Sniper: Η μικροπολιτική, ο Γιάννης, τα «παιχνιδάκια» στο ΧΑ και η Τράπεζα Αττικής

20:10 22/4/2023 - Πηγή: Emea.gr

Σε λιγότερο από έναν μήνα θα έχουμε εκλογές. Πάει και τελείωσε! Την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, ο πρωθυπουργός έχει ήδη επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να διαλυθεί η Βουλή και να ξεκινήσει η διαδικασία για τις Εθνικές Εκλογές που θα λάβουν χώρα την 21η Μαΐου!

Και ενώ όλα κινούνται ή θα έπρεπε να κινούνται γύρω από την οικονομία και τις επιχειρήσεις,

όλοι εστιάζουν στη μικροπολιτική, φοβούμενοι προφανώς να «αγγίξουν» τη «μεγάλη εικόνα». Δηλαδή τη συζήτηση που γίνεται διεθνώς για το θέμα π.χ. της τεχνητής νοημοσύνης! Στην Ελλάδα – πάλι – δεν θέλουμε καν να αγγίξουμε το θέμα, εκτιμώντας (μάλλον) πως η σχετική «επανάσταση» δεν θα μας επηρεάσει. 

Τα πάντα φαίνεται να αλλάζουν και εμείς (πάλι) εστιάζουμε στο δέντρο και όχι στο δάσος. Έχουμε γράψει ξανά από εδώ πως η χώρα μας έχει μεγάλη «παράδοση» να χάνει τα τρένα της εξέλιξης, όταν οι άλλοι όχι μόνο είναι μέσα σε αυτά… αλλά κάποιοι από αυτούς βρίσκονται στη θέση του «οδηγού»* 

Και σε αυτή την προεκλογική δίνη εισέρχονται και οι επιχειρήσεις, ιδιαίτερα αυτές που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Βέβαια στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν κλάδοι που δεν συνδέονται, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, με την «έκρηξη» του τουρισμού. Παρόλα αυτά έχουμε πολιτικά κόμματα (που «ζουν» από το Δημόσιο) και φαίνεται να αδιαφορούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην οικονομία της χώρας μια πολιτική περιδίνηση. 

Ναι… δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει, αλλά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλά για κυβέρνηση ηττημένων, κάτι που κανονικά θα έπρεπε να τρομάζει τους σωστά σκεπτόμενους πολίτες της χώρας! Μιλάνε για κυβέρνηση ηττημένων παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκλείσει το εν λόγω ενδεχόμενο! Αλλά, αλήθεια τώρα, ποιος μπορεί να τον πιστέψει; Η απάντηση είναι κανείς! 

Προχθές μάλιστα, φίλος της στήλης, έλεγε πως μην απορήσεις αν δεις (ξανά) τον Γιάνη (ένας είναι ο Γιάννης με ένα «ν») υπερ-υπουργό Οικονομικών! Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με όλο τον σεβασμό στο πρόσωπο του κ. Βαρουφάκη, μοιάζει σχεδόν καταστροφικό, αν κάποιος δει με προσοχή όσα έχει εκφράσει το κόμμα του ΜέΡΑ25 για την οικονομία και όχι μόνο! 

Την ίδια στιγμή παρατηρείται ένα μικρό «πάρτι» στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς ενόψει του rebalancing του Δείκτη MSCI, που θα ανακοινωθεί στο τέλος του μήνα, οι αναλυτές κάνουν λόγο για νέες (σημαντικές) εισροές κεφαλαίων, οι οποίες θα πολλαπλασιαστούν αν οι επενδυτές πιστέψουν πως η επόμενη κυβέρνηση θα είναι σταθερή και φιλική στις επενδύσεις και δεν θα θέλει να κλείσει τις τράπεζες! 

Θετικά τα νέα για την Τράπεζα Αττικής, αφού το ΤΜΕΔΕ έκανε πίσω, με αποτέλεσμα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας να καλύπτουν το ποσό της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου! Με τον τρόπο αυτό δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα εποχή της Τράπεζας Αττικής, ενώ παράλληλα δημιουργείται για αυτές δυνατότητα υπεραξίας από τη νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί, μετά την επικείμενη συγχώνευσή της με την Παγκρήτια και τη δημιουργία του περίφημου «5ου τραπεζικού -μη συστημικού- πυλώνα».

Καταλυτικό ρόλο έπαιξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος δημιούργησε «δίχτυ ασφαλείας» για την αποχώρηση του ΤΜΕΔΕ, το μετοχικό ποσοστό του οποίου θα μειωθεί περαιτέρω έπειτα από την επικείμενη αύξηση. Η Τράπεζα της Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας προσωπικά αλλά και ο στρατηγικός επενδυτής θα δώσουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στη CEO της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, η πίστη της οποίας στο μέλλον της τράπεζας άφησε άριστες εντυπώσεις στους συμμετέχοντες στη δύσκολη και χρονοβόρα αυτή διαδικασία, παράλληλα με τη σημαντική επιτυχία της στην υπογραφή της τριετούς Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με το Σωματείο.

Αποφασιστικός και κομβικός ήταν ο ρόλος του Αλέξανδρου Εξάρχου, ο οποίος εκπροσωπεί την Thrivest Holding. Η συμμετοχή της Thrivest στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, θα φτάσει το ποσό των 30 εκατ. ευρώ, ενώ μέρος θα πάρει και η Παγκρήτια Τράπεζα με 34 εκατ. ευρώ (εγγυητής του ποσού είναι η Thrivest), καθώς και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Τελικά τα «παιχνιδάκια» στο Χρηματιστήριο Αθηνών δεν θα σταματήσουν ποτέ! Λες μερικές φορές πως δεν άλλαξε τίποτα και ακόμη είμαστε στη δεκαετία του 1990. Θα έλεγα κάτι σε μπλε χρώμα… αλλά σέβομαι τα Στρουμφάκια! 

* μπορεί το παράδειγμα του τρένου να μην είναι το πλέον ενδεδειγμένο, αλλά με αυτό μπορούμε να παρουσιάσουμε με τον πλέον παραστατικό τρόπο την κατάσταση! 

Keywords
Τυχαία Θέματα