H Ηρωίνη τελειώνει, τα συνθετικά οπιοειδή έρχονται

17:42 31/3/2023 - Πηγή: Emea.gr

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα περίεργο σταυροδρόμι, καθώς οι Ταλιμπάν έχουν απαγορεύσει την καλλιέργεια παπαρούνας από το 2022. Αυτό σημαίνει πως κατά πάσα πιθανότητα, η περσινή συγκομιδή θα είναι και το τελευταίο φορτίο ηρωίνης από το Αφγανιστάν.

Το Αφγανιστάν καλύπτει το 90% της Παγκόσμιας παραγωγής και το 95% της Ευρωπαϊκής προμήθειας ηρωίνης. Το ναρκωτικό από την ακατέργαστη μορφή του οπίου, χρειάζεται 12 με 18 μήνες να φτάσει στις ευρωπαϊκές αγορές ως ηρωίνη. Αυτό σημαίνει

πως η τελευταία συγκομιδή του Απριλίου του 2022 θα αρχίσει να φτάνει στην Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες μέχρι τον Οκτώβρη. Όταν τελειώσει το απόθεμα την θέση της ηρωίνης θα πάρουν τα συνθετικά ναρκωτικά.

Στην Αμερική συνθετικά ναρκωτικά όπως η φαιντανύλη, ευθύνονται για δεκάδες χιλιάδες θανάτους τον χρόνο, καθώς η φαιντανύλη (fentanyl) είναι ένα ισχυρό οπιοειδές αναλγητικό που αλληλεπιδρά κυρίως με τους μ-υποδοχείς των οπιοειδών. Είναι 50 φορές πιο ισχυρή από την ηρωίνη και 70 από την μορφίνη. Κατά μια έννοια η ηρωίνη κρατούσε τους χρήστες ασφαλείς, σε σχέση με τα συνθετικά υποκατάστατά της. Παράλληλα πέρα από την φαιντανύλη υπάρχουν αντίστοιχα συνθετικά οποιοειδή που είναι το ίδιο ζημιογόνα και σε αυτά οφείλεται το ρεκόρ θανάτων από υπερβολική δόση που σημειώθηκε στις ΗΠΑ. Να σημειωθεί πως η μεθαδόνη -που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα ως υποκατάστατο της ηρωίνης σε προγράμματα αποτοξίνωσης- είναι ασφαλής.

Βέβαια το τέλος την καλλιέργειας ηρωίνης προϋποθέτει το Αφγανιστάν να τηρήσει την απαγόρευση και να μην το κάνει μόνο στα λόγια για να πετάξει από πάνω του το στίγμα του κράτους-εμπόρου ναρκωτικών. Βέβαια στην τελευταία απαγόρευση της καλλιέργειας οπίου, πάλι από τους Ταλιμπάν το 2.000, έκαναν την εμφάνισή τους τα συνθετικά ναρκωτικά στην Ευρώπη καθώς οι πιάτσες «άδειασαν». Πιο φθηνά, πιο δυνατά και πιο θανατηφόρα. Χαρακτηριστικά, σε μορφή χαπιού έχει τρεις φορές μικρότερη τιμή από την ηρωίνη και ο χρήστης χρειάζεται το μισό. Η Ευρώπη έχει χρόνο να προετοιμαστεί για το χειρότερο ενδεχόμενο και να σώσει όσες περισσότερες ζωές γίνεται.

Στην Ελλάδα η συγκεκριμένη ουσία είναι γνωστή όχι μόνο ως αναλγητικό για καρκινοπαθείς.

Με πληροφορίες από το Politico.

Keywords
Τυχαία Θέματα