Βρεφικό δέρμα: H σωστή περιποίηση

Τα προϊόντα για την περιποίηση του βρεφικού δέρματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και οι γονείς έχουν πολύ μεγαλύτερη ευχέρεια επιλογών σε σχέση με το παρελθόν.

Του Κυριάκου Μ. Βολονάκη, δερματολόγου-αφροδισιολόγου, υπεύθυνου τμήματος δερματολογίας ΜΗΤΕΡΑ

Αυτό, όμως, σημαίνει ότι οι επιλογές των προϊόντων και η χρήση τους πρέπει να γίνονται με πιο αυστηρά κριτήρια, για να προστατεύσουμε πραγματικά την ευαίσθητη βρεφική επιδερμίδα. Το δέρμα αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπου,

το οποίο αμέσως μετά τη γέννηση αφήνει πίσω του το υγρό και στείρο περιβάλλον της μήτρας και έρχεται σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα, τις μεταβολές της θερμοκρασίας, τα μικρόβια, τα υφάσματα και άλλους ερεθιστικούς παράγοντες.

Για πολλά χρόνια η περιποίηση του βρεφικού δέρματος βασιζόταν σε εμπειρικούς, παραδοσιακούς τρόπους, βασισμένους στην κουλτούρα του κάθε λαού, τη γεωγραφική θέση και το κλίμα της περιοχής. Τα τελευταία είκοσι χρόνια η βιομηχανία των καλλυντικών προσφέρει απλόχερα άφθονα προϊόντα περιποίησης του βρεφικού δέρματος, όμως πολλά από αυτά δεν έχουν ως υπόβαθρο σωστά τεκμηριωμένες μελέτες όσον αφορά στις ενδείξεις, στον τρόπο ή στη συχνότητα χρήσης.

Τα συνηθέστερα προϊόντα βρεφικής περιποίησης είναι τα καθαριστικά μέσα, τα αντισηπτικά, οι μαλακτικές - ενυδατικές κρέμες, οι κρέμες φραγμού και οι πούδρες.

Καθαριστικά μέσα

Με τον όρο αυτόν εννοούμε τα διάφορα σαπούνια σε οποιαδήποτε μορφή (πλάκα - υγρό), τα οποία σκοπό έχουν να απομακρύνουν από το δέρμα και το τριχωτό της κεφαλής, τη σκόνη, τα λίπη, οργανικές εκκρίσεις, μικροοργανισμούς κ.ά. Το χλιαρό νερό πολλές φορές δεν είναι αρκετό για να απομακρύνει όλα αυτά, οπότε κρίνεται αναγκαία η χρήση αυτών των προϊόντων. Θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ήπια, όχι τόσο αλκαλικά, να είναι κοντά στο pH του δέρματος ή των δακρύων, όταν πρόκειται για σαμπουάν, ώστε να μην προκαλούν ξηρότητα στο δέρμα ή τσούξιμο στα μάτια.

Δε θα πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η κεράτινη στοιβάδα (το εξωτερικό περίβλημα του δέρματος) είναι πλούσια σε λιπίδια, αναγκαία για τη διατήρηση της τοπικής χλωρίδας και της ακεραιότητας του επιδερμικού φραγμού. Η χρήση λοιπόν προϊόντων καθαρισμού θα πρέπει να γίνεται με σύνεση και ορθολογισμό, χωρίς έντονες τριβές, με μοναδικά κριτήρια την ακεραιότητα και την υγεία του βρεφικού δέρματος.

Αντισηπτικά

Τα αντισηπτικά καταστρέφουν ή εμποδίζουν μικροοργανισμούς να αναπτυχθούν στο βρεφικό δέρμα. Η χρήση τους θα πρέπει να περιορίζεται για συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις ή χειρουργικές επεμβάσεις και όχι να αποτελεί μέρος της ρουτίνας καθαρισμού του βρέφους.

Μαλακτικές - ενυδατικές κρέμες

Οι μαλακτικές - ενυδατικές κρέμες σκοπό έχουν να διαφυλάξουν ή να βελτιώσουν την αίσθηση απαλότητας και την ελαστικότητα του βρεφικού δέρματος. Η χρήση τους δεν περιορίζεται μόνο σε παθολογικές καταστάσεις (ξηρότητα δέρματος - ατοπική δερματίτιδα), αλλά γίνεται και στο φυσιολογικό δέρμα. Βοηθούν ώστε αυτό να διατηρεί την υγρασία το

Keywords
Τυχαία Θέματα