O σεισμός της Τουρκίας αναμένεται να εκτοξεύσει τον Ελληνικό τουρισμό

14:01 17/4/2023 - Πηγή: Emea.gr

Ο σεισμός που χτύπησε σε Τουρκία και Συρία, δημιούργησε «τσουνάμι» κρατήσεων στις κρουαζιέρες και τον ελληνικό τουρισμό. Σε σημείο που οι κρατήσεις από την Ευρώπη θα δυσκολέψουν πολύ το ελληνικό κοινό να βρει δωμάτια. Το κοινό από τις σκανδιναβικές χώρες και την Βόρεια Ευρώπη που έχει προτίμηση προς την Μεσόγειο, φέτος θα επιλέξει περισσότερο την Ελλάδα για τις διακοπές του. Αυτό συνέβη γιατί ο σεισμός

της Τουρκίας δημιούργησε φόβο τόσο για πιθανές σεισμικές ακολουθίες, όσο και αμφιβολία για τις τουρκικές υποδομές.

Ανεξαρτήτως λοιπόν των ελληνικών χειρισμών, η Ελλάδα θα έχει ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι της τουριστική πίτας, καθώς ούτε η Αίγυπτος, ούτε η Τουρκία είναι φέτος σε θέση να ανταγωνιστούν την ασφάλεια και τις υπηρεσίες στην ελληνική γωνιά της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Γνώστες της αγοράς επισημαίνουν πως οι Έλληνες ξενοδόχοι έχοντας λάβει πολλές χιλιάδες ευρώ προκαταβολών, προπληρώνουν τους προμηθευτές τους, ενώ δεν διαπραγματεύονται στο ελάχιστο τις «τιμές πόρτας».

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της Διεθνούς Ενωσης Κρουαζιέρας CLIA, μόνο από το λιμάνι του Πειραιά τo 2023 αναμένεται να αφιχθούν περισσότερο από ένα εκατομμύριο επιβάτες, αριθμός αυξημένος κατά περίπου 200.000 άτομα.   Το 2023 οι αφίξεις κρουαζιεροπλοίων μόνο στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις να φτάσουν τις 850  εκ των οποίων οι οι 650 θα είναι home port.

Το καλοκαίρι λοιπόν του 2023 αναμένεται να είναι καυτό και πλέον το μοναδικό πρόβλημα παραμένει η έλλειψη εργατικού δυναμικού, κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί με αύξηση του αριθμού των εργαζομένων και αυξήσεις μισθών, ώστε οι εργαζόμενοι να εργάζονται λιγότερες ώρες και με καλύτερη απόδοση. Τουλάχιστον αυτό πρέπει να γίνει αν θέλουμε να προσελκύσουμε πιο ποιοτικό τουρισμό. Ταυτόχρονα η Κυβέρνηση πρέπει να βοηθήσει με χρηματοδοτήσεις και επενδύσεις στα νησιά που θα βρεθούν στο επίκεντρο της τουριστικής κίνησης, ειδικά στα ζητήματα διαχείρισης απορριμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα