Credit Suisse: Έτοιμη να προσφέρει ρευστότητα η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας

05:01 16/3/2023 - Πηγή: Emea.gr

Στην Ευρώπη φαίνεται να μεταφέρεται η τραπεζική κρίση που ξεκίνησε στις ΗΠΑ με την κατάρρευση δύο τραπεζών, της Silicon Valley και της Signature Bank.

Την Τετάρτη ήταν η σειρά της ελβετικής Credit Suisse να εκπέμψει «σήμα κινδύνου» και να ζητήσει στήριξη λίγες ώρες μετά την παραδοχή για «ουσιώδεις αδυναμίες» στις οικονομικές της καταστάσεις, με το κόστος ασφάλισης των

ομολόγων της από την αθέτηση πληρωμών να σημειώνει αρνητικό ρεκόρ από τότε που ιδρύθηκε η τράπεζα

Για την ώρα, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας παρουσιάζεται καθησυχαστική, διαβεβαιώνοντας ότι θα παράσχει ρευστότητα στην τράπεζα, «εάν χρειαστεί».

«Η Credit Suisse πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που επιβάλλονται σε συστημικά σημαντικές τράπεζες. Εάν είναι απαραίτητο, η SNB θα παρέχει ρευστότητα» ξεκαθαρίζουν σε κοινή τους δήλωσή η κεντρική τράπεζα και η ελβετική εποπτική αρχή (FINMA).

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζουν ακόμη ότι «η εποπτική αρχή της ελβετικής χρηματοπιστωτικής αγοράς FINMA και η Ελβετική Κεντρική Τράπεζα (SNB) διαβεβαιώνουν ότι τα προβλήματα ορισμένων τραπεζών στις ΗΠΑ δεν αποτελούν άμεσο κίνδυνο μετάδοσης για τις ελβετικές χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι αυστηρές απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που ισχύουν για τα ελβετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διασφαλίζουν τη σταθερότητά τους. Η Credit Suisse πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που επιβάλλονται σε συστημικά σημαντικές τράπεζες. Εάν είναι απαραίτητο, η SNB θα παρέχει ρευστότητα στην CS».

Σε κάθε περίπτωση, η FINMA και η SNB συμπληρώνουν πως δεν υπάρχουν ενδείξεις άμεσου κινδύνου μετάδοσης για τα ελβετικά ιδρύματα λόγω της τρέχουσας αναταραχής στην τραπεζική αγορά των ΗΠΑ.

Ακόμα, προσθέτουν πως: «ο κανονισμός στην Ελβετία απαιτεί απ’ όλες τις τράπεζες να διατηρούν αποθέματα ασφαλείας κεφαλαίου και ρευστότητας που πληρούν ή υπερβαίνουν τις ελάχιστες απαιτήσεις των προτύπων της Βασιλείας. Επιπλέον, οι συστημικά σημαντικές τράπεζες πρέπει να πληρούν υψηλότερες απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας. Αυτό επιτρέπει την απορρόφηση των αρνητικών επιπτώσεων μεγάλων κρίσεων και κρίσεων.

Η χρηματιστηριακή αξία της Credit Suisse και η αξία των χρεογράφων της έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από τις αντιδράσεις της αγοράς τις τελευταίες ημέρες. Η FINMA βρίσκεται σε πολύ στενή επαφή με την τράπεζα και έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με το εποπτικό δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, η FINMA επιβεβαιώνει ότι η Credit Suisse πληροί τις υψηλότερες απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που ισχύουν για συστημικά σημαντικές τράπεζες. Επιπλέον, η SNB θα παρέχει ρευστότητα στην τράπεζα που είναι ενεργή σε παγκόσμια κλίμακα εάν χρειαστεί. Η FINMA και η SNB παρακολουθούν τις εξελίξεις πολύ στενά και βρίσκονται σε στενή επαφή με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών για να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Swiss National Bank SNB και η Swiss Financial Market Supervisory Authority FINMA ισχυρίζονται ότι τα προβλήματα ορισμένων τραπεζών στις ΗΠΑ δεν αποτελούν άμεσο κίνδυνο μετάδοσης για τις ελβετικές χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι αυστηρές απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που ισχύουν για τα ελβετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διασφαλίζουν τη σταθερότητά τους.

Η Credit Suisse πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που επιβάλλονται σε συστημικά σημαντικές τράπεζες. Εάν είναι απαραίτητο, η SNB θα παρέχει ρευστότητα στην CS.

Η SNB και η FINMA επισημαίνουν σε αυτή την κοινή δήλωση ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις άμεσου κινδύνου μετάδοσης για τα ελβετικά ιδρύματα λόγω της τρέχουσας αναταραχής στην τραπεζική αγορά των ΗΠΑ.

Ο κανονισμός στην Ελβετία απαιτεί από όλες τις τράπεζες να διατηρούν αποθέματα ασφαλείας κεφαλαίου και ρευστότητας που πληρούν ή υπερβαίνουν τις ελάχιστες απαιτήσεις των προτύπων της Βασιλείας. Επιπλέον, οι συστημικά σημαντικές τράπεζες πρέπει να πληρούν υψηλότερες απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας. Αυτό επιτρέπει την απορρόφηση των αρνητικών επιπτώσεων μεγάλων κρίσεων και κρίσεων.

Η χρηματιστηριακή αξία της Credit Suisse και η αξία των χρεογράφων της έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από τις αντιδράσεις της αγοράς τις τελευταίες ημέρες.

Η FINMA βρίσκεται σε πολύ στενή επαφή με την τράπεζα και έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με το εποπτικό δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, η FINMA επιβεβαιώνει ότι η Credit Suisse πληροί τις υψηλότερες απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που ισχύουν για συστημικά σημαντικές τράπεζες.

Επιπλέον, η SNB θα παρέχει ρευστότητα στην παγκόσμια ενεργή τράπεζα εάν χρειαστεί.

Η FINMA και η SNB παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις και βρίσκονται σε στενή επαφή με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών για να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Η επόμενη μέρα

Σύμφωνα με το Bloomberg, στο «τραπέζι» υπάρχουν ορισμένες επιλογές όπως η πιθανότητα διάσπασης της τράπεζας και η διερεύνηση συμπόρευσης με την UBS Group.

Η μετοχή της τράπεζας έχει χάσει το ένα τρίτο της αξίας που είχε στις αρχές του 2023  ενώ τους τελευταίους 12 μήνες έχει απωλέσει το 70% της αξίας της.

Σε επιφυλακή βρίσκεται και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία απέστειλε αίτημα σε ευρωπαϊκές τράπεζες να την ενημερώσουν για τυχόν αιτήματα που μπορεί να έχουν στην Credit Suisse.

Keywords
Τυχαία Θέματα