Συνήθειες γονέων παιδεύουσι τέκνα

Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία αυξάνεται συνεχώς ανησυχητικά αποκτώντας ολοένα και περισσότερο επιδημικές τάσεις παγκοσμίως.

Η Ελλάδα δυστυχώς φαίνεται να βγαίνει πρωταθλήτρια στην παιδική παχυσαρκία με το 25% των παιδιών της και των εφήβων της να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα ενώ το ποσοστό των υπέρβαρων νηπίων να αγγίζει το 30%. Με λίγα λόγια σχεδόν 1 στα 3 ελληνόπουλα σήμερα είναι παχύσαρκα. Δεν αναρωτιέστε όμως γιατί ή χώρα μας εμφανίζει τόσο αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη. Τι είναι αυτό

που φταίει τελικά και παχαίνουν τα ελληνόπουλα;

 

του Κάλφα Γιάννη, διαιτολόγου-διατροφολόγου

Σήμερα οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες των ελληνόπουλων βομβαρδίζονται συγχρόνως από δύο μέτωπα. Από τη μία είναι η ολοένα αυξανόμενη μιμητική τάση προς τον ανθυγιεινό δυτικό τρόπο ζωής (γρήγορο και πρόχειρο φαγητό, ταχυφαγεία, μειωμένη φυσική δραστηριότητα,) και από την άλλη έρχονται οι απαρχαιωμένες λανθασμένες ελληνικές διατροφικές συμπεριφορές που έχουμε κληρονομήσει από προηγούμενες γενιές. Στην ελληνική κουλτούρα και κοινωνία, η γιαγιά και ο παππούς παίζουν σημαντικό ή και κυρίαρχο πολλές φορές ρόλο στην ανατροφή των εγγονιών τους, αφού συχνά και οι δύο γονείς εργάζονται. Η παρουσία του παππού και της γιαγιάς στην οικογένεια αποτελεί σίγουρα δώρο αλλά συχνά, άθελά τους, ίσως από υπερβολική προστατευτικότητα και φροντίδα συνεισφέρουν στις κακές διατροφικές συνήθειες των εγγονιών τους.

Όλοι μας λίγο πολύ έχουμε μεγαλώσει με χαρακτηριστικές εκφράσεις όπως «μια ακόμα μπουκιά για την γιαγιά, μια τελευταία για την μαμά...» , «η τελευταία σου μπουκιά είναι η δύναμη σου», «φάε, γιατί τα παιδάκια στην Αιθιοπία πεινάνε. Και αν δεν πετυχαίνανε αυτά τα τεχνάσματα της γιαγιάς και της μαμάς, στην προσπάθεια τους να καθαρίσουμε το πιάτο μας μέχρι την τελευταία μπουκιά, τότε άρχιζε και η μέθοδος του εκφοβισμού. «Φάε, γιατί θα έρθει ο μπαμπούλας», «φάε, γιατί δεν θα ψηλώσεις» και σαν έσχατη λύση έρχονταν η δωροδοκία: «Φάε όλο το φαγητό σου και θα σου εγώ θα σου δώσω μετά σοκολάτα» Αυτές οι φράσεις έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές και περιγράφουν καταπληκτικά το κατοχικό σύνδρομο το οποίο ύστερα από 60 χρόνια συνεχίζει να μας στοιχειώνει, κουβαλώντας το από γενιά σε γενιά μέχρι και σήμερα.

Το κατοχικό σύνδρομο χαράχτηκε στο DNA των προγόνων μας τα δύσκολα εκείνα χρόνια της κατοχής όπου ο λιμός σκότωσε εκατοντάδες έλληνες αφήνοντας πίσω άσχημες αναμνήσεις και κατάλοιπα στους παππούδες και στις γιαγιάδες μας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μεταφέρεται από τους γονείς προς στα παιδιά η νοοτροπία ότι «όταν υπάρχει φαγητό πρέπει να καταναλώνεται σε αφθονία» και ότι τα «παραπανίσια» κιλά να σημαίνουν ευρωστία, υγεία αλλά και πλούσια ζωή. Έτσι οι γιαγιάδες και οι γονείς που κουβαλούσαν το κατοχικό σύνδρομο κατέληγαν να ταΐζουν μέχρι και σήμερα υπερβολικά τα παιδιά για να είναι υγιή και για να μπορούν αντιμετωπίσουν ενδεχομένως μια επερχόμενη αρρώστια και πολλές φορές αντικρίζοντας κάποιο παιδά

Keywords
Τυχαία Θέματα