1ο ESG & Compliance Conference: Η συμμόρφωση στις αρχές και τους κανόνες του ESG μονόδρομος για την λύση στην Βιωσιμότητα

07:02 9/12/2023 - Πηγή: Emea.gr

Πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία το 1ο ESG & Compliance Conference στις 7 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Grand Hyatt Athens.

Το συνέδριο άνοιξε με χαιρετισμό του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνι Γεωργιάδη. «Η συμμόρφωση στις αρχές και τους κανόνες του ESG είναι πολύ βασική

και την έχει απόλυτη ανάγκη η Ελληνική αγορά. Η Ελλάδα στο παρελθόν ήταν μια χώρα αναξιόπιστη που δεν λειτουργούσε με κανόνες και διαφάνεια», τόνισε ο υπουργός και συνέχισε λέγοντας: «H Ελλάδα έχει διανύσει πολύ δρόμο. Είναι πολύ σημαντικό το ESG την ελληνική οικονομία και τέτοιες εκδηλώσεις προσφέρουν πολλά στην αγορά».

Οι βασικές ενότητες που αναπτυχθήκαν στο συνέδριο ήταν:

Απαλλαγή από τις εκπομπές CO2 και τα επιχειρηματικά μοντέλα: Εστίαση στη μείωση των χρηματοδοτούμενων εκπομπών (SCOPE 3 emissions) και η σύνδεση με την ταξινόμηση της ΕΕ

Βιώσιμες επενδύσεις έναντι παραδοσιακών επενδύσεων. Τα Βιώσιμα Χρηματοοικονομικά Πλαίσια και η έκδοση Πράσινων & Βιώσιμων Ομολόγων ως μεγάλη τάση

Ενσωμάτωση παραγόντων ESG στη Διαχείριση Κινδύνων: Βασική εποπτική προτεραιότητα για την ΕΚΤ

Εργατικό δυναμικό μετάβασης: Προσέλκυση και διατήρηση ταλέντων

Ο ρόλος του AI σε όλους τους πυλώνες ESG

Η ενσωμάτωση του ταξιδιού ESG στους επιχειρηματικούς μετασχηματισμούς

CSRD: Μια βαθιά αλλαγή για την εταιρική αναφορά

Διδάγματα από το COP 28

Η μετάβαση από το CSR στο ESG

Στη σημασία που έχει το ESG και στην εμβάθυνση από τη συμμόρφωση στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα εστίασε ο Μάικ Πένροουζ, συνιδρυτής της FuturePlus and The Sustainability Group.

Επιπλέον έδωσε πολύ σημασία στην βιωσιμότητα με έμφαση στο περιβάλλον και τόνισε ότι η ανθρακοποίηση είναι πολύ σημαντική για την κοινωνία και θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι εταιρείες και οι οργανισμοί. «Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθεί η κοινωνία μέσα από τις καταστροφές που ζούμε από την κλιματική αλλαγή, ότι η ενεργή συμμετοχή τους και η ευαισθητοποίηση τους σε θέματα περιβαλλοντολογικά είναι επιβεβλημένη».

–Στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή αναφέρθηκε ο Γκόραν Μαζάρ, επικεφαλής ESG της KPMG της Γερμανίας και της περιοχής EMA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική).
Επισήμανε ότι αύξηση του πληθυσμού και η ανθρώπινη δραστηριότητα προκάλεσαν μεγάλες αλλαγές στον πλανήτη. Επιπλέον τόνισε για κάποια από τα αποτελέσματα του COP28 για την κλιματική αλλαγή, την άνοδο της θερμοκρασίας, τις πυρκαγιές και την μείωση του πάγου στο Βόρειο Ημισφαίριο και πάνω σε αυτά τα αποτελέσματα θα πρέπει άμεσα να γίνουν δράσεις.

Επιπλέον ο κύριος Μαζάρ αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις και ότι πρέπει να βάλουν στις λειτουργείες των εταιρειών τους, πρακτικές ESG. Όσον αφορά στην νέα οδηγία CSRD για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις μεγάλες εταιρείες και τις μικρομεσαίες, προέβλεψε πως θα επηρεάσει κάθε επιχείρηση σε όλη την Ευρώπη. Τέλος, αναφέρθηκε στην ακαδημία της KPMGESG ACADEMY – όπου εκπαιδεύει στελέχη επιχειρήσεων σε θέματα βιωσιμότητας.

Τα ακίνητα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σωστά και με στρατηγική ώστε να γίνουν το όχημα για την επίτευξη στόχων του ESG από τις επιχειρήσεις, ανέλυσε ο κύριος Κέννυ Ευαγγέλου, Partner, Deal Advisory και Head of Real Estate της KPMG στην Ελλάδα. Ανέλυσε τους τρόπους όπου τα ακίνητα μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην επίτευξη της στρατηγικής ESG μιας εταιρείας.

Όπως τόνισε ο κύριος Ευαγγέλου τα ακίνητα συμμετέχουν με 40% των εκπομπών CO2, επιπλέον με παρεμβάσεις ESG σε ένα κτήριο ανεβαίνει η αξία του και αυξάνεται η παραγωγικότητα του προσωπικού.

Τέλος αναφέρθηκε στους κινδύνους όπου θα αντιμετωπίσει μια εταιρεία εάν δεν προχωρήσει σε παρεμβάσεις στα ακίνητά της ώστε να ευθυγραμμισμένα με την συμμόρφωση στο ESG, αναλύοντας όλα τα πιθανά ρίσκα.

Το σημαντικό θέμα του Sustainable Finance συντόνισε ο Ioannis Kamitsos, PhD,  Director, Consulting, KPMG στην Ελλάδα με καλεσμένους την REGINA ASLANOGLOU, Chief Transformation Officer, Attica Bank, την Lillian Georgopoulou, Deputy Chief Listings Officer, ATHEX Group, τον Dimitris Kazazoglou-Skouras, Group ESG Coordinator, Alpha Bank και τον Panagiotis Papageorgiou, Innovation Director, Hellenic Development Bank.

Τις ανακοινώσεις και τα αποτελέσματα από το Conference COP28 όπου πραγματοποιείται στο Dubai από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου 2023 ανέλυσε το πάνελ που συντόνισε ο Βασίλης Καμινάρης, Partner, Head of Audit της KPMG στην Ελλάδα συμμετείχαν οι Σταυρούλα Αγγελοπούλου, Sustainability & Corporate Responsibility Director του OTE, η Έλενα Αθουσάκη, Chief Sustainability Officer της Motoroil, ο Φερνάντο Καλλιγάς, Director of Corporate Affairs/ESG & Communication του ΔΕΣΦΑ και η Μαρίνα Σπυριδάκη, Corporate Affairs Manager της Aegean Airlines.

Η κυρία Αγγελοπούλου τόνισε ότι στο COP28 το βασικό θέμα είναι το εάν θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε ορυκτά καύσιμα ή εάν θα τα σταματήσουμε. Όπως δήλωσε «Εγώ είμαι στην αισιόδοξη πλευρά, έχουν συμφωνηθεί αρκετά» και στήριξε την θέση της πάνω στους στόχους που έχουν αναλάβει οι χώρες του ΟΗΕ για τη μείωση των εκπομπών.

Επίσης ανέφερε πως οι τεχνολογίες ΑΙ και ΙΟΤ θα συμβάλουν σημαντικά στην επίτευξη των στόχων για το ESG στα επόμενα χρόνια. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για τα e–waste (ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά απόβλητα) όπου υπολογίζονται στα 60 εκατομμύρια τόνους και από αυτά μόλις το 18% ανακυκλώνεται. Η κυκλική οικονομία θα μπορούσε να δώσει λύση κατά μεγάλο ποσοστό και πρότεινε ιδιαίτερα οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών να την εντάξουν στην στρατηγική τους. Η κυρία Αθουσάκη τόνισε πως «δεν είμαι αισιόδοξη, γιατί με τις υποσχέσεις δεν μπορείς να βγάλεις κάτι». Υποστήριξε ότι και στο παρελθόν έχουν παρθεί αποφάσεις αλλά οι ηγέτες των κρατών και μεγάλων οργανισμών δεν έκαναν τίποτα. «Οι εταιρείες βάζουν στόχους ετοιμάζουν ένα πλάνο και το υλοποιούν πράγμα που δεν ισχύει από τις κυβερνήσεις. Αναμένω περισσότερα αποτελέσματα στο επόμενο COP», συμπλήρωσε.

«Έχουμε βάλει μεγάλους στόχους για την μείωση του CO2, από εταιρεία Ενέργειας έχουμε μετασχηματιστεί σε Πολυενεργειακή Εταιρεία» συνέχισε δίνοντας μεγάλη έμφαση στην απανθρακοποίηση και στην στρατηγική για την ενεργειακή μετάβαση με επενδύσεις 2,5 δις. Ευρώ. Επιπλέον σαν εταιρεία δίνουν μεγάλη έμφαση στα νέα πράσινα καύσιμα και στην εκπαίδευση των συνεργατών για την μείωση του CO2 στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Από την πλευρά του, ο κ. Καλλιγάς αναφέρθηκε στις αποφάσεις του COP 28 σχετικά με το ταμείο αποκατάστασης φυσικών καταστροφών όπου αποφασίστηκε για την βοήθεια στις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Όπως δήλωσε καμία χώρα δεν κατάφερε να μειώσει ουσιαστικά το εκπομπές CO2 κατά την διάρκεια του 2023. Επισήμανε πως για την ΔΕΣΦΑ είναι σημαντική η ενεργειακή μετάβαση και έδωσε πολύ βάρος στα θέματα ασφάλειας της ενέργειας.

Ακόμα, η κυρία Σπυριδάκη δήλωσε πως στο COP είναι δύσκολο να έχουμε συναίνεση με τόσα πολλά κράτη που συμμετέχουν και πως μετά την πανδημία θέμα που κυριαρχούσε στο COP η Βιωσιμότητα ήρθε στην επικαιρότητα. Για τους στόχους της Aegean δήλωσε ότι με 49 νέα αεροπλάνα και με καλύτερη διαχείριση των δρομολογίων και της εναέριας κυκλοφορίας μπορούν να πετύχουν 9% μείωση CO2. Οσο για τα βιοκαύσιμα ανέφερε ότι η τεχνολογία δεν έχει μεγάλα αποτελέσματα μέχρι σήμερα. Χρησιμοποιεί από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης Βιώσιμα Αεροπορικά Καύσιμα τύπου SAF και σύντομα θα επεκτείνει την χρήση τους σε πτήσεις του εξωτερικού.

Στην συνεργασία Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα πάνω στις αρχές του ESG αναφέρθηκε η κυρία Χριστίνα Γιοβάνη, αναπληρώτρια πρόεδρος στο Δ.Σ. του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Επιπλέον λόγω της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να γίνουν μεγάλες αλλαγές σε τους παραγωγικούς τομείς τις οικονομίας, όπου εκεί θα γίνουν μεγάλες επενδύσεις και θα χρειασθούν μεγάλοι πόροι. Ο ρόλος των αναπτυξιακών τραπεζών είναι πολύ σημαντικός και πρέπει να δημιουργήσουν κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στα εργαλεία που χρησιμοποιεί το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την στήριξη τις τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Την συζήτηση για το “Decarbonizing business models and navigating net zero” συντόνισε η Anastasia Varti, Manager, Consulting, KPMG στην Ελλάδα, με καλεσμένους τους Antonis Avgeropoulos, Business Executive Officer Greece, Cyprus, Adriatics, Bulgaria, Nestle Nespresso, o Achilleas Ioakimides, Διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης, ΔΕΗ, o Yiorgos Kostarelis , Διευθυντής Βιωσιμότητας, Παπαστράτος, η Alexia Macheras, Sustainable Retail & Corporate Communication Manager, AΒ Vassilopoulos, ο Panagiotis Skiadas, Senior Sustainability Director, Viohalco SA και η Ariadne Psimara, New Business Manager, Attica Group μοιράζοντας τη γνώση τους, τις προκλήσεις και τις εμπειρίες τους.

H ενσωμάτωση του ταξιδιού ESG στον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων ήταν η ενότητα που συντόνισε η Αποστολία Μαρτάκη, Senior Manager, Consulting, KPMG στην Ελλάδα. Οι καλεσμένοι της κύριας Ράνια Ασσαριωτάκη, Director, Office of Sustainability – Public Affairs, The American College of Greece, η Rineta (Eirini) Mitsi, Director, Group Corporate Affairs & Communication, Goody‘s –Everest, ο Παντελής Σπαγής, Head of Sustainability, Sky Express, η Μαρία Τζελέπη, Public Affairs, Communications and Sustainability Manager Greece, Malta, Cyprus, The Coca Cola Company και η Ηρώ Φερεντίνου, Chief Operating & Transformation Officer, Pancreta Bank μοιράζονται μεταξύ άλλων εμπειριών τους σχετικά με τη μετάβαση από την ΕΚΕ στο ESG, το ESG ταξίδι μετασχηματισμού και τη σύνδεσή του με τους SDGs.

Η οδηγία Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) και το πως επηρεάζει τις ελληνικές επιχειρήσεις ήταν το θέμα που συντόνισε ο Τάσος Κυριακούλης, Partner, Audit της KPMG στην Ελλάδα, συμμετείχαν οι: Άννα Βάσιλα, Head, Sustainability and Industry Affairs του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ο Σωτήρης Πάστρας, Sustainability & Corporate Responsibility Manager της Apivita, ο Αντώνης Μουντούρης, Director, HSE & Sustainable Development της HELLENiQ Energy,  ο Ιωάννης Σιδέρης, Chief Sustainability Officer του Thrace Group και η Ελένη Χριστογιάννη, ESG Manager του ομίλου Quest.

Η κυρία Βάσιλα τόνισε την σημαντικότητα του κανονιστικού πλαισίου για το ESG και ότι αυτό το πλαίσιο δημιουργεί μια πρόκληση στα να συνεργαστούμε όλοι και πρέπει να θέσουμε σαν βασικό στόχο την βιωσιμότητα ώστε να υπάρχει συνέχεια της επιχείρησης. «Ο ρόλος των μεγάλων επιχειρήσεων είναι να δημιουργήσουν ένα level playing field, για να μπορεί ο καθένας να βγάζει τα συμπεράσματα τα οποία χρειάζεται» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κύριος Πάστρας τόνισε πως πιστεύει ότι εφαρμόζοντας η εταιρεία την οδηγία CSRD θα βγει κερδισμένη και θα αυξηθεί η προστιθέμενη της αξία. Επιπλέον, σημείωσε ότι η Apivita δημοσιεύει διάφορες εκθέσεις που δεν έχουν σχέση με τα χρηματοοικονομικά τα τελευταία χρόνια. Από την πλευρά του, ο κύριος Μουντούρης δήλωσε πως η HELLENiQ ENERGY έχει θέσει πολύ υψηλούς στόχους ESG και η εταιρεία μετρά τις εκπομπές των αερίων με τελικό στόχο το 2050 την κλιματική ουδετερότητα. Η εταιρεία μετεξελίσσεται από μια εταιρεία πετρελαίου σε έναν οργανισμό που δραστηριοποιείται σε όλο το ενεργειακό φάσμα.

Ο κ. Σιδέρης τόνισε πως το THRACE GROUP εφαρμόζει την οδηγία CSRD και διαπιστώνει πως τα τμήματα της βιωσιμότητας και των χρηματοοικονομικών συνεργάζονται στενά γιατί τα νέα δεδομένα που είναι μη χρηματοοικονομικά αποχτούν ιδιαίτερη βαρύτητα. Σημείωσε ότι πρέπει η κάθε εταιρεία να εξετάζει τα δεδομένα για το που έχει πραγματικό αντίκτυπο σχετικά με τη συμμόρφωση των όρων που θέτει η ευρωπαϊκή οδηγία. Τέλος, η κυρία Χριστογιάννη τόνισε πως το CSRD είναι ένα εργαλείο που μπορεί να ενισχύσει τις επιχειρήσεις αλλά χρειάζεται συνεχόμενη εκπαίδευση για να κατανοηθεί καλύτερα και να γίνει κομμάτι της επιχείρησης.

Μέχρι το τέλος του συνεδρίου η αίθουσα ήταν κατάμεστη και οι σύνεδροι ενθουσιασμένοι για μια ήμερα με πάρα πολύ περιεχόμενο πολύ ESG και πολύ networking στα διαλείμματα. Με ανυπομονησία περιμένουμε το 2ο ESG & Compliance Conference!!

Keywords
λύση, βιωσιμότητα, βιωσιμότητα, λύση, αδωνις γεωργιαδης, aegean airlines, sky express, coca cola, hyatt, athens, ελλαδα, csr, group, συμμετοχή, kpmg, ema, νέα, deal, head, real, εταιρεία, finance, regina, attica, hellenic, dubai, ote, δεσφα, aegean, οηε, δις, θεσσαλονικη, τραπεζες, business, models, net, cyprus, retail, office, public, sky, express, malta, φερεντινος, εκε, επηρεάζει, αθηνα, quest, apivita, energy, πετρελαιο, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, τελη ταξινομησης, αλλαγη ωρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αξια, τραπεζα της ανατολης, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, Θόδωρος Αγγελόπουλος, αγγελοπουλος, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, πυρκαγιες, αλλαγη ωρας 2012, alpha bank, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, κοινωνια, αποτελεσματα, apivita, ελενη, μια ημερα, χωρες, το θεμα, ακινητα, γνωση, εργαλεια, θεμα, οηε, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, πτησεις, τα νεα, aegean, aegean airlines, attica, cyprus, dubai, express, hyatt, kpmg, net, office, ote, public, quest, real, αγορα, αεροπορικα, αεροδρομιο, αυξηση, βοηθεια, γινει, δεσφα, δις, δωσει, δυναμικο, ελενα, αιθουσα, ευρω, υπαρχει, εκε, εκθεσεις, εκπαιδευση, επενδυσεις, επηρεάζει, επιτυχια, εστιαση, εταιρεία, ευρωπη, τεχνολογια, ηρω, ισχυει, κυρια, κυριακουλης, μειωση, μοντελα, μπορεις, μαρια, ξενοδοχειο, ορυκτα, ορυκτα καυσιμα, ουσιαστικα, οχημα, περιβαλλον, σιδερης, συζητηση, συνεχεια, συντομα, συμμετοχή, ταμειο παρακαταθηκων και δανειων, ταμειο παρακαταθηκων, χριστινα, ιωαννης, athens, group, αλυσιδα, attica bank, sky, business, bulgaria, coca cola, csr, deal, εκπομπες, ema, εμφαση, energy, finance, head, hellenic, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, ηλεκτρονικα, κομματι, malta, models, nespresso, phd, regina, retail, sky express, σωτηρης, ταξιδι, θεματα
Αναζητήσεις
1o-esg--compliance-conference-i-symmorfosi-stis-arches-kai-tous-kanones-tou-esg-monodromos-gia-tin-lysi-stin-viosimotita.htm
Τυχαία Θέματα