H αγορά έχασε το rebound στην Ευρώπη και το θετικό άνοιγμα της Wall Street

20:53 3/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Συνεχίστηκε η υπερβολή με πτώση στο ΧΑ που διορθώνει τις τιμές και δικαιώνει όσους δημιούργησαν ρευστότητα οι οποίοι θα έχουν καλές ευκαιρίες εισόδου, καθώς το σπάσιμο των margin ακολούθησαν νέες ρευστοποιήσεις. Κατά πόσον οι πωλητές βιάζονται θα φανεί σύντομα.

Ήδη χάθηκε την Τετάρτη η ευκαιρία, με όλες τις μεγάλες και σημαντικές αγορές στην Ευρώπη να κλείνουν ανοδικά, σε Φραγκφούρτη, Παρίσι, Μιλάνο και Μαδρίτη ακόμα και στο Λονδίνο, που ήρθε από χαμηλά, να περάσει σε θετικό έδαφος για τη λήξη. Ανοδικό σήμα άλλωστε έδινε και η Wall Street, που είχε

ξεκινήσει θετικά, με θετικό νέο από τον πληθωρισμό που μειώθηκε.

Οι στηρίξεις του Γενικού Δείκτη δοκιμάστηκαν σκληρά και η αγορά έχει κάνει νέο χαμηλότερο κλείσιμο μετά από δύο μήνες, μετά δηλαδή από τις 2 Φεβρουαρίου. Οι τιμές έχουν χτυπήσει την πόρτα της βραχυχρόνιας στήριξης. Αν η πτωτική ορμή έχει κοπάσει μετά την πλήρη έξοδο του «αέρα» με παράλληλη μείωση θέσεων που εξασφαλίζει ρευστότητα, η αγορά μπορεί να δοκιμάσει το rebound ή να συνεχίσει πτωτικά.

Βεβαίως η πτώση της Τετάρτης ήταν μικρότερη μια και η πίεση που έφερε την Τρίτη το σπάσιμο των margin δεν υπήρχε, όχι τουλάχιστον σε αυτό το βαθμό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει νέο όριο προς τα κάτω, όπως και προς τα πάνω άλλωστε το όριο έχει μετακινηθεί για κλείσιμο στις 1.410 μονάδες, που μπορεί να είναι όριο μία μονοήμερης ή διήμερης αντίδρασης. Αυτά εφόσον κόπασαν οι πωλήσεις και οι αγοραστές έχουν ψωνίσει τα δέοντα, που απλόχερα μοιράστηκαν για μία ακόμα μέρα σε πλήθος καλών εταιριών, με δυνατότητα να δουν υψηλότερες τιμές φέτος, από αυτές που μόλις πουλήθηκαν. Η χρονιά δεν τελείωσε…

Η συνεδρίαση ήταν από την αρχή πτωτική, αλλά υπήρχε διάθεση αντίδρασης αρχικά, μέχρι τις 12.30-13.00. Κάπου εκεί οι πωλήσεις εντάθηκαν και οι αγοραστές έστησαν το δίχτυ χαμηλότερα, αφήνοντας να πέφτουν μέσα άκοπα, μετοχές εταιριών με σημαντικές μερισματικές αποδόσεις και αναπτυξιακή τροχιά στα μεγέθη τους.

Ωστόσο μετά τις 15.00-15.20 όταν έγινε φανερό ότι η Wall Street έχει ούριο άνεμο στα πανιά της, οι διαθέσεις άλλαξαν και οι πωλητές έγινα πιο προσεκτικοί, υποχρεώνοντας τους αγοραστές να βγουν από το καβούκι τους και να σηκώσουν τις τιμές. Ως αποτέλεσμα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε που βρέθηκε έως τις 1.378,93 μονάδες χάνοντας πάνω από 1% μαζεύτηκε στο τέλος και έκλεισε στις 1.383,69 μονάδες με πτώση 0,73%.

Οι συναλλαγές προσέγγισαν τα 128 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 13,7 εκατ. ευρώ σε πακέτα. Τα περισσότερα έγιναν στην μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς που συνεχίζει να κάνει τους μεγαλύτερους ημερήσιους τζίρους στην αγορά, ενώ άλλαξαν χέρια με πακέτα και μετοχές Εθνικής και του ΔΑΑ.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε για έκτη διαδοχική συνεδρίαση και μάζεψε επίσης τις απώλειές του, χάρη στη Eurobank που ήταν η μόνη τραπεζική μετοχή που έκελισε ανοδικά, και την Εθνική που ακολούθησε δυναμικά αν και παρέμεινε στο μείον. Ο δείκτης τελικά έκλεισε στις 1.163,72 μονάδες με πτώση 0,54%.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 0,74% στις 3.328,73 μονάδες, ενώ εξακολουθεί να απογοητεύει η εικόνα του δείκτη FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που υποχώρησε στις 2.294,07 μονάδες και πάλι με την μεγαλύτερη πτώση 1,06%.

Αντιστάθηκαν στο κλίμα η Eurobank και η Aegean με άνοδο η Cenergy, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η ΕΧΑΕ και η Autohellas, από τους βαρύτερους τίτλους. Οι δύο στις τρεις μετοχές κινήθηκαν χθες πτωτικά, με 80 μετοχές να υποχωρούν για 35 μετοχές που σημείωσαν άνοδο. Βεβαίως αύριο είναι μία άλλη μέρα.

Keywords
Αναζητήσεις
h-agora-echase-to-rebound-stin-evropi-kai-to-thetiko-anoigma-tis-wall-street.htm
Τυχαία Θέματα