Sniper: Anté portas ο Όμιλος Κοπελούζου στην Αίγυπτο, ο καταλύτης της επένδυσης της Digital Realty στην Κρήτη, «buongiorno» Ηγουμενίτσα, οι «πράσινες» ευαισθησίες της ΤτΕ και οι συνεχόμενες διακρίσεις για το Ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό!

08:17 7/10/2022 - Πηγή: Emea.gr

Ζήτημα χρόνου, και δη όχι πολύ, αποτελεί η εισροή πρόσθετων επενδύσεων από την Γερμανία, με την… αιχμή του δόρατος να συναντάται σε μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις της συγκεκριμένης χώρας, οι οποίες εξυπακούεται πως είναι κατά πολύ μεγαλύτερες και ισχυρότερες εν συγκρίσει με τους μεγαλύτερους οργανισμούς της χώρας μας.

Όσο για τις πρώτες ανακοινώσεις, αναμένεται να πραγματοποιηθούν (αρκετά) πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους και θα κινούνται σε ένα ευρύ πλαίσιο επιμέρους επιχειρηματικών τομέων, με κύρια έμφαση στην ενέργεια, την τεχνολογία, τα φάρμακα, την ανακύκλωση και την έρευνα.

——————————

Ένας

προς ένας από τους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ ολοκληρώνονται, με πλέον πρόσφατο αυτόν αναφορικά με τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας (Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε.), όπου έπειτα από την διαδικασία κατάθεσης βελτιωμένων οικονομικών προσφορών για την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής 67% στο μετοχικό κεφάλαιό του, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου και αποφάσισε την κατακύρωση του διαγωνισμού στην κοινοπραξία GRIMALDI EUROMED S.p.A. – MΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ. Όσο για το τίμημα; Ανήλθε στα 84.170.000 ευρώ. Τι απομένει; Ο φάκελος του διαγωνισμού Να υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, όπου αφού προηγηθεί η έγκρισή του, εν συνεχεία θα υπογραφούν τα κείμενα της συναλλαγής.

——————————

«Ο πατέρας λείπει σε ταξίδι για δουλειές», αποτελούσε συχνά-πυκνά την… δικαιολογία που ήταν αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν οι στενοί συγγενείς όσων βρίσκονταν σε δυσμένεια ανελεύθερων καθεστώτων του «υπαρκτού» Σοσιαλισμού, με πρώτη και καλύτερη τη Ρωσία. Ωστόσο, στην περίπτωσή μας ο πρωταγωνιστής της ιστορίας δεν είχε καταδικαστεί / σταλεί σε καταναγκαστικά έργα σε κάποιο τμήμα της Σιβηρίας, αλλά αντιθέτως βρέθηκε στην Αίγυπτο. Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Κοπελούζος, ιδρυτής του φερεπώνυμου Ομίλου, συναντήθηκε διαδοχικά με τον Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) της χώρας.

Ζητούμενο; Η δρομολόγηση της υλοποίησης έργων που σχετίζονται με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην Αίγυπτο, με την ταυτόχρονη μεταφορά της στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, και δη υποθαλάσσιου καλωδίου ενεργειακής διασύνδεσης.

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι συμμετέχοντες στις συναντήσεις προδιαθέτουν για το (θετικό) τελικό αποτέλεσμα αναφορικά με την υλοποίηση του επενδυτικού έργου GREGY – ELICA INTERCONNECTION του Ομίλου Κοπελούζου.

Υπενθυμίζεται πως το GREGY αφορά στην εγκατάσταση 9,5 GW ΑΠΕ στην Αίγυπτο και τη μεταφορά της παραγόμενης «πράσινης» ενέργειας στις αγορές της Ευρώπης μέσω διπλού υποθαλάσσιου καλωδίου, ακολουθώντας διαδρομή 954 χλμ. από το El Sallum της Αιγύπτου προς την Αττική.

——————————

Την τελευταία εβδομάδα σε ότι αφορά τα αθλητικά δρώμενα στην χώρα μας, η έναρξη της λειτουργίας του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, μονοπωλεί ή έστω κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην σχετική επικαιρότητα.

Η OPAP ARENA, πέραν όλων των άλλων εντυπωσιακών λεπτομερειών και στοιχείων που την συνοδεύουν, αποτέλεσε και ένα «στοίχημα» για την Interbeton Δομικά Υλικά ΑΕ, θυγατρική εταιρείας του Ομίλου ΤΙΤΑΝ

Κι αυτό, καθώς προμήθευσε με έτοιμο σκυρόδεμα υψηλής προστιθέμενης αξίας και έτοιμα ξηρά κονιάματα Intermix το εμβληματικό έργο.

Συγκεκριμένα, η Interbeton πραγματοποίησε την πρώτη σκυροδέτηση τον Φεβρουάριο του 2018 και παρέδωσε συνολικά περισσότερα από 40.000 κυβικά μέτρα σκυροδέματος, για τα οποία απαιτήθηκαν πάνω από 14.000 τόνοι τσιμέντου από το εργοστάσιο Καμαρίου και 75.000 τόνοι αδρανών υλικών από τα λατομεία της εταιρίας στην Αττική.

Στο έργο της αποπεράτωσης του Γηπέδου και του Μουσείου συνέβαλε και η Intermix, η οποία παρέδωσε περίπου 2.000 τόνους ετοίμων ξηρών κονιαμάτων κτισίματος, επιχρίσματος και κολλών πλακιδίων.

Μάλιστα, εξαιτίας των μεγάλων σκυροδετήσεων, της τάξεως των 1.500-1.800 κ.μ. ανά ημέρα, ήταν απαραίτητη η ταυτόχρονη χρήση έως και τριών αντλιών σκυροδέματος ενώ σε μεγάλου όγκου στοιχεία του έργου, όπως οι βάσεις των πυλώνων, χρησιμοποιήθηκε σκυρόδεμα ειδικών προδιαγραφών.

Μεγέθη που… ζαλίζουν και απαιτούν τον απόλυτο, όσο και εξαιρετικό συντονισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας.

——————————

Η σημασία της ύπαρξης ποιοτικών Πανεπιστημιακών σχολών, το αντικείμενο των οποίων σχετίζεται άμεσα με το περιεχόμενο της δραστηριοποίησης κορυφαίων παικτών του επιχειρείν διεθνώς, παίζει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στην πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων από μέρους των τελευταίων. Κι αυτό, καθώς επιλύεται from day one, ένα από τα «φλέγοντα» ζητούμενα για κάθε επιχείρηση, που δεν είναι άλλο από την επάνδρωση με αρκούντως υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό. Η Κρήτη και δη το Ηράκλειο διαθέτει ορισμένες από τις κορυφαίες σχολές Πληροφορικής και Τεχνολογίας, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και την παρουσία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, το οποίο και αποτελεί το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της χώρας μας, με 10 ερευνητικά Ινστιτούτα και 3 Ειδικές Δομές που εδρεύουν και δραστηριοποιούνται σε 8 πόλεις της Ελλάδας.

Υπό αυτό το πρίσμα μόνο ως έκπληξη δεν πρέπει να αποτελέσει το γεγονός της ανακοίνωσης της Digital Realty, του μεγαλύτερου παγκόσμιου παρόχου λύσεων data center, colocation και διασύνδεσης cloud και carrier-neutral, για την κατασκευή του πρώτου data center του Ομίλου στην Κρήτη, ενισχύοντας το ρόλο της ως κόμβο συνδεσιμότητας τόσο στην Ελλάδα, όσο και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Το νέο data center, που θα εδρεύει στο Ηράκλειο, θα αποτελεί την πρώτη εγκατάσταση carrier-neutral στο νησί και αναμένεται να υποστηρίξει την ανάπτυξη έως και 6,5 MW εγκατεστημένου φορτίου ΙΤ, με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης να έχει προγραμματιστεί το 2025.

Η Digital Realty θεωρεί ότι η εγκατάσταση θα λειτουργεί ως κόμβος διασύνδεσης για διηπειρωτικά και περιφερειακά υποθαλάσσια καλώδια που θα καταλήγουν μελλοντικά  στην Κρήτη, συμπεριλαμβανομένων των Χανίων, του Τυμπακίου και της Σητείας.

Μάλιστα, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη παρουσία της Digital Realty στην Αθήνα (δύο λειτουργικά data center και δύο υπό ανάπτυξη), το νέο έργο θα δώσει τη δυνατότητα στους πελάτες της εταιρείας να δημιουργήσουν καινούρια network routes με υψηλότερες ταχύτητες προς τα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική.

Ήδη, η Digital Realty διαθέτει παρουσία στη Μασσαλία, η οποία αντιπροσωπεύει σήμερα το 90% της υποθαλάσσιας καλωδιακής κυκλοφορίας μεταξύ Ασίας, Μέσης Ανατολής, Ανατολικής Αφρικής και Ευρώπης.

——————————

Η ελληνική τουριστική βιομηχανία αρχίζει και θέτει -επιτέλους- τα θεμέλια για την σημαντική ενίσχυση της εξωστρέφειάς της, δια μέσω των ίδιων των στελεχών της. Και εξηγούμαστε: Ο νυν Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), Αλέξανδρος Βασιλικός εξελέγη Πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ξενοδοχίας και Εστίασης (HOTREC), στις σχετικές εκλογές που έλαβαν χώρα στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Κίνηση, δια μέσω της οποίας η χώρα μας αποκτά ρόλο και παρουσία σε μια καίρια θέση σε ότι αφορά το διεθνές τουριστικό στερέωμα.

Ο ίδιος ο κ. Βασιλικός τόνισε -μεταξύ άλλων- πως η αποτελεσματική, όσο και υπεύθυνη εκπροσώπηση των επιχειρήσεων που ανήκουν στον ευρύτερο ξενοδοχειακό και εστιατορικό κλάδο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν με επιτυχία μεγάλα ζητήματα, όπως λ.χ. οι πληθωριστικές πιέσεις, το ενεργειακό κόστος και οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, ανάγεται σε στρατηγική προτεραιότητα της νέας διοίκησης της HOTREC.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως ο κλάδος της φιλοξενίας καλείται να θέσει τις απαιτούμενες βάσεις προκειμένου να κάνει πράξη την παροχή «πράσινης» φιλοξενίας στα αμέσως προσεχή έτη, έτσι ώστε να συνεχιστεί με όρους βιωσιμότητας, η προσφορά του κλάδου στην Ευρώπη και στους πολίτες της.

——————————

Προ μερικών ημερών, η Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας, το γνωστό και ως Υπερταμείο, που αποτελεί το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο της χώρας μας, εισήχθη ως μέλος στο Δίκτυο EMENA (Δικτύου Ευρώπης – Μέσης Ανατολής – Βόρειας Αφρικής -ΕΜΕΝΑ Sovereign Wealth Funds Foundation). Εκεί, ήδη συμμετέχουν τα αντίστοιχα Δημόσια Επενδυτικά Ταμεία της Μάλτας (MGI), της Αιγύπτου (TSFE), της Γαλλίας (Bpifrance) και της Ισπανίας (COFIDES), ενώ αποτελεί μια στρατηγική συνεργασία για την ενίσχυση της περιοχής της Μεσογείου μέσω επενδύσεων υψηλής επίδρασης. Σε αυτές περιλαμβάνονται λ.χ. η “πράσινη” τεχνολογία, η βιώσιμη ανάπτυξη, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και φυσικά η καινοτομία.

Το ΕΜΕΝΑ Sovereign Wealth Funds Foundation αποτελεί -ουσιαστικά- ένα νεοϊδρυθέν δίκτυο συνεργασίας, που αριθμεί 7 μήνες λειτουργίας, και αποσκοπεί στο να χρησιμεύσει ως μια περιφερειακή πλατφόρμα για τα μέλη του, ώστε να συναντηθούν και να ανταλλάξουν εμπειρίες και διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με επενδυτικές ευκαιρίες.

Παράλληλα, επιδιώκει να συγκεντρώσει κεφάλαια που υποστηρίζονται από τα Δημόσια Επενδυτικά Ταμεία (SWF) και τα οποία θα βοηθήσουν στην απελευθέρωση σημαντικών ιδιωτικών επενδυτικών ροών για την απομάκρυνση του κινδύνου και τη χρηματοδότηση έργων ή εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή EMENA. Μάλιστα, η τελευταία εκτιμάται ότι έχει κενό επενδυτικής χρηματοδότησης που κινείται μεταξύ 700 και 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

——————————

Ταμειακά διαθέσιμα τα οποία ανέρχονται σε 13,5 εκατομμύρια ευρώ, με ταυτόχρονα χαμηλά επίπεδα χρέους, χαρακτηρίζουν την εικόνα των οικονομικών του Δήμου Αθηναίων, όπως αποτυπώνονται στον ισολογισμό του 2021, ο οποίος και εγκρίθηκε προ διημέρου από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας.  

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το εν λόγω πλεόνασμα διαμορφώθηκε κάτω από τις ιδιαίτερες, όσο και διόλου θετικές συνθήκες της πανδημίας, ενώ την ίδια στιγμή ο Δήμος Αθηναίων διατηρεί αποθεματικά κεφάλαια, ύψους 54 εκατομμυρίων ευρώ. 

Παράλληλα, υλοποιήθηκε το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα της τελευταίας δεκαετίας -ύψους 28,9 εκατ. το 2020 και 27,65 εκατ. ευρώ το 2021- ενώ για το 2022 «τρέχει» ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 118,03 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά το Επενδυτικό Πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων για το προσεχές έτος, προσεγγίζει τα 164 εκατομμύρια ευρώ.

——————————

Σημαντική διάκριση για τον Διευθυντή και Πρόεδρο του Ερευνητικού Κέντρου ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, Γιώργο Νανούρη, ο οποίος επελέγη μεταξύ των νέων μελών της Συμβουλευτικής Ομάδας του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, σε σχέση με θέματα αναδυόμενων τεχνολογιών αιχμής.

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως η Βορειοατλαντική συμμαχία έχει τοποθετήσει αρκούντως ψηλά στην ατζέντα των ενδιαφερόντων της τη διασύνδεση της έρευνας και των νέων τεχνολογιών αιχμής με τον πυλώνα της άμυνας και της εν γένει ασφάλειας.

Αποτέλεσμα, η Ελληνική συμμετοχή στη Συμβουλευτική Ομάδα του Γενικού Γραμματέα να αποκτά ξεχωριστή σημασία, καθώς από τη μια πλευρά ενισχύει τη θέση της χώρας μας στις επιστημονικές και τεχνολογικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ, ενώ ταυτόχρονα αποδεικνύεται πως στην Ελλάδα διαθέτουμε υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό, που με τη σειρά του μπορεί να πρωταγωνιστήσει ακόμη και στις πλέον σημαντικές εξελίξεις διεθνώς.

——————————

Με το Πρότυπο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ISO 14001:2015 πιστοποιήθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και δη το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισής της. Η συγκεκριμένη πιστοποίηση απονεμήθηκε στην ΤτΕ, αφού επιθεωρήθηκε από αναγνωρισμένο Φορέα Πιστοποίησης, που είναι διαπιστευμένος από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) και μέλος του Διεθνούς Δικτύου Φορέων Πιστοποίησης IQNet.

Η πιστοποίηση κατά ISO 14001 αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης που εφαρμόζει η Τράπεζα στην κατεύθυνση της μείωσης του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος μέσα από την ανάληψη συντονισμένων δράσεων και την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών.

Το πεδίο πιστοποίησης καλύπτει το σύνολο των υπηρεσιών που προσφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος στα κτίριά της στην Αττική και στην περιφέρεια (Κεντρικό Κατάστημα, Μηχανογραφικό Κέντρο Χαλανδρίου – ΜΗΚΕΧΑ, Κέντρο Διακίνησης και Επεξεργασίας Χρηματικού – ΚΕΠΕΔΙΧ – Αθηνών και Θεσσαλονίκης, 13 Υποκαταστήματα, 2 Θυρίδες) και οι οποίες περιλαμβάνουν τραπεζικές και μηχανογραφικές εργασίες, καθώς και δραστηριότητες επεξεργασίας και διακίνησης χρηματικού.

Υπενθυμίζεται ότι το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ) έχει ήδη από το 2010 λάβει πιστοποίηση κατά ISO 14001:2015 αναφορικά με τις εκτυπώσεις ασφαλείας και την παραγωγή κερμάτων και μεταλλίων.

Το πιστοποιητικό παρέλαβε ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Πελαγίδης, ο οποίος και έχει υπό την αρμοδιότητά του τα θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής, ενώ παράλληλα είναι και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Τράπεζας.

 
Keywords
sniper, αιγυπτος, κρητη, ττε, ηγουμενιτσα, ττε, ομιλος, sniper, εν λόγω, προσφορες, ρωσία, απε, ελλαδα, χλμ, ΑΕΚ, opap, arena, θυγατρική, τιταν, βασεις, ηρακλειο, data, cloud, αθηνα, network, ξεε, εκλογες, funds, γαλλια, συμμετοχή, νατο, iso, τραπεζες, εσυδ, θεσσαλονικη, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, ομαδα διας, τραπεζα της ανατολης, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, εκλογες 2015, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, opap, υιοθετηση, ρωσία, αθλητικα, αιχμη, ανακυκλωση, αφρικη, γερμανια, μηχανογραφικο, νησι, πλαισιο, προγραμμα, σχολες, τιταν, iso, απε, ατζεντα, αττικη, βαλκανια, βιωσιμη αναπτυξη, βορεια, γεγονος, γινεται, δυνατοτητα, δημος, δομικα υλικα, δωσει, δρωμενα, δικτυο, δυναμικο, ευρω, εβδομαδα, ενεργεια, εν λόγω, εργα, επιτυχια, ερευνα, εταιρια, ετη, ετοιμο, ετος, ευρωπη, τεχνολογια, ιδια, θυγατρική, ιδρυμα, εικονα, κεφαλαιο, κυρια, κομβος, κοπελουζος, κτιρια, λειπει, μηνες, νατο, ξηρα, ομαδα, ουσιαστικα, πεδιο, πιστοποιηση, πρισμα, ρολο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, τμημα, υλοποιηση, φαρμακα, φυσικα, χλμ, αγορες, arena, cloud, κυβικα, data, δημητρης, εμφαση, network, εθνικο, φακελος, χωρα, κειμενα, neutral, πληροφοριες, ταξιδι, funds, τραπεζα, θεματα, υλικα
Τυχαία Θέματα