Ο εντυπωσιακός κήπος της Σιγκαπούρης!

Μια αστική όαση 11 εκατομμυρίων τετραγωνικών ποδιών με τεχνητά δέντρα που φτάνουν σε ύψος τα 50 μέτρα άνοιξε τις πύλες της στις 29 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.

Το συγκρότημα αυτό που έχει μέγεθος περίπου όσο 250 ποδοσφαιρικά γήπεδα ήταν πρωτοβουλία του Συμβουλίου Εθνικών Πάρκων της πόλης.
Η καταπράσινη αυτή όαση ονομάζεται “Gardens by the Bay” και έχει στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου της θερμικής νησίδας, δροσίζοντας ταυτόχρονα τους τουρίστες που περπατούν κάτω από τον καυτό ήλιο της Σιγκαπούρης!

Το επίκεντρο

του Gardens by the bay είναι ένα γυάλινο αίθριο που φιλοξενεί περίπου 220,000 είδη βλάστησης, το 80% των φυτικών ειδών στον κόσμο. Αυτό περιτριγυρίζεται από ένα άλσος 18 ηλιακών υπερδέντρων ύψους 50 μέτρων , τα οποία στην ουσία αποτελούν κατακόρυφους κήπους, αφού στους ατσάλινους κορμούς τους σκαρφαλώνουν αναρριχητικά φυτά και ανθίζουν πανέμορφα τροπικά λουλούδια. Στο μεταξύ, τα υπερδέντρα όχι μόνο συλλέγουν το νερό της βροχής αλλά λειτουργούν ως αεραγωγοί που εφοδιάζουν το πάρκο με δροσερό αέρα, ενώ χάρη στα φωτοβολταϊκά πάνελ που έχουν ενσωματωθεί στα κλαδιά και τον κορμό τους εκμεταλλεύονται την ηλιακή ενέργεια και παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του πάρκου.

Οι δημιουργοί του έργου ελπίζουν ότι το τεχνητό δάσος θα καταστεί ένας από τους βασικούς προορισμούς οικολογικού τουρισμού, παρουσιάζοντας βιώσιμες πρακτικές και φυτά απ’ όλο τον πλανήτη.

Τεχνητά δέντρα
Η ιδέα των τεχνητών δέντρων δεν είναι καινούρια. Εδώ και καιρό επιστήμονες της εταιρείας Solar Botanic αναπτύσσουν την ιδέα τεχνητών δενδροστοιχιών παραγωγής καθαρής ενέργειας με μηδενικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Τα δέντρα αυτά είναι εφοδιασμένα με “νανοφύλλα” τα οποία αποτελούν συνδυασμό νανοθερμοβολταϊκών και νανοπιεζοηλεκτρικών γεννητριών οι οποίες μετατρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία, τη θερμότητα και τον άνεμο σε ηλεκτρική ενέργεια.Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει επίσης στα «ηλιακά νανόδεντρα», τα οποία αναπτύσσουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και χάρη στις κάθετες διακλαδώσεις τους βελτιστοποιούν τη συλλογή της ηλιακής ενέργειας και την εξαγωγή καύσιμου υδρογόνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα