Eurolife FFH, YΠΠΟ και ΕΛΣ παρουσιάζουν το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

15:33 15/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Το υπουργείο Πολιτισμού, η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Eurolife FFH παρουσιάζουν το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, από την Κυριακή των Βαΐων 28 Απριλίου έως και τη Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου 2024, σε χώρους ξεχωριστούς, ιδιαίτερους και κατανυκτικούς. Μεταξύ των χώρων αυτών θα είναι ο Κήπος του Προεδρικού Μεγάρου, η Διονυσίου Αρεοπαγίτου, η Μητρόπολη Αθηνών, η Αγγλικανική και η Ευαγγελική Εκκλησία, ο Καθολικός Καθεδρικός Ναός, το Φετιχιέ Τζαμί, το Παλαιό Χρηματιστήριο, τα Μουσεία Ακρόπολης, Νεότερου

Ελληνικού Πολιτισμού και Γουλανδρή, οι αίθουσες της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ και ο Παρνασσός.

Το Φεστιβάλ, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη, θα παρουσιάσει έναν μαραθώνιο περισσότερων από 50 συναυλιών και καλλιτεχνικών δράσεων, προσεγγίζοντας πολυάριθμες και απρόσμενες πτυχές της σχέσης θρησκευτικής λατρείας και μουσικής.

Το πρώτο φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα του 2022 και σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία προσελκύοντας χιλιάδες θεατές και μάλιστα σε μία περίοδο που δεν είχαμε ακόμη αφήσει πίσω μας τους περιορισμούς της πανδημίας. Φέτος, στη 2η διοργάνωση του, το φεστιβάλ ανοίγει ακόμα περισσότερο τα «φτερά» του και επεκτείνεται και σε νέους χώρους, έξω από τα όρια της Πλάκας.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργος Κουμεντάκης, δήλωσε σχετικά: «Το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αν η υπουργός Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη, δεν αγκάλιαζε την ιδέα από την πρώτη στιγμή, κινητοποιώντας όλες τις δυνάμεις του υπουργείου και αν ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου και οι συνεργάτες του στη Eurolife δε μας στήριζαν τόσο γενναιόδωρα και με τέτοια εμπιστοσύνη».

Παίρνοντας το λόγο η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Το φεστιβάλ ήταν και είναι μία ιδέα του Γιώργου Κουμεντάκη, τον οποίο ευχαριστώ για άλλη μία φορά για όσα προσφέρει στον πολιτισμό της χώρας μας. Ένα πολύ μεγάλο μέρος της εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής οφείλεται σε εκείνον. Στο φεστιβάλ του 2022 συμμετείχαν περισσότεροι από 500 καλλιτέχνες. Αυτό αποδεικνύει πως τόσο η κοινότητα των καλλιτεχνών όσο και οι Αθηναίοι «αγκαλιάζουν» τέτοιου είδους δραστηριότητες. Φέτος η Εθνική Λυρική Σκηνή, με τη γενναιόδωρη υποστήριξη της Eurolife και με τη στενή συνεργασία που έχει με το υπουργείο Πολιτισμού, αποφάσισε η φετινή διοργάνωση να φύγει από τα όρια της Πλάκας και να ξεκινήσει από το παλιό Χρηματιστήριο για να φτάσει μέχρι τους κήπους του προεδρικού Μεγάρου.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις είναι πρωτότυπες και προσπαθούν εξωτερικεύσουν όλα αυτά τα συναισθήματα, τα οποία ο καθένας από εμάς νιώθει την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας και να τα κάνει μέρος μιας καθημερινότητας. Στο φετινό φεστιβάλ συμμετέχουν για άλλη μία χρονιά τα μουσεία μας, ξεκινώντας από το Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, το οποίο μετέχει σε όλες αυτού του είδους τις διοργανώσεις Είναι μελωδίες και ήχοι, που ξεκινούν από τη λαϊκή παράδοση για να φτάσουν μέχρι τα σημερινά δρώμενα. Είναι ένα θέμα αφιερωμένο στη λατρεία του Θεού. Αυτόν που ο καθένας θεωρεί για Θεό του».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eurolife FFH, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου δήλωσε με τη σειρά του: «Η Eurolife έχει μία πάγια πολιτική. Μέρος της αξίας που γεννιέται από τις ασφαλιστικές μας εργασίες το επιστρέφουμε στην τοπική κοινωνία.  Το 2019 στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ξεκινήσαμε τη συνεργασία μας σαν πάγιος χορηγός της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Γιώργου Κουμεντάκη. Αυτό το πρόγραμμα έχει μία ιδιαίτερη διάσταση για εμάς, χρηματοδοτεί παρουσία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής διάφορες εκφάνσεις στην περιφέρεια και όχι μόνο στην ΑΘήνα. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα.

Πριν από τρία χρόνια ο Γιώργος Κουμεντάκης ήρθε σε μας με την ιδέα του φεστιβάλ αυτού, το οποίο είχε δύο διαστάσεις. Ήταν πρωτότυπο και τελείως διαφορετικό για τα δεδομένα της ελληνικής σκηνής και ταυτόχρονα είχε τη διάσταση της ελεύθερης πρόσβασης για τον κόσμο σε αυτές τις εκδηλώσεις. Δεν είναι μόνο αυτοί που θα έρθουν και θα δουν το πρόγραμμα αλλά και αυτοί που θα περνούν απ’ έξω και θα ακούνε μία ωραία μουσική. Χαρήκαμε που στηρίξαμε αυτό το πρόγραμμα την πρώτη του χρονιά το 2022 και θα συνεχίζουμε να τους στηρίζουμε γιατί οι δραστηριότητες της Eurolife σε αυτόν τον τομέα έχουν μακροπρόθεσμη διάσταση, δεν είναι για ένα χρόνο μόνο. Ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας μπορούν να δημιουργήσουν αξία για το κοινωνικό σύνολο».

Σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα οι περισσότερες από τις δράσεις που γίνονται σε χώρους με μικρή χωρητικότητα επαναλαμβάνονται δύο ή τρεις φορές είτε την ίδια μέρα είτε την επόμενη. Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα σε όσο δυνατόν περισσότερο κόσμο να τις παρακολουθήσει.

Πρόκειται για μία ευκαιρία να περπατήσουμε στην πόλη μας και να αναζητήσουμε μουσική όχι μόνο σε κλασσικούς συναυλιακούς χώρους αλλά σε χώρους που δεν επισκεπτόμαστε συχνά με στόχο να βιώσουμε την ατμόσφαιρα κατάνυξης της Μεγάλης Εβδομάδας. Οι δράσεις του φεστιβάλ έχουν μικρή διάρκεια και δεν ξεπερνούν τα τριάντα λεπτά, αφού οι περισσότεροι χώροι δεν έχουν τις προδιαγραφές θέασης και ακρόασης μίας αίθουσας συναυλιών εκτός από τον Παρνασσό και τις αίθουσες της Λυρικής Σκηνής. Φυσικά, υπάρχουν και εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα σε ανοικτούς χώρους και ένα από τα highlights θα είναι η μουσική διαδρομή στη Διονυσίου Αεροπαγίτου και στην Αποστόλου Παύλου με τη φιλαρμονική του δήμου Χαλανδρίου.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη ενώ γι’ αυτές που θα λάβουν χώρα στην Εθνική Λυρική Σκηνή θα γίνονται προκρατήσεις για τη διευκόλυνση του κοινού.

Keywords
Αναζητήσεις
eurolife-ffhyppo-kai-els-parousiazoun-to-2o-festival-latreftikis-mousikis.htm
Τυχαία Θέματα