Microsoft: «Έρχονται» τρία data centers σε Σπάτα και Κορωπί

15:12 9/9/2023 - Πηγή: Emea.gr

Ο πολυεθνικός κολοσσός της Microsoft έχει δώσει «ψήφο εμπιστοσύνης» στη χώρα μας και το αποδεικνύει έμπρακτα με την απόφασή του να κατασκευάσει τρία data centers σε οικόπεδα που έχει αποκτήσει σε Σπάτα και Κορωπί.

Προοπτικές

Πρόκειται για ένα επιχειρηματικό εγχείρημα το οποίο είναι ενταγμένο στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων, ενώ, μέχρι σήμερα, έχει ολοκληρωθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) της επένδυσης «Investment in Data

Centers in Greece», και έχει εξασφαλιστεί η έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής.

Όπως έγινε γνωστό, αυτό που απομένει είναι η έγκριση από το ΣτΕ των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων (Π.Δ.) τα οποία θα αποτυπώνουν τα βασικά χαρακτηριστικά της επένδυσης, όπως επίσης και η δημόσια διαβούλευση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και για τα τρία κατασκευαστικά έργα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαχείριση των τριών data centers πραγματοποιείται ξεχωριστά από τις Αρχές της χώρας, ενώ, μόλις ολοκληρωθούν οι συγκεκριμένες κινήσεις, θα περάσουμε και στην έκδοση των αδειών που αφορούν τη χωροθέτηση και την κατασκευή των τριών data centers, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, κι αν δεν υπάρξει κάποιο συγκλονιστικό απρόοπτο, μέχρι το τέλος του 2023 θα έχουν υλοποιηθεί όλες οι απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να «μπουν μπροστά» οι οικοδομικές εργασίες για την ανέγερση του Data Center Region της Microsoft.

Συγκεκριμένα, όπως είχε δηλώσει πριν λίγο καιρό ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, έως τα τέλη του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί όλο το πλέγμα των προβλεπόμενων ενεργειών και θα έχει επιλεγεί ο κατασκευαστής, ώστε έως τις αρχές του 2024 να ξεκινήσουν οι εργασίες, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα επόμενα δύο με τρία χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της Microsoft να επενδύσει στη χώρα μας σημαντικά κεφάλαια για την ανέγερση των τριών data centers (σύμφωνα με πληροφορίες μιλάμε για συνολική επένδυση 1 δισ. ευρώ) είχε γίνει γνωστή επισήμως στις 5 Οκτωβρίου του 2020, ενώ από τότε έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες που απαιτούνται για την υλοποίησή της.

Αρχιτεκτονική της επένδυσης

Σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο της Microsoft, το ένα από τα τρία κέντρα δεδομένων πρόκειται να κατασκευαστεί σε συνολική έκταση 85 στρεμμάτων, η οποία θα αποτελείται από δύο οικόπεδα στο επιχειρηματικό πάρκο Σπάτων και θα διαθέτει δυναμικότητα 19,2 MW. Αναφορικά με τα υπόλοιπα δύο data centers αυτά θα ανεγερθούν στο επιχειρηματικό πάρκο που βρίσκεται στο Κορωπί και θα έχουν δυναμικότητα 9,6 MW. Σημειώνεται πως και τα τρία θα βρίσκονται σε λειτουργική σχέση μεταξύ τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο σύμπλεγμα των data centers στην Ελλάδα είναι και το πρώτο το οποίο κατασκευάζεται από τη Microsoft στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ κομβικό ρόλο στην υλοποίηση αυτής της επένδυσης διαδραματίζουν τα έργα δημιουργίας υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών.

Πιστή στη δέσμευσή της για στροφή στην «πράσινη» ενέργεια, η Microsoft έχει ανακοινώσει ότι τα data centers θα λειτουργούν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ η ίδια πρακτική θα εφαρμοστεί σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2025. Τέλος, μέχρι το 2030, η εταιρεία έχει θέσει ως στόχο να γίνει carbon negative διεθνώς.

Keywords
Αναζητήσεις
microsoft-erchontai-tria-data-centers-se-spata-kai-koropi.htm
Τυχαία Θέματα