Moody’s και Standard & Poor’s για το αποτέλεσμα των εκλογών

16:34 26/6/2023 - Πηγή: Emea.gr

Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης Moody’s και Standard & Roor’s…αξιολόγησαν το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα. Ας δούμε προσεκτικά τι δήλωσαν.

Η S&P που μπορεί να πάει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα στις 20/10/23 ανέφερε:

«Το κεντροδεξιό κυβερνών κόμμα της στην Ελλάδα, εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές

της Κυριακής. Κατά συνέπεια, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις υπέρ της ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του χρόνου διεκπεραίωσης των υποθέσεων στα δικαστήρια και του εκσυγχρονισμού του ρυθμιστικού πλαισίου για τις κρατικές επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων».

«Οι μεταρρυθμίσεις αποσκοπούν στη βελτίωση της ελκυστικότητας της Ελλάδας για επιχειρηματικές επενδύσεις. Τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα θα αποτελέσουν βασικά κριτήρια για την επόμενη απόφασή μας σχετικά με την αξιολόγηση της Ελλάδας». Ουσιαστικά όλα δείχνουν πως στην προγραμματισμένη αναθεώρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας της Standard & Poors στις 20 Οκτωβρίου -εφόσον δεν υπάρξει κάποιο ανυπέρβλητο εμπόδιο- η Ελλάδα θα ενταχθεί στην Επενδυτική Βαθμίδα και οι υπόλοιποι οίκοι αξιολόγησης θα οδηγηθούν σε θετικές εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία.

Η σειρά της Moody’s να σχολιάσει!

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ανέφερε σε επίσημη αναφορά της πως «Η εκλογική νίκη της ΝΔ είναι πιστωτικά θετική» επεξηγώντας πως η Κυβέρνηση Μητσοτάκη «μπορεί να διασφαλίσει τη συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές» ενώ συνεχίζει πως « Η συνεχής εστίαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της υγείας του τραπεζικού τομέα, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των οροσήμων και των μεταρρυθμίσεων στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης της Ελλάδας θα στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη». Το σκεπτικό του οίκου αξιολόγησης είναι πως η διαφαινόμενη δημοσιονομική εξυγίανση σε συνδυασμό με την αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, διατηρώντας δηλαδή την τρέχουσα πολιτική «βελτιώνει τις προοπτικές για σημαντική μείωση της επιβάρυνσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας».

Κλείνοντας η Moody’s επεξηγεί το σκεπτικό σε αυτό που σας αναφέραμε, πως «Παρόλο που ο δείκτης χρέους της Ελλάδας θα παραμείνει πολύ υψηλός για τις επόμενες δεκαετίες, το βάρος του χρέους έχει γίνει σημαντικά πιο βιώσιμο, χάρη στους πολύ ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής των δανείων της ζώνης του ευρώ και την εκτεταμένη ελάφρυνση του χρέους που έχουν παράσχει οι πιστωτές της στη ζώνη του ευρώ από το 2017. Οι πληρωμές τόκων της Ελλάδας ως ποσοστό των δημόσιων εσόδων -ο προτιμώμενος δείκτης μας για να μετρήσουμε την οικονομική δυνατότητα του βάρους του χρέους- είναι χαμηλές και θα παραμείνουν έτσι για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ακόμη και αφού ληφθούν υπόψη οι δημοσιονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και η επιστροφή σε τακτικές εκδόσεις στις κεφαλαιαγορές»

 

Keywords
Αναζητήσεις
moodys-kai-standard--poors-gia-to-apotelesma-ton-eklogon.htm
Τυχαία Θέματα