι ήταν αυτό που μας ώθησε σε μια διαφορετική και πιο φιλόξενη “περιοχή” για την εξέλιξη της ζωής! Πραγματικά πολύ σημαντική ανακάλυψη!

Keywords
Τυχαία Θέματα