Debate πολιτικών αρχηγών: Η ενότητα της Υγείας, της Παιδείας και του Κοινωνικού Κράτους

22:59 10/5/2023 - Πηγή: Emea.gr

Σε εξέλιξη βρίσκεται το debate των πολιτικών αρχηγών για τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Η τηλεμαχία διεξάγεται στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και αναμένεται να ολοκληρωθεί κοντά στα μεσάνυχτα.

Το debate συντονίζει ο Γιώργος Κουβαράς και ερωτήσεις θέτουν δημοσιογράφοι από έξι τηλεοπτικούς σταθμούς: Γιώργος Παπαδάκης, Παναγιώτης Στάθης, Ράνια Τζίμα, Μάρα Ζαχαρέα,

Αντώνης Σρόιτερ και Σία Κοσιώνη.

Οι πολιτικοί αρχηγοί καλούνται σήμερα να τοποθετηθούν στις εξής ενότητες: 1. Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση, 2. Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα, 3. Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια, 4. Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος, 5. Περιβάλλον και Ενέργεια και 6. Νέα Γενιά.

Αναφορικά με την ενότητα «Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος » οι πολιτικοί αρχηγοί ανέφεραν τα εξής:

4. Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος

Δημήτρης Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ προτείνει την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, γιατί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θέλει να μπαίνουν παιδιά στα Πανεπιστήμια με 8.000 μόρια, αλλά θέλει να πληρώνουν 8.000 ευρώ για ιδιωτικά κολέγια. Εκ του ασφαλούς υπόσχεται ο κ. Τσίπρας, γιατί βάζει έναν κόφτη με δέκα σχολές μόνο που δυσκολεύει τα παιδιά, καμία ανοχή από το ΚΚΕ σε πολιτικές που δυσκολεύουν τη μόρφωση των μαθητών.

Κυριάκος Βελόπουλος: Είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος και οι απόψεις μου ταυτίζονται με αυτό, υποχρεωτικότητα στο εμβόλιο δεν μπορώ να δεχθώ γιατί το σώμα είναι δικό μου και το κάνω ό,τι θέλω, έπρεπε να επιβληθούν στους συνταξιούχους πρόστιμα των 100 ευρώ; Εμπιστεύομαι την Ελληνίδα μάνα και πρέπει να την στηρίξουμε, να είμαστε προσεκτικοί με το θέμα των αμβλώσεων. 200 παιδοβιαστές της 12χρονης στον Κολωνό, που είναι τα ονόματά τους;

Γιάνης Βαρουφάκης: Δεν έχω διδάξει ποτέ σε ιδιωτικό Πανεπιστήμιο, πολύ καλά είναι μόνο στις ΗΠΑ με ειδικό πλαίσιο. Είναι αποκρουστική η σκέψη των κολεγίων στην Ελλάδα, θα αναβαθμιστούν κάποια της συμφοράς παρότι έχουν καλούς δασκάλους εκμεταλλευόμενα την υποχρηματοδότηση των δημόσιων Πανεπιστημίων. Δύο χρόνια σας λέμε να κάτσουμε σε ένα τραπέζι να μιλήσουμε για τις δυνατότητες εξερεύνησης συγκλίσεων, δεν μας ακούει κανείς.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Προτεραιότητά μας η στήριξη του ΕΣΥ, το οποίο δοκιμάστηκε αλλά έμεινε όρθιο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Χρειαζόμαστε 10.000 προσλήψεις υγειονομικών, δεν είναι αποδεκτά τα ράντζα και εκείνες οι μεγάλες καθυστερήσεις στα ραντεβού, έχουμε σχέδιο για να βελτιωθεί η κατάσταση με πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων, όπως το Φώφη Γεννηματά, και άλλα μέτρα. Ο προσωπικός γιατρός είναι καθοριστικός για την πρόληψη.

Αλέξης Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε σκληρή μάχη με τους θεσμούς, έκανε ό,τι μπορούσε για να τιμήσει την εντολή που πήρε από τον λαό και διαπραγματεύθηκε μια καλή συμφωνία ρύθμισης του χρέους. Φέραμε την 13η σύνταξη και αφήσαμε 37 δισ. ευρώ στα ταμεία, βοηθήσαμε τους αδύναμους και τους συνταξιούχους, ο κ. Μητσοτάκης δεν ήθελε να δώσει ούτε τα αναδρομικά. Είχαμε απέναντί μας τον Σόιμπλε, όμως υπήρξε μέγιστη κοινωνική λαϊκή συναίνεση.

Νίκος Ανδρουλάκης: Έχω αγωνιστεί ως Ευρωβουλευτής για τα εθνικά θέματα, για εμπάργκο όπλων σε Τουρκία, δεν αποτελώ κίνδυνο για τη Δημοκρατία, αλλά για τη… Νέα Δημοκρατία και θα αγωνιστώ για να πάνε φυλακή όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση υποκλοπών. Όσοι δεν ακολουθούν τις αρχές μας για διαφάνεια διαγράφονται άμεσα από το κόμμα, αυτό συνέβη με τον γιατρό που έδωσε άδεια στον σταθμάρχη, να συμφωνήσουμε σε πλαίσιο της Παιδείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα